Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Dünyanın sütçüleri İstanbul’da bir araya geliyor

IDF Dünya Süt Zirvesi 2019, Ulusal Süt Konseyi’nin ev sahipliğinde 23-26 Eylül tarihlerinde İstanbul’da yapılacak. 
 




Süt fotosuKüresel süt ve süt ürünleri sektörünün en büyük kuruluşu olan Uluslararası Sütçülük Federasyonunun her yıl farklı bir ülkede düzenlediği Dünya Süt Zirvesi bu yıl İstanbul’da yapılıyor. “Yaşam için Süt” teması ile 23-26 Eylül 2019 tarihlerinde yapılacak olan Zirveye elliden fazla ülkeden yaklaşık 2 bin katılımcı bekleniyor. Süt ve süt ürünleri sektörünün uluslararası anlamda en kapsamlı toplantısı olarak kabul edilen IDF Dünya Süt Zirvesi’nin bu yılki durağı Türkiye olacak. Ulusal Süt Konseyi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek zirvede global sektörün tüm paydaşları bir araya gelecek. Dünya Süt Zirvesi, süt ve süt ürünleri sektöründe hem bilimsel içeriği hem de katılımcı ülke sayısı anlamında şimdiye kadar yapılmış en büyük toplantı olacak.  Ürün çeşitliliği bakımından zengin olan Türkiye’nin yöresel ürünlerinin tanıtımının yapılması için toplantının iyi bir fırsat olması bekleniyor. Zirvenin özellikle 190’ı aşkın çeşidiyle peynir üretimi açısından oldukça zengin olan Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak olması süt ürünleri ihracatının artırılmasında etkili olacak. 
 
Türkiye süt sektörü kendini tanıtabilecek
Türkiye Cumhuriyeti’nin yenilikçi çözümler ve politikalar geliştirmek için süt sektörünün paydaşları olan üreticiler, özel sektör ve diğer ortaklarıyla çalışmaya ihtiyaç duyduğunu belirten IDF Dünya Süt Zirvesi Düzenleme Komitesi Başkanı ve Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Karaca, “Süt sektöründeki mevcut durumun tespitiyle sorunların çözümünün tartışıldığı bir platform olması açısından da bu kongre son derece önemlidir. Ayrıca bu zirvede, sektörle ilgili akademik çalışmalar ve değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu bağlamda zirvede elde edilen sonuçların sanayiye katkılar sağlayacağı düşünüldüğünde de kongrenin önemi daha da ortaya çıkacaktır” dedi.  
 
Türkiye’nin sektörün ham maddesi olan inek, koyun ve keçi sütü üretiminde dünyada önemli bir yere sahip olmasının yanı sıra süt ürünleri açısından büyük bir tüketim potansiyeline sahip olmasının dünya süt sektörünün dikkatini çektiğini belirten Karaca, “Üretim ve tüketimde hızla devam eden gelişmelerle birlikte kaliteli süt üretimi ve pazarlanmasını artırmaya yönelik etkili çalışmalar yakın gelecekte ülkemizin dünya süt ve süt ürünleri pazarında daha da etkili hale geleceğini ve sektörün yönlendirilmesinde etkili rol oynayacağını göstermektedir. Bu sebeple IDF Dünya Süt Zirvesi 2019, Türkiye’nin süt ve süt ürünleri sektöründeki gelişiminin dünyaya tanıtılması ve küresel süt sektörüne yapabileceği katkısının görülmesi açısından büyük önem arz etmektedir” diye konuştu. 
 
Dünyanın öncü süt sanayicilerinin CEO ve üst düzey yöneticileri, süt üreticileri, tedarikçiler, kamu temsilcileri ve seçkin bilim insanlarının yanında Türkiye’den de sektör ile bağlantılı tüm temsilciler İstanbul’da Dünya Süt Zirvesi’nde buluşacak. Geçtiğimiz yıl Güney Kore’nin ev sahipliğinde yapılan zirvenin açılış konuşması Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından yapılmış ve 2 binden fazla kişi zirveye katılmıştı. Güney Kore’nin Daejeaon kentinde düzenlenen zirvede Türkiye bu yılki zirveyi düzenlemeye hak kazanan ülke olarak belirlenmişti.
 
IDF ne yapıyor?
Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF), küresel sütçülük sektörünü temsil ediyor ve yüksek kaliteli süt, besleyici, güvenli ve sürdürülebilir süt ürünlerini desteklemek için kullanılan en iyi bilimsel deneyimleri sağlıyor. IDF’nin vizyonu güvenli ve sürdürülebilir süt ürünleriyle dünyanın beslenmesine yardımcı olmak. Artan dünya nüfusu beslenme güvenliği ihtiyacını doğuruyor, bunun için de IDF’nin hem güvenlik hem de sürdürülebilirlik sağlaması gerekiyor. Küresel süt sektörünün en üst kuruluşu olan IDF, bu amaca ulaşmak için doğru politikalar, standartlar, uygulamalar ve yönetmelikler sağlama konusunda önemli bir rol oynuyor. Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Codex Alimentarius ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile yakın bir iş birliği içinde bulunan IDF, süt ve süt ürünleri için analiz ve numunelendirme standart yönlendirmelerinin geliştirilmesi amacıyla IDF/ISO ortak çalışma programı oluşturdu.