Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Tuzla Hortum sağlıklı süt ve süt ürünleri için çözümler sunuyor

Türkiye’de hortum ve bağlantı ekipmanları sektörünün önde gelen oyuncularından biri olduklarını anlatan Tuzla Hortum Genel Müdürü İlker Taşkınoğlu, portföylerinde bulunan Trelleborg hortumlarının üstün özellikleriyle süt ve süt ürünlerinin taşınmasında gıda üreticilerinin elini güçlendirdiğini belirtiyor.
 




İlker Taşkınoğlu1991 yılında Osman Taşkınoğlu tarafından temelleri atılan Tuzla Hortum’u tanıtarak, çalışmalarınız ve günümüz itibariyle sektörünüzdeki konumunuz hakkında bilgi verebilir misiniz
Tuzla Hortum, Türkiye’de sadece hortum ve bağlantı konusunda profesyonelleşerek bu alanda ürün ve hizmetler sunan ilk firmadır. Geride bıraktığımız 27 yıl boyunca her yıl küçük ve emin adımlarla büyüyen firmamız, son 5 yılda kurumsallaşma çalışmalarına başlayarak büyümesine ciddi anlamda bir ivme kazandırmıştır. Türkiye genelinde gıda, kimya, akaryakıt, beton gibi endüstriler başta olmak üzere hemen hemen her sektördeki endüstriyel üretim tesisleri bizim hizmet alanımızdadır. 
 
Uluslararası regülasyonlara uygun üretim
Başta süt, süt ürünleri ve dondurma üreticileri olmak üzere gıda sektörüne sunduğunuz ürünlerinizden bahsedebilir misiniz? 
Süt ve süt ürünlerinin taşınması konusu oldukça hassastır. Süt, çok hızlı bakteri üretebilen yapıda bir ürün olduğundan, süt için kullanılan hortumlarında bakteri oluşumuna müsaade etmeyen ve aynı zamanda mevcut faydalı bakterilere de zarar vermeyen yapıda olması gerekmektedir. Bizim satışını yaptığımız Trelleborg marka süt hortumları Phthalate ve Bi Sphenol A içermeyen yapıda tamamen doğal kauçuktan üretilmektedir. Tüm süt hortumları Amerikan FDA, Alman, İngiliz ve Fransız regülasyonlarına uygun olarak üretilmekte ve IANESCO tarafından da test edilmektedir. Süt taşımak için kullanılacak hortumların, sütün yağlı bir ürün olmasından dolayı kostik ve buharla temizliğinin yapılması, hortum içinde kalan sütte zararlı bakterilerin üremesine engel olur. Piyasadaki birçok ürün kostik türevi korozif ürünlere karşı dayanıklı değil ayrıca kostikle temizlik yapıldıktan sonra ürünün buhar ile kostikten de arındırılması gerekmektedir. Maalesef bu ürünler buharla temizliğe de dayanıklı değildir. 
 
Tuzla hortumÖzelikle süt için kullanılacak her ürünün bu iki maddeyle düzenli dezenfeksiyonunun yapılması gerekir. Hatta steril ortamlarda üretilmedikleri için ilk kullanım öncesinde de uygun dezenfeksiyon proseslerinin uygulanmadan kullanılmaması gerekmektedir. Bu dezenfeksiyon proseslerine dayanıklı olmayan ürünlerin doğrudan kullanılması da teknik olarak yanlıştır. Petrolden üretilmiş olan PVC yani plastik gıda hortumlarının bir süre sonra PVC’nin salınım yapması nedeniyle gıda hatlarında kullanılması başlangıçta olmasa da bir süre sonra ürün kalitenizi ciddi oranda düşürecek ve insan sağlığı açısından kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden olacaktır. Ayrıca kostik ve buhar dayanımı olmadığından ve dezenfeksiyon işlemleri de yapılamayacağından yoğun bir şekilde bakteri oluşumu gerçekleşecektir. 
 
Uzun yıllardan beri edindiğimiz tecrübeler doğrultusunda sağlıklı gıda ürünleri üretmek isteyen üreticilerin, doğal kauçuktan mamul ürünleri tercih etmesi gerektiğini düşünüyorum.
 
Gıda ve içecek sektöründe kaç firmayla çalışıyorsunuz? Bu firmaların bazılarından söz edebilir misiniz? 
Bizim açımızdan sadece gıda ve içecek diyerek sınırlandırmak çok yerinde olmayacaktır ama Türkiye genelinde kabaca 3 binin üzerinde aktif müşterimize hizmet verdiğimizi söyleyebilirim. 
 
