Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
SÜT AKADEMİSİ süt sektörüne katma değer yaratacak

Süt Akademisi’nin ilk programı Nisan ayında Bursa’da gerçekleşecek. 4 hafta sonu olarak planlanan programa modül bazında veya bir bütün olarak katılım sağlanabilecek.
 




Bardak süt fotosuAnkara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknoloji Bölümü ile Karma Grup işbirliği ve önderliğinde kurulan Süt Akademisi, süt kabul ilkelerinden temizlik ve sanitasyon pratiklerine, AR-GE’ye dayalı ürün geliştirme yol haritalarından ulusal ve uluslar arası mevzuata kadar değişen geniş bir yelpazede periyodik eğitim programları yürütmeyi hedefliyor. Toplam 5 farklı modülden oluşan eğitimlerin içerikleri Türkiye süt endüstrisinin temel beklentileri dikkate alınarak hazırlandı. 
 
Barbaros ÖzerSüt sağım teknolojilerinden AR-GE ve yasal mevzuata kadar zengin içeriğiyle gerçekleşecek olan akademide programın içerik koordinatörlüğünü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer yapıyor. Rekabetin oldukça yoğun olduğu süt sektöründe üretim maliyetlerinin düşürülmesi, halk sağlığına zarar vermeyecek düzeyde üretim hijyeni ve sanitasyon planlamaları, yeni ürün geliştirme, toplam kalite yönetimi gibi konuların süt işletmelerinin odağında yer aldığına dikkat çeken Barbaros Özer, “Büyük ölçekli süt işletmeleri standart kalite kontrol programlarının yanı sıra müşteri kuruluşların talep ettiği kalite kontrol programlarını da uygulamaktadır. Bunun yanı sıra, yeni ürün segmentlerinin oluşturulması ve rekabette üstünlük sağlamak amacıyla AR-GE’ye dayalı ürün geliştirme çalışmaları da süt işletmeleri tarafından yürütülmektedir. Tüm bu çabaların başarıya ulaşabilmesi için sorun-çözüm ilişkisinin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması zorunludur. Bu noktadan hareketle, akademinin teorik ve deneysel bilgi birikimini saha deneyimine sahip gıda profesyonellerinin pratik bilgi birikimleri ile harmanlayarak süt endüstrisinin hizmetine sunmak amacıyla bir Süt Akademisi oluşturulmuştur. Süt Akademisi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknoloji Bölümü ile Karma Grup işbirliği ve önderliğinde süt kabul ilkelerinden temizlik ve sanitasyon pratiklerine, AR-GE’ye dayalı ürün geliştirme yol haritalarından ulusal/uluslararası mevzuata kadar değişen geniş bir yelpazede periyodik eğitim programları yürütmeyi hedeflemektedir. Toplam 5 farklı modülden oluşan eğitimlerin içerikleri ülkemiz süt endüstrisinin temel beklentileri dikkate alınarak hazırlanmıştır” ifadelerine yer verdi.
 
Programın içerik koordinatörü ve eğitmenlerinden Prof. Dr. Barbaros Özer’e, Prof. Dr. Ebru Şenel ve  Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi’nden Doç. Dr. Oktay Yerlikaya eşlik edecek. Özel sektörden katkı sağlayacak eğitmenler ise Danone’den Özlem Taşdemir, Diversey’den Kürşat Ulus, Karma Grup’dan Zuhal Başaran ile Dairylan’den  Mustafa Acar olacak. Süt Akademisi’nin ilk programı Nisan ayında Bursa’da 4 hafta sonu olarak planladı, tüm detaylar ve kayıt işlemleri için Karma Grup ile iletişime geçebilirsiniz.
 
EĞİTİM PROGRAMI
 
04-05 Nisan, 2020  MODÜL 1. SÜT SAĞIM VE TOPLAMA İLKELERİ 
1.1. Süt kompozisyonu -Prof.Dr. Barbaros Özer
1.2. Süt mikrobiyolojisi – Prof.Dr.Ebru Şenel
1.3. Sütün sağımı ve toplanması -Mustafa Acar (Dairyland)
1.4. Çiğ sütün mikrobiyolojik ve bileşim özelliklerinin son ürüne etkileri -Prof.Dr. Barbaros Özer
 
10-11 Nisan, 2020  MODÜL 2. SÜT İŞLEME İLKELERİ  
2.1. Çiğ süt depolama ilkeleri -Doç. Dr. Oktay Yerlikaya ( Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi )
2.2. Teknoloji ve proses seçim ilkeleri, proses bazlı riskler, temizlik/sanitasyon ve CIP/COP uygulamaları -Kürşat Ulus ( Diversey)
2.2.1. Isıl işlem ve ürün bazlı ısıl islem normu seçimi – Prof.Dr.Ebru Şenel
2.2.2. CIP/COP uygulama örnekleri -Kürşat Ulus ( Diversey)
2.2.3. Hijyenik üretimlerde zonlama ilkeleri (PEM )/ Zühal Başaran (Karma Grup)
2.2.4. Temizlik ve sanitasyon uygulamaları / Kürşat Ulus ( Diversey)
 
17-18 Nisan, 2020 MODÜL 3. KALİTE KONTROL 
3.1. Toplam Kalite Yönetimi İlkeleri -Prof. Dr. Barbaros Özer
3.2. HACCP ve Ön Gereklilik Programları -Zühal Başaran (Karma Grup)
3.3. Süt ürünlerinde kaliteye etki edebilecek riskler – Prof. Dr. Barbaros Özer
3.3.1. Bakteriyofaj ve mücadele yöntemleri – Özlem Taşdemir (Danone)
3.3.2. Biyofilm oluşumu ve mücadele yöntemleri – Prof. Dr. Barbaros Özer
3.3.3. Hava ve üründe küf kontrolü – Özlem Taşdemir (Danone)
3.3.4. İyi Laboratuvar Uygulamaları – Prof.Dr.Ebru Şenel
 
24-25 Nisan, 2020  MODÜL 4. AR-GE ve PROJELENDIRME 
4.1. AR-GE Mantığı – Prof. Dr. Barbaros Özer
4.2. Proje konusu belirleme ilkeleri – Prof. Dr. Barbaros Özer
4.3. Proje yazım ilkeleri – Prof. Dr. Barbaros Özer
 
MODÜL 5. YASAL MEVZUAT
5.1. Süt Endüstrisi Yasal Mevzuat –
 
EĞİTİM YERİ : Bursa