Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
TURA, Ekmek Hamuru Bıçaklama Robotu ile ekmekte kaliteyi artıracak

TURA Mühendislik Kurucu Ortağı Ardıç Karol, geliştirdikleri Ekmek Hamuru Bıçaklama Robotu ile fırıncılık sektörüne üstün özellikli bir ürün sunduklarını belirtiyor. 
 




Tura Mühendislik ekmek rabotu 1TURA Mühendislik’i tanıtarak, kuruluşundan bugüne yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz? 
2011 yılında ortağım Serkan Çiçek ile birlikte TURA Mühendislik’i kurduk. Dokuz senedir ilk günkü tutkumuz ile yenilikçi, rekabetçi ve katma değeri yüksek ürünler ortaya koymak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana özel amaçlı makine/ekipman tasarımı ve üretimi yapmaktayız. Firmamız ilk 5 yılında ağırlıklı olarak savunma sanayine hizmet sundu; ancak sonrasında sivil projelerimizin ağırlığının savunmayı geçtiğini söyleyebilirim. Bizler, mühendislik açısından zorlayıcı ve somut faydalar sağlayan işleri seviyoruz. İleri mühendislik ve teknoloji ihtiva eden, kullanıcısına veya ekosisteme katma değer yaratabilecek her fikir bizim için çok kıymetli. Projelerimizi ve ürettiğimiz ürünleri de başlangıç aşamasında bu perspektif ile seçiyoruz. Bugüne kadar; araç sistemleri, silah sistemleri, otonom robotik sistemler, üretim makineleri, test makineleri, taşıma/iletim sistemleri vb. pek çok farklı alanda projeler gerçekleştirdik. Farklı disiplin ve alanlarda çalışmak zor ve yorucu olsa da bunun faydasını sürekli gördüğümüzü düşünüyorum. Her birinde kazandığımız kültür, bilgi ve tecrübeyi bir diğerine aktararak, mühendislik birikimimizi ciddi anlamda zenginleştirdik. Kısacası bugün herhangi spesifik bir sektöre yönelik çalışmadığımızı söyleyebilirim. Elektromekanik ve robotik sistemler üzerindeki uzmanlığımızı, ilgi alanımıza giren konularda, sektörden bağımsız olarak müşterilerimize sunuyor, Türkiye’de veya dünyada var olmayan ürünler ortaya koymaya gayret gösteriyoruz.
 
Firma olarak gıda sektörüne yönelik sunduğunuz çözümler ve projelerden bahsedebilir misiniz?
Açıkçası gıda sektörü bizim için son derece yeni ve ciddi olarak var olmak istediğimiz bir sektör. Şu aşamada bu sektöre yönelik bir çözümümüz olan “Ekmek Hamuru Bıçaklama Robotumuz” bulunmakta. Önümüzdeki süreçte robotik sistemler konusundaki bilgi birikimimizi, gıda üretim işletmelerinin ihtiyaçlarına karşılık gelecek üretim, toplama, paketleme, kalite kontrol gibi sistemlere aktarmayı ve bu minvalde ürünler ortaya koymayı hedefliyoruz.
 
Ekmek Hamuru Bıçaklama Robotu’nun öyküsü
Ekmek Hamuru Bıçaklama Robotu’nun ortaya çıkış ve üretim hikayesini sizden dinleyebilir miyiz? 
Aslında fikir bundan 4 yıl kadar önce ortaya çıktı. Bir sebeple atölyesine gittiğimiz bir tedarikçimizde atıl vaziyette yerde duran, yan yana dizili döner bıçaklara sahip koca bir konstrüksiyon gördük. Ne olduğunu sorduğumuzda, bıçak atma makinesi yanıtını aldık. Ekmek hamuruna bıçak atılması kavramını aslında o zaman öğrendik. Konuşmamızın devamında bize makineyi ürettiklerini, bir üretim tesisinde denediklerini, ancak makinenin başarılı olmadığı bilgisini aktardılar. Makine, kurgusu itibariyle başarılı olabilecek bir tasarıma maalesef sahip değildi. Tedarikçimize, makinenin bu şekilde başarılı olamamasının son derece normal olduğunu ve makinenin nasıl kurgulanması gerektiğini kavramsal olarak anlattık ve oradan ayrıldık. Bir süre sonra bu konu tesadüfen tekrar karşımıza çıktı. Başka bir firmanın yine büyük bir ekmek üretim işletmesinde deneme yaptığını ve başarısız olduğunu öğrenince, bu işin zorluğu bizim için cezbedici hale geldi ve bu konuda bir şeyler yapmak istedik. Bu aşamadan sonra, öncelikle bunun gerçek bir ihtiyaç olup olmadığını anlamak adına araştırmalar yaptık. Farklı ölçeklerdeki ekmek üreticileriyle görüşerek, bıçak atma prosesinin onlara getirdiği zorlukları ve bu konudaki gereksinimlerini anladık. İhtiyacı doğruladıktan sonra, artık sıra bu iş fikrini ürüne dönüştürmeye geldi. Tasarım ve AR-GE süreçlerimiz bu böylece başlamış oldu. 
 
