Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Tavukla Yaratıcı Tarifler Yemek Yarışması’nın kazananı belli oldu

İkincisi düzenlenen Tavukla Yaratıcı Tarifler Yemek Yarışması Finali’nde kendi özgün tarifleriyle yarışan 10 yarışmacı, tavukla birlikte kullandıkları ilginç malzemeler ve elde ettikleri lezzetlerle deneyimli jüri üyelerini şaşırtmayı başardı.
 




Besd bir yemek yarışmasıBeyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu (STBP) tarafından dijital platformda düzenlenen en büyük ödüllü yemek yarışması 2.Tavukla Yaratıcı Tarifler’in kazananı, 1.000 başvuru ve 450 tarif arasından belirlendi. Aslen aşçılar diyarı Bolulu olan ve ailesinin kökeni Osmanlı saray mutfağına kadar dayanan 26 yaşındaki Sercan Ergün, ‘Roll Chicken Royalee’ tarifi ile 2.Tavukla Yaratıcı Tarifler Yemek Yarışması’nda birinci oldu. 
 
Şef Eyüp Kemal Sevinç, Şef ve Gurme Haldun Tüzel, Yemek Stilisti İnci Bak, Uzman Diyetisyen Olcay Barış, BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Öztürk ve Şenpiliç Yönetim Kurulu Üyesi Gül Altıkulaç’tan oluşan jüri üyeleri, EKS Mutfak Akademi’de yapılan final yarışmasında kazanan ilk üç özgün tarifi seçti. 
 
Sercan yarışma birincisiKazanan, krallara layık tarifi ile Bolulu aşçı oldu
2.Tavukla Yaratıcı Tarifler Yemek Yarışması birincisi Sercan Ergün, Ataköy Sheraton’da 7 yıldır aşçı olarak çalışıyor. Yarışmaya İstanbul’dan katılan Ergün, “Roll Chicken Royale isimli bir tavuk ürünü yaptım. Yemeğimin krallara layık olduğunu inandığım için bu ismi verdim.  Tarifimde tavuk budu kullandım. Çünkü tavuk budunun ayrı bir lezzeti olduğuna inanıyorum. Tavuk budunun içine kavrulmuş ve krema ile tatlandırılmış ıspanak sote koyarak rulo yaptım ve fırında pişirdim. Alt tabanına farklı bir pişirme tekniği uygulayarak çok ayrı bir lezzet olan kereviz püresi yaptım ve taze kekikle aromalandırdım. Ayrıca, brokoli püresi hazırladım ve ikisini füzyon mutfağı teknikleri uygulayarak tabağıma yerleştirdim. Sonra pişen tavuklarımı üzerine yerleştirdim, yanına mantar ragu ekledikten sonra chedar sos eşliğinde servis ettim. Jürimizin değerlendirmesi sonucunda çok güzel bir ödüle ulaştım” dedi. 
 
Besd Bir yarışmasında ödüllü tarifFüzyon mutfağına açık olduğunu ifade eden ve ülkemizi uluslararası arenada temsil etmeyi arzu ettiğini söyleyen Sercan Ergün,  kazandığı 7 bin 500 TL’lik büyük ödülü, 4 hafta sonra dünyaya merhaba diyecek kızı ‘Tanem’ bebek için harcayacak. Tanem bebeğin doğumunu bekledikleri 9 aylık sürede çeşitli yemek yarışmalarına katıldığını söyleyen Ergün, “Kızım daha doğmadan yarışmalara bizimle katılmaya başladı. İnanıyorum ki o da babası gibi bir gün şef olacak” dedi.
 
Yarışmaya Konya’dan katılan ve 5 bin TL’lik ikincilik ödülünü kazanan diyetisyen Meryem Nur Boz,   ‘Pesto Sos Eşliğinde Kinoalı Tavuk Bohça’ ve yarışmaya İstanbul’dan katılan ve 2 bin 500 TL’lik üçüncülük ödülünü alan evhanımı Tülay Gündoğdu, ‘Greyfurt Soslu Patlıcanlı Tavuk’ tarifleri ile jüri üyelerini etkilemeyi başardı.
 
‘Tavukla Yaratıcı Tarifler’ kitabı  ‘bugün ne pişirsem’ in cevabı olacak
2.Tavukla Yaratıcı Tarifler Yemek Yarışmacısı sözcüsü ünlü Şef Eyüp Kemal Sevinç, “ BESD-BİR ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu tarafından düzenlenen yarışmamız hem mutfak kültürümüze güzel bir katkı sağlıyor hem de yeni lezzetler kazandırıyor.  Çok güzel yemekler yarıştı. Şunu söyleyebilirim. Finalde yarışan 10 yemeğimiz de mutfak tarihimize girebilecek yemekler. Çok güzel teknikler ve şaşırtıcı lezzetler vardı. Bu tarifler arasından seçilecek 50 tarifi kitaplaştıracağız. İnanıyorum ki yaratıcı tavuklu lezzetlerin yer alacağı kitabımız evlerimizde annelerimizin sıklıkla sorduğu ‘bugün ne pişirsem’ in cevabı olacak, yardımlarına koşacak” dedi. 
 
Yarışmayı değerlendiren Jüri Üyesi Gurme Şef Haldun Tüzün, “Osmanlı Saray Mutfağı’nda da et yemekleri ile meyve kullanımı çok yaygındır. Bu yarışmada da hakikaten çok güzel tavuk eti ile birlikte bazı meyveler kullanılarak bazı yemekler ortaya çıkmış. Benim çok hoşuma gitti. Tavuk Türkiye’de önemli gıda maddelerinden bir tanesi ve bunun ön plana çıkarılması hakikaten gerekli. Türk toplumu için en ucuz protein kaynağı ve hakikaten son derece lezzetli bir tat ihtiva ediyor. Onun için tavukla yapılan herşeyi bütün yemeyi içmeyi sevenlere tavsiye ediyorum. Keyif alacaklar. Özellikle bu yarışmada son derece güzel lezzetler çıktı.” dedi. 
 
Jüri Üyesi Yemek Stilisti İnci Bak ise “Yarışmada bir saat içerisinde anne usulü mantı yapan da oldu, kabak çiçeği dolması yapan da. Yemeklerini yenilebilir çiçeklerle, karamelize edilmiş limonlarla, portakallarla süsleyenler oldu. Gerçekten sunum için çok güzel, şaşırtan tabaklar vardı. Özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar trafikte çok zaman geçirerek eve gittikleri için yemek yapamıyorlar. Maalesef yemek yapmayı unutan bir nesil olmaya başladık. Aslında tavuk etini pişirmek çok kolay. Bir saat içinde tavukla bu güzel lezzetler pişirilebiliyorsa herkes evinde pratik yemekler yapabilir” dedi.