Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
GEMAK, Cooker ile gıda sanayicilerinin hayatını kolaylaştıracak

Gemak Gıda Endüstri Makinaları ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Necil Büyükpamukçu, bu yıl içinde pazara sundukları tek başına çalışan, enerji verimliği yüksek ve bakım giderleri minimum olan, tam otomasyon ile donatılmış Gemak Cooker ile gıda sanayicilerinin hayatını kolaylaştıracaklarını belirtiyor.
 




Necil Büyükpamukçu1986 yılından bu yana tasarım, mühendislik, paslanmaz çelik üretim, montaj, devreye alma ve satış sonrası hizmetler faaliyetleriyle anahtar teslimi süt ve meyve suyu tesislerinin kurulması konusunda uzmanlaşmış bir firma olan Gemak A.Ş., uzun yıllara dayanan tecrübesiyle proses endüstrisinde derin bir bilgiye sahip bulunuyor. Türkiye’de ve dünyada gıda tesisleri kurumu konusunda öncü bir firma olduklarını kaydeden Gemak Gıda Endüstri Makinaları ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Necil Büyükpamukçu ile günümüzdeki çalışmalarını, bu yıl içinde gıda sektörüyle buluşturdukları Gemak Cooker’ı ve geleceğe yönelik hedeflerini konuştuk.
 
“Eksiksiz bir ürün yelpazesi sunuyoruz”
Firma olarak ürünleriniz ve müşterilerinize sunduğunuz çözümlerinizden söz edebilir misiniz? Sektörde hizmet verdiğiniz veya iş birliği yaptığınız gıda ve içecek firmalarından bahsedebilir misiniz? 
Gemak A.Ş., süt, içecek (meyve suyu, maden suyu), şekerleme (çikolata, kek, bisküvi, reçel, marmelat), gıda (yağ, yumurta, soslar, bebek maması, soya ve badem sütü), farmasötik, petrokimya ve kimya endüstrileri alanlarında mühendislik çözümleri ile eksiksiz bir ürün yelpazesi sunmaktadır. Anahtar teslimi tesislerin yanı sıra ısıtma ve soğutma sistemleri, her türlü paslanmaz çelik ekipman üretimi, proses kontrol ve otomasyon sistemleri konusunda uzman olan Gemak A.Ş.; paslanmaz çelik ısı eşanjörleri (plaka tipi, kazınmış yüzey tipi, boru tipi ısı değiştiriciler), çeşitli pastörizasyon üniteleri, farklı uygulamalar için depolama ve proses tankları, evaporatörler (plakalı ve düşen / yükselen film tipleri), bunkerler, konveyörler, nakliye tankerleri, karıştırıcılar, gıda endüstrisi için her türlü paslanmaz çelik ekipman ve müşterilerin ihtiyaçlarına göre özel ürünler üretmektedir. 
 
Gemak A.Ş. temsilcisi olduğu, Alfa Laval (ısı eşanjörleri, akış ekipmanları, hijyenik pompalar, otomasyon ve kontrol sistemleri, membran üniteleri), Andritz (santrifüj seperatörler ve dekanlar), Bertoli (yüksek basınçlı homojenizatörler ve pistonlu pompalar), Grundfos (hava artırıcılar ve pompalar) ve Flowell (atık su sistemleri) gibi dünyanın önde gelen tedarikçileri için güvenilir bir ortaktır.
 
Gemak Cooker“Cooker çok özellikli bir tasarım”
Bu yıl içinde pazara sunduğunuz ve de sunmayı planladığınız yenilikler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bu yıl sektörde  ‘mutfak’ olarak da bilinen Gemak Cooker ürünümüzü pazara sunduk. Reçel, marshmellow, jöle, kek, karamel, marmelat, ketçap, mayonez gibi birçok ürünün üretimini vakum ve buhar/sıcak su sistemiyle gerçekleştirmektedir. Tek başına çalışan, enerji verimliği yüksek ve bakım giderleri minimum olan, tam otomasyon ile donatılmış, çok özellikli bir tasarım. AR-GE ekibimiz, yeni ürün ve sistemler için sürekli çalışmaktadır. Bu yıl içerisinde birçok endüstriyel tasarım, faydalı model ve patent başvurusunda bulunduk. Bu yeni ürün ve sistemlerimizi pazarlama departmanımızın çalışmaları sonuncunda 2019 başlarında piyasaya çıkarmayı planlıyoruz. 
 
