Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Checkweigher teknolojisiyle üretim ve paketlemede sıfır hata dönemi

Üçge Elektronik A.Ş. gıda ve gıda dışı üretim endüstrisinin temel ihtiyaçlarından olan bir ekipmanı daha bünyesine katarak sektöre çözümler sunmaya devam ediyor. Firmanın üreticilere sunduğu hareketli tartım temeliyle çalışan Checkweigher teknolojisi. eksik üretim ve sevkiyattan kaynaklı müşteri memnuniyetsizliklerini ortadan kaldırıyor.
 




ÜçgePerakende sektörüne ve gıda endüstrisine makine, ekipman ve yazılım çözümleri sunan Üçge Elektronik A.Ş., bünyesindeki ürün portföyüne yenilerini ekleyerek, anahtar teslim projeler sunmaya devam ediyor. Geçmişten bugüne gelişen perakendeye teknolojik ve inovatif çözümler sunarken; günümüzde endüstriyel alanda faaliyet gösteren firmaların ihtiyacı olan makine ve ekipmanları da katarak, portföyünü büyütüyor, genişletiyor. Partneri ve distribütörü olduğu farklı sektör ve segmentlerdeki makine-ekipman üreticisi Alman, İspanyol, İtalyan, İngiliz ve Japon firmalarına bir yenisini daha ekleyen Üçge, yeni bir Türk-İtalyan iş birliğine daha imza atmış oldu. Üçge Elektronik A.Ş. Operasyon Yönetmeni Ali Emin Eskiçırak, “Faaliyetlerini distribütör firma olarak yürüten Üçge Elektronik A.Ş., tedarikçisi olduğu firmalara yüzde 100 doğru ürünler, yüzde 100 doğru çözümler anlayışıyla yaklaşırken, bunu sözde kalmayıp, gerçekte hayata geçiriyor ve yeni ürün arayışlarını da bu yönde geliştiriyor” diyor. Üçge Elektronik A.Ş. Dış Ticaret & Satın Alma Müdürü Onur Demir ise, “Geçmişten gelen ve yeni müşteri portföyünü en doğru şekilde destekleme gayretlerimizi, aynı kararlılık ve kaliteli ürün tedariğiyle sürdürüyor, onları Nemesis marka Checkweigher çözümleriyle tanıştırıyoruz” şeklinde konuşuyor. 
 
Üçge Elektronik A.Ş. Operasyon Yönetmeni Ali Emin Eskiçırak Checkweigher’in özellikleri, kullanım alanları ve kullanıcılara sağladığı avantajları konuştuk. 
 
Sayın Eskiçırak ilk olarak bize Checkweigher hakkında bilgi verebilir misiniz?
Genel olarak Checkweigher, hareketli (dinamik) tartım temeliyle çalışan ve toleranslar kapsamındaki ürün üretmeye izin veren makinelerin genel adıdır. Checkweigher, üretimdeki kalite kontrol ekipmanlarından olup, maalesef ülkemizde yasa ve mevzuatların zorlamasıyla edinilen/edinilmesi gereken bir ekipman veya demirbaş gibi görülmektedir. Oysa Checkweigher, mevzuatların ötesinde üretici firmanın kendi faydasına değerlendirilebilecek, önemli veriler sağlayan; kullanım amacı, sırf üretici firmaya sunacağı bu veriler olarak düşünülse dahi ciddi önem arz eden ve yatırım geri dönüşü sağlayan, olmazsa olmaz bir ekipmandır.
 
Üçge 2“Gerçek anlamda kalite ve kontrol”
Hangi sektörlerde kullanılıyor?
Checkweigher, sabit gramajlı üretim yapılan tüm sektörlerde ve firmalarda kullanılır/kullanılmalıdır. İster gıda deyin, isterseniz ilaç, isterseniz de kozmetik… Tüm bu sektörlerde ürünler farklı da olsa üzerinde ‘e’ işareti bulunan her ürünün üretiminde mutlak surette mevzuat ve kalite kontrol gereği kullanılması gereken bir ekipmandır. Seri üretimin yapıldığı, ne ürettiğinin, ne kadar ürettiğinin, ne kadar fire verildiğinin önem ve kontrolünün olduğu her yerde, otomasyonun da Checkweigher’in de önemi büyüktür. Bunun yanı sıra, ‘e’ işareti bulunmayan ürünlerde dahi kalite kontrol ve üretim takip gerektiren tüm iş kollarında kullanılmalıdır. Yapılan üretimin, yasaların getirdiği zaruriyetlerin karşılanmasının ötesinde; Checkweigher kullanımı firma prestiji, marka ve kalitesiyle ilgili olan, eksik üretim ve sevkiyattan kaynaklı müşteri memnuniyetsizliklerini bertaraf etmeye dönüktür. 
 