Projenin tüm mekanik tasarım, yazılım geliştirme, üretim, entegrasyon ve test aşamaları sıfırdan tarafımızca gerçekleştirildi. Ürünümüz, ihtiva ettiği mühendislik ve teknoloji seviyesi açısından oldukça kompleks. Bu da ürünün AR‑GE sürecinin tahmin ettiğimizden daha uzun sürmesiyle sonuçlandı. Projenin başlangıcından ürünün tam fonksiyonel hale gelmesine kadar geçen sürenin 30 ay olduğunu söyleyebilirim. Yoğun emeklerle geçen bu sürenin ardından önemli ve gerçek bir ihtiyacı karşılayan, kendini ispat etmiş bir ürün ortaya koymuş olmak, TURA ailesi olarak bizler için gurur ve mutluluk kaynağı oldu.
 
Tura ekmek bıçaklama robotu 2“Hamura insan gibi bıçak atabiliyor”
Ekmek Hamuru Bıçaklama Robotu’nun öne çıkan özellikleri nelerdir, hangi sektörlerde ve ürünlerde kullanılabiliyor, kullanıcılara hangi faydaları sağlamaktadır? 
Bıçak atma, fermantasyon işlemi sonrasında yüzeyi sertleşmiş/kabuklaşmış olan ekmek hamurlarına yüzeysel ve fazla derin olmayan bir kesik/çizik atılarak, maya sayesinde içlerinde oluşmuş olan gazların dışarı çıkışına ve ekmeğin -özellikle içinin- iyi/doğru pişmesine ve kabarmasına olanak sağlanması prosesidir. Bıçak atmanın hemen ardından hamurlar fırına girer ve pişmeye başlar. Hamur kompozisyonu, fermantasyon koşulları, vb. öncül işlemlerin doğru olduğu varsayıldığında, hamurun uygun şekilde pişmesine etki eden temel faktör atılan bıçağın kalitesidir. “Normal ekmek” tüketimi oldukça yüksek bir ülke olarak, aslında hepimiz doğru ve yanlış bıçak atılmış hamurları kolayca ayırt edebiliriz. Doğru atılmış bıçağın sonucunda ekmek, alışageldiğimiz görüntüsüne sahip olur ve içi iyi pişmiştir. Yanlış bıçak atıldığı takdirde gaz çıkışı hem az hem de homojen olmayan bir şekilde gerçekleşir; bu da şekli bozuk, kabaramamış ve iyi pişmemiş ekmeklerin elde edilmesiyle sonuçlanır. Halk arasındaki tabirle “ekmeğin içi hamur” olur.
 
Ürünümüzü öne çıkaran en önemli kabiliyeti, insanı taklit ediyor, ekmek hamurlarına “insan gibi” bıçak atabiliyor olmasıdır. İnsan, bıçak atmadan önce hamura bakarak üç boyutlu şeklini hafızasına işler, o spesifik şekildeki hamur için nereden nereye kadar kesik atacağını, yani üç boyutlu kesim yolunu hesaplar ve elindeki bıçağa o yolu takip ettirerek hamuru keser. Ayrıca kesim esnasında hamurun sertliğini de hissederek, hamura uyguladığı baskı kuvvetini uygun şekilde ayarlar. Ekmek Hamuru Bıçaklama Robotumuz ile yaptığımız şey de tam olarak budur. Robotumuz da hamurlara tıpkı insan gibi adaptif davranmaktadır. Sistemimiz, üretim bandı üzerinde hareket eden ekmek hamurlarını, kameraları vasıtasıyla aldığı görüntüleri kullanarak üç boyutlu olarak modeller, her bir hamur modeli için uygun kesim yolunu hesaplar ve robot kolu vasıtasıyla kesimi çok hassas bir şekilde icra eder. Ürünümüz üretim bandı üzerindeki her bir ekmek hamurunun modelini ve buna bağlı oluşan kesim yolunu ayrı ayrı hesaplar. Bu anlamda ürünümüz her bir hamura farklı ve özgün şekilde davranır.
 