“Endüstri 4.0’ı karşılayabilen modüler tesisler kuruyoruz”
Endüstri 4.0 ve otomasyon günümüzün yükselen trendleri. Gemak olarak bu alanlara yönelik yaptığınız çalışmalardan söz edebilir misiniz?
Anahtar teslimi proses otomasyonundaki engin tecrübesiyle Gemak A.Ş., toplam tesis bazlı ve tek ünite tabanlı otomasyon ve kontrol sistemleri için özel çözümler sunmaktadır. Otomasyon sistemlerimizle, ürününüzü mümkün olduğunca hızlı ve kaliteli bir şekilde üretirken; aynı zamanda en az kaynak, hammadde ve enerji tüketmenizi sağlıyoruz. Akıllı veri yönetimi ve bildirimleri sayesinde stratejik kararlar vererek ürün kalitenizi artırmanızı, önleyici bakım yapabilmenizi, üretiminizi optimize etmenizi ve enerji verimliliğini garanti ediyoruz. Müşterilerimizin, üretim süreçlerini otomatikleştiren sektör lideri otomasyon çözümlerimiz ile Endüstri 4.0 altyapısına uygun bir sisteme sahip olmalarını sağlıyoruz. Gerçek zamanlı olarak operatörden bağımsız sahadaki makine ve PLC’lerden toplanan veriler, operasyonel bilgiye dönüştürülerek kaydedilir, otomatik raporlama sayesinde anlık raporlanır. Bu bilgiler MES / ERP sistemlerine iletilebilir. Kurduğumuz sistemlerle Endüstri 4.0 ı tamamen karşılayan yani karşılıklı çalışabilen, sanallaştırma özelliği olan, özerk yönetilebilen, gerçek-zamanlı yeteneğine sahip, hizmet oryantasyonu yapabilen ve modüler fabrikalar kurabiliyoruz. 
 
Makine ve tesis yatırımında dikkat edilmesi gereken noktalar
Üretim tesisi veya makine yatırımı yapacak gıda üreticileri fizibilite yaparken nelere dikkat etmeliler? Bu konuda onlara hangi mesajları iletmek istersiniz? 
Müşterilerimizin öncelikle ne üretmek istediklerini, ihtiyaçlarını, üretimlerini nasıl bir teknolojiyle yapmak istediklerini belirlemeleri gerekiyor. Bu konuda gerekirse uzman bir danışmandan ya da deneyimli kadrosu olan Gemak A.Ş. gibi bir üretici firmadan yardım almalıdırlar. Yeni yatırımcılar, her şeyden önce yatırımı yapacakları bölgeye yönelik proje desteklerini iyi takip etmeliler. Yatırımı yapacakları bölge ve yer belli olduktan sonra firmamız kendilerine bölgesel kapasite, ürün çeşitliliği, bina ve proses tasarımları gibi birçok konuda fizibilite çalışması hizmeti sunmaktadır. Ülkemizde bildiğiniz üzere, enerji maliyetleri çok yüksek. Bu nedenle yatırımcıların minimum enerji harcayan makine ve ekipmanları tercih etmeleri gerekiyor. Süt işleme makineleri pahalı yatırımlardır. Yedek parça stoklarının ve servisinin olması, aynı zamanda uygun fiyatla olması gerekmektedir. Buna dikkat etmelerini özellikle tavsiye ediyorum.
 
Tesisteki makinelerin sürekli çalışır durumda olması, sık sık arıza yapmaması gerekiyor. Bu nedenle üretici ya da satıcı firmadan referans olarak kullanıcılar istenmeli ve bu kullanıcılardan bilgi alınmalıdır. Kullanılan malzeme, işçilik, otomasyon ekipmanlarının kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Bu konuda ülkemizde marka olmuş deneyimli firmalar tercih edilmelidir diye tavsiyede bulunabilirim.
 
Kısa ve uzun vadede ne türden yatırımlar ve projeleri hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?
2012’de açılışını yaptığımız tesisimizde AR-GE ve süreç inovasyonu çalışmalarımız doğrultusunda, yeni düzenlemeler ve bu çalışmalara bağlı olarak makine parkımız için yeni yatırımlar yapacağız. Ayrıca yurt dışında yeni bayilik ve yurt dışı birim açma çalışmalarımız devam etmektedir. 
 
Geleceğe yönelik hedeflerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?  
AR-GE departmanımızı hem fiziksel hem de çalışan olarak büyüterek, gıda ve kimya sektörüne yönelik sürekli yeni sistem ve ürün üreten bir firma olmayı hedefliyoruz. 
 
“32 ülkeye ihracat yapıyoruz”
2018 itibariyle  kuruluşlarının 32. yılını kutladıkalrını açıklayan Gemak Gıda Endüstri Makinaları ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Necil Büyükpamukçu, 32 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, “Gemak A.Ş., Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan modern ve yeni tesisleriyle tüm Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Balkanlar ve Afrika ülkelerine hizmet veriyor. Firmamızın tüm GCC ülkelerine (Körfez ülkeleri) hizmet vermek üzere Suudi Arabistan'da ve tüm Avrupa ülkelerine hizmet etmek üzere İngiltere'de kendi ofisleri bulunmaktadır” dedi.