Örneğin, bir ürün üretiyorsunuz, paketliyor ve sevk ediyorsunuz. Ancak paketin içine konulması gerekenler konuldu mu? Eksik mi fazla mı konuldu? Kaliteyi, paketlemeyi yapan sisteme veya kişiye endekslediğinizde, kişilerin hata yapma ihtimaline/oranına bağlı olarak, firmanızın aldığı risk de değişir. Checkweigher, hafızasında tanımlı olan ve üretim hattından geçen ürün paketlerinin tamamını, belirtilen toleranslar dahilinde olup olmadığını kontrol eder. Fazlalığı veya eksikliği varsa, ilgili ürünün üretim bandının dışına atılmasını ve müşterilere eksik/fazla ürün gönderilmesini önleyen, gerçek manada kalite kontrol sağlayan sistemin ana parçasıdır.  
 
“Tüketiciler kadar üreticilere de avantajlar sağlıyor”
Peki Checkweigher sadece müşteri veya tüketicileri mi koruyor?
Checkweigher’in katkısı, eksik miktardan dolayı cezaya çarptırılma ve müşteriyi mağdur edip memnuniyetsizlik yaratacak durumların oluşmasını önlemekle beraber, üretici firmanın kayıplarına neden olabilecek fire, işçilik, paketleme sarfiyatı ve fazlalık ürün gönderimleri gibi nedenlerden doğacak maliyetleri de önlemeye dönüktür. Şöyle ki; Üretilen her ürün hat içerisinde Checkweigher üzerinden geçer. Tüm ürünler tartılır, toleransın altındaki veya üstündeki ürünler ayrılır. Yapılan tüm tartımlar ve bu tartımlardaki hatalı ürün ayırma bilgilerinin tümü, paket/birim bazlı olarak PC ortamına aktarılır ve raporlanabilir. Bir üretim tesisi, bu bilgileri kullanarak olması gereken ve gerçekleşen paket/birim ortalama ağırlıklarını kıyaslayabilir. Fazla miktardaki üretimin kaynağı olan ve hataya sebep olan etkeni tespit ederek, hatalı üretim süreçlerini iyileştirmek için daha hızlı çözümler bulabilir. Hatalı dolum durumunda Checkweigher veya yazılım, dolum sistemine anında geribildirimde bulunarak, hedef ağırlık miktarına göre dolum hassasiyetinin ayarlanmasına olanak sağlar. Sağladığı verilerle yanlış giden bir paketleme operasyonundan ilgili kişileri anında haberdar ederek, üretimin durdurulması, yapılması gereken bir bakım veya iyileştirme varsa yapılmasını sağlar.  Böylece hatalı prosesten dolayı paketleme materyalinin israfını ve (hatalı ürünlerin paket bozumu, bir yerden bir yere nakli, tekrar işlenmesi gibi) iş gücü kaybını da kapsayan bir ‘üretim kapasitesi ve güç düşümünü’ önler.
Bazı üreticilerimizin üretimleriyle ilgili düşünce ve yaklaşımları kısmen şöyledir (diyaloglar örnektir/sanaldır) : 
 
Üretici 1:
-‘Üretimimizi, numune alma metoduyla kontrol ediyoruz…’
 
Tedarikçi 1 :
- Peki, ürettiğiniz ürünlerin paket ortalama değeri (gramajı) nedir? Fireleriniz nedir?
 
Üretici 1 :
- ???? 
 