“Müşterilerimize ihtiyaç duydukları ürünleri satıyoruz”
Tuzla Hortum’u rakiplerinden ayıran özellikleri nelerdir? 
En büyük fark ne biliyor musunuz? Rakiplerimizin çoğu tedarikçi, biz ise kesinlikle tedarikçilik yapmıyoruz. Müşterilerimiz bizden istedikleri ürünü değil gerçekten ihtiyaçları olan ürünleri alırlar. Genelde müşterilerimiz, belli bir ürün grubuna odaklanmış şekilde alım yapmaya çalışırlar mevcut ürün bilgileri doğrultusunda bu çok doğal bir sonuçtur. Biz genelde yeni müşterilerimizin çalıştığı sektöre dair bilgi birikimlerimizle ve 5 binin üzerindeki stok çeşitliliğimizle fiyat/performans açısından en uygun ürünleri müşterilerimize sunarız. Hatta bazı müşterilerimize özel olarak üretilen ürünleri stoğumuzda hazır bekleterek, olası acil ihtiyaçlara en kısa zamanda cevap verebilmek bizim için oldukça önemlidir. Yine çok hassas olduğumuz bir diğer konu ise müşterimiz olan üretim tesislerinde, üretim hatlarında ortaya çıkabilecek sorunlarda üretimin durmaması. Yani bir tesiste üretim durmuşsa, tüm önceliğimiz bir an önce oraya hizmet verebilmektir. Satış ve sevkiyat ekimizdeki arkadaşlar bu konuda oldukça hassas davranmaktadırlar.
 
“Hortum hafife alınmamalı”
Tuzla Hortum olarak aynı zamanda birçok kuruma doğru ürün seçimi ve kullanımı konusunda, ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti veriyorsunuz. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Doğru ürün seçimi ve kullanımında en çok hangi hatalar yapılıyor? 
Büyük işletmelerin tamamında ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz. Hortum işi genelde çok basite indirgeniyor. Operatörler ürün istiyor, gıda mühendisleri bu ürünleri talep ediyor, Satın almacılar ise talebe göre ürün sipariş ediyor ki bazen ekonomik olsun diye alakasız ürünlerin sipariş edildiğine de tanık oluyoruz ve nihayetinde ürünler depolara ulaşıyor. Buraya kadar her şey normal ancak olay uygulamaya gelince depodaki birçok çeşit hortumdan o anda çapı ve boyu tutan hangisiyse o ürün seçilerek makinelere bağlanıyor. Konu maalesef hüsranla sonuçlanıyor ki bazen bu durum iş kazalarına da neden olabiliyor. Daha anlaşılır olması için sıcak gıda transferine uygun bir hortum yer temizliğinde kullanılırken, sıradan bir temizlik hortumu da sıcaklık gerektiren devreye bağlanabiliyor. Aslında doğru ürünü satın almışsınız ancak yanlış yerde kullanılıyor. 
 
Bu konuda bizden destek isteyen müşterilerimizle randevulaşıp tesislerinde yapacağımız incelemelerde, yanlış ürün kullanımı, hatalı ürün alımları veya uygulama konusunda gördüğümüz yanlışları müşterimizle paylaşıp, talep etmeleri konusunda ürün ve hizmet anlamında da destek oluyoruz.
 
Hortum seçimi neden önemli?
Doğru ürün seçimi ve kullanımının kuruluşlara sağladığı faydaları açıklayabilir misiniz? Gıda sanayicileri özellikle bu hususta nelere dikkat etmeli? 
Doğru ürünlerin kullanılması işletme ve bakım maliyetlerinin azalması anlamına gelir. Daha uzun ömürlü ürünler sayesinde ürün değişimi esnasında zaman kaybı yaşanmaz. Ucuz ürünlere yönelmek ilk maliyetleri düşürse de totalde daha yüksek bir maliyet ortaya çıkarır. Ayrıca ortaya çıkabilecek gıda zehirlenmeleri gibi sağlık sorunları hem tüketicileri zor durumda bırakır hem de markanın yaşayacağı itibar kaybı ciddi seviyelere varabilir. Yakın geçmişte Fransa’da bir üreticinin bu konudaki zafiyeti nedeniyle 83 ülkede toplam 12 milyon kutu mama raflardan geri toplanmıştı. Doğru ürün seçiminin iş güvenliği konusundaki avantajları kesinlikle göz ardı edilmemeli. Özellikle ısı, basınç veya korozif ürünler kullanılan riskli iş gruplarında işin ekonomisine kaçmak ölümcül şekilde sonuçlanabilmektedir. Hortum seçiminde uzman kişilerden destek alınması olası riskleri ortadan kaldıracaktır.
 
“Merkez ve depolarımızı aynı çatı altında buluşturacağız” 
Kısa ve orta vadede firma olarak ajamdanızda yer alan projelerinizi ve hedeflerinizi bizimle paylaşabilir misiniz? 
Kısa vadede hedefimiz; farklı lokasyonlarda bulunan depolarımızı ve merkezimizi tek bir noktaya toplamak olacak. Bu sayede müşteri ürünlerinin stoklanması ve takibi açısından kendi adımıza önemli bir adım atarak, müşteri memnuniyetini daha yukarılara taşımış olacağız. Uzun vadede hedefimiz ise, tüm gıda üreticilerine kanserojen madde içermeyen ve gıdaların besin değerlerini bozmayacak şekilde üretim süreçlerinde kullanabilecekleri ürün ve hizmetleri en kolay ulaşabilecekleri şekilde sunmak olacak.