Tedarikçi 1 :
- Üretim hattınızda bir checkweigher bulunursa bunu, gün, vardiya, saat ve ürün bazlı olarak ölçebilir; üretiminizle ilgili adetsel bazda doğru ürün, hatalı ürün (eksik/fazla) bilgilerine erişebilir ve üretim bandınızın iyileştirilmesi gereken konularına hakim olabilirsiniz. Sorun vardiyadaki personelden mi, ürünün çeşidine göre mi hatalar daha fazla oluşuyor, farklı proseslerden geçen ürün varsa, prosesler bu hataları nasıl etkiliyor, hatlar/makineler gün boyunca ne kadar çalıştı/çalışıyor. Tüm verileri tek bir ekipmanın vereceği bilgilerden takip edebilirsiniz. İzlenebilirliğe de ilk adımı atmış olursunuz.
 
Üretici 2 :
- ‘Eksik olmasın, bizden gitsin…’,
- ‘Fazla fazla ayarlıyoruz ürünlerimizi, gramajlarımızda sıkıntı yok, ceza yemeyiz…’,
 
Tedarikçi 2 :
- İyi de, bunu müşterileriniz bilmiyor, paketin içine 10gr daha fazla ürün koydunuz diye, daha fazla satın almıyor, ‘daha çok yedim, oh be! ne doydum’ demiyor…
- Günde kaç paket üretiminiz var?
 
Üretici 2 :
- Ortalama 1.000 paket birinden üretiyoruz, 5 çeşit ürünümüz var, toplam 5.000 paket/gün…
 
Tedarikçi 2 :
- Kaba bir hesaplama yapalım…5.000 paket x20 (gün/ay)x 12 (ay)= 1.200.000 paket…
Ortalama, her pakete 3 gr (olması gerekenden) fazlalık ürün konulsa, 
1.200.000 x3 =3.600.000 gr=3.600 Kg/yıl
Birim fiyat: 20 TL/kg den, 3.600x20=72.000 TL 
- Bu parayı kazanca dönüştürseniz, sizin gibi bir işletmede neleri daha iyi yapabilirsiniz?
 
Üretici 2 :
- İlave ekipman alabilirim, personele zam olarak verebilirim, yıllık elektrik/su/doğalgaz gibi faturalarımı ödeyebilirim… vs vs vs…
 
Yukarıda verilenler sanal ve örnekleştirilmiş diyaloglar olsa da, her üreticimizin üretim değerleriyle ve hesabıyla bakıldığında, ciddi bir geri dönüş sağlayacak ve kendisini amorti etmekle kalmayıp, karlılığı arttırabilecek imkanlar sunduğu aşikar. Avrupa’da, dünyada ve Türkiye’de iyi işler yapanlar bunu böyle yapıyorlarsa, Amerika’nın yeniden keşfine gerek var mı? Ne demiş atalarımız; “Alet işler, el övünür.” Övünecek ürünler üretmek için alet, edevat, makine ve ekipmanlarımız olmalı. Onları işleterek, kaliteli ve katma değerli ürünler üretmeliyiz. Farklılaşmalı, talebi beklemeden (ürünümüzü) arz etmeli ve rakiplerimizden ayrılmalıyız. Yoksa kısır fiyat rekabetinde takılır, daha ucuza mal edip (bu, hep yatırım ve giderlerin kısılması olarak düşünülür ve yanlış olan budur), satmaya çalışmak gibi yollara saparız.
 
“Nemesis’i tercih ettik çünkü....”
Peki neden İtalyan veya Nemesis markası?
Nemesis firması profesyonellik ve uzmanlaşmanın checkweigher sektöründeki izdüşümü olarak değerlendirilebilir. Ürün portföyünde her alana ve ihtiyaca uygun Checkweigher çözümleri bulunduran firmanın tek ilgi ve odak noktasıdır checkweigher. Nemesis’i güçlü ve farklı kılan da budur. 1976 yılında kurulan ve kısmen butik üretim yapan Nemesis, markasını İtalya ve Avrupa’nın yanı sıra 50’den fazla ülkeye ulaştırdı ve başarılı uygulamaları sayesinde yaygınlaştırdı. Sahip olduğu ve rakipleri karşısında Nemesis’i bir adım öne geçiren ‘easy weighing’ tartım teknolojisiyle, daha yüksek hızlarda tartım kontrolü yapabilmekte ve yüksek kalitede, ekonomik çözümler sunabilmektedir. Sadece yatırım maliyetlerinde değil, işletme maliyetlerinde de olumlu katkılar sunar. Örneğin, Checkweigher’de tartım işini yapan ‘loadcell’ olarak adlandırılan terazi biriminin arızası durumunda, rakip markalardaki maliyet Nemesis’teki maliyetin dört/beş katı oranındadır. Özellikle sektörde bilinen Almanya menşeli markaların sahip olduğu yapısal ve tasarım kaynaklı işletme/kullanım zorlukları, servis/parça gereksinimleri ve verimlilikleri gibi konular, yatırım maliyeti sonrası ekstra işletme maliyeti olarak karşılaşılan durumlardır. Bu maliyetler, çoğu zaman gizli maliyetler olarak kalır, firmalar çoğunlukla bunu bilmez ya da sineye çekerler. Bizler de Üçge Elektronik A.Ş. olarak, Nemesis markası ve cihaz özellikleriyle bu durumu tersine çevirecek stratejik çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalarımız müşterilerimiz için avantaj yaratacak. İşte bu yüzden Nemesis diyebiliriz.
 
Metal dedektör entegrasyonu ile ikinci bir kalite kontrol olanağı sunan Combi/Compact modelleri de mevcuttur. Bu yapı fiziksel olarak daha az yer işgal eden, hem Checkweigher hem de metal dedektör ihtiyacı olan firmalar için ayrı iki ekipman kullanımına göre, alandan (cihaz yerleşim alanından) ciddi tasarruf etmek demektir ki, üretim alan yetersizliği üretim tesislerinin başlıca sorunlarındandır. Cihazların donanımsal yapısının ve yazılımsal özelliklerinin yanı sıra, Nemesis firmasının önemli yaklaşımlarından biri de makine duruşlarını azaltmaktır. Nemesis lojistik operasyonlarını, üretimini yaptığı tüm Checkweigherlerin yedek parçalarını %90 oranında stoğunda hazır bulunduran ve istendiğinde bu parçaları stoktan temin eden bir yaklaşımla yürütmektedir. 
 
Benzer şekilde, Üçge Elektronik A.Ş. olarak bizler de gerekli yedek parçaları kendi stoğunda tutan bir tarzla, aynı yaklaşımı yerelleştiriyoruz. Kullanım alanlarına göre IP 54/65/66/69K koruma sınıflarına sahip; 0,01g/0,1g/0,2g/0,5/1g a kadar ağırlık gösterge çözünürlüğüne sahip, 1g’dan 60kg’a kadar tartabilen; 130ppm (paket/dk) den 600ppm’e kadar hızlara çıkabilen, MID’li, OIML R-51 sertifikalı Checkweigherler mutlaka tesisler için uygun olacak ve değer katacaktır.
 
Yüzde 80’e varan enerji tasarrufu
Nemesis firmasının çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve yaşanabilir yarınlar için üretim yaptığını, bu sebeple üretim tekniklerini ve ürün yapısını da buna göre yönlendirdiğini belirten Ali Emin Eskiçırak sözlerini şöyle sürdürüyor: “Makinelerini üretirken kullandığı teknik ve ekipman özellikleri sayesinde, üretimde %50 enerji tasarrufu sağlamaktadır. Checkweigherler sahip olduğu elektromekanik yapı sayesinde, çalışma sırasında rakiplerine kıyasla %80’e varan enerji tasarrufu sağlarken, düşük ayak izi (küçük alan gereksinimi) ile alan tasarrufu ve esnek yapısıyla her türlü çalışmaya uygun terzi işi çözümler sunar. Ürün tanımlama kolaylığı ve kullanıcı dostu yapısıyla operatör hatalarına, üretimin sekteye uğramasına veya üretimin durmasına son veren çözümler sunan Nemesis, her sektörde saha tecrübesini kanıtlamış bir firmadır. Üretim proseslerini verimli kılan, hat içi çözümlerle entegrasyon kurulabilen Nemesis marka Checkweigherler, Üçge Elektronik A.Ş. güvencesiyle üretime değer, kalite ve esneklik katacaktır.”