Ürünümüzü bazı geçmiş ve mevcut çalışmalardan ayıran en önemli unsur, her hamur için farklı bir davranış sergiliyor olmasıdır. Ürünümüz ön tanımlı hareketler sergileyen bir makine değil, değişen koşullara göre karar verip aksiyon alan gerçek bir robottur. Üretim hatlarında ekmek hamurları sıralar halinde ilerler. Bir sıradaki hamur sayısı her üretici için farklılık gösterse de kitlesel üretim yapan işletmelerimizde bu sayı tipik olarak 15‑20 arasındadır. Bir sıradaki her bir hamur ve müteakip sıradaki tüm hamurlar birbirlerinden farklıdır. Aslında banttaki tüm hamurlar, konum, şekil ve oryantasyon bakımından farklıdırlar. Ürünümüz, 3 metre genişliğinde ve 2,5 cm/s doğrusal hızında hareket eden bir üretim bandı üzerinde, bir sıradaki 20 hamura bıçak atabilecek hızda çalışıp, üretim hattının duraklatılmasına ihtiyaç olmaksızın tüm hamurlar için özgün ve ideal kesimi gerçekleştirebilmektedir.
 
Kitlesel üretim yapan birçok işletmemizde hamurlar makineler tarafından karıştırılmakta, kesilmekte, tartılmakta, dinlendirilmekte, fermente edilmekte ve pişirilmektedir. Bu işletmelerimizde, bıçak atma operasyonu haricindeki tüm üretim aşamaları makineleşmiş olsa da doğru bir çözümün var olmayışı nedeniyle bıçak atma prosesi hala insan işçiliği ile gerçekleştirilmektedir. Ürünümüzün kullanıcısına sunduğu en önemli fayda, bıçak atma prosesini insandan bağımsız hale getirmesidir. Kullanıcı bu sayede işçilik maliyetlerini düşürebilmekte, üretim kalitesini, kapasitesini, karlılığını ve rekabet gücünü artırabilmektedir. Ürünümüz, ekmek hamurlarına daima ideal kesiği attığı için, işletmelerin fire miktarını azaltmakta ve kesik standardı sağlamaktadır. Bıçak atma prosesini makineleştirmek ise kullanıcıya gerekli hijyen koşullarının, gıda ve iş/işçi güvenliğinin de tesis edilmesini sağlamaktadır. 
 
“Muadili yok”
Ürününüz şu anda piyasada kullanılıyor mu? Robotu satın alan ve kullanan firmalardan söz edebilir misiniz? 
Robotumuz şu aşamada uzun soluklu saha testlerini başarıyla tamamlamıştır ve ticarileşme aşamasındadır. Yakın bir zaman zarfında yurt içi piyasasında kullanıma kazandırılmış olacaktır. İçerdiği teknoloji, kabiliyetleri ve maliyeti açısından bakıldığında, ürünümüzün global olarak herhangi bir muadili bulunmamaktadır. Katma değer sağlayabilmek adına ürünün öncelikli pazarının ülkemiz olmasını hedefledik. Ürünümüzü öncelikle, kitlesel üretim yapan yerli işletmelerimize sunmayı, ardından yabancı hedef pazarlara açılmayı hedefliyoruz. Daha önce de bahsettiğim gibi bu robotu yapmak veya kullanmak isteyen işletme sayısı geçmişte de çok olmuş, ancak denemeler farklı sebeplerle başarıya ulaşamamış. Bu nedenle, oldukça başarılı geçen saha testlerimiz sonrasında, gerçek hedef kullanıcısından birçok olumlu geri bildirim aldık. Konunun uzmanları, bu işin (bıçak atma) artık robotlar ile icra edilebileceğini görüyor ve buna yatırım yapmak istiyorlar.
 
Robotumuzun tasarım, üretim ve test aşamalarında bıçakçılar (bıçak atan mevcut personel) ile yakın temas içerisinde çalıştık ve onlardan bıçak atmanın inceliklerini öğrendik. Açıkçası ilk etapta, “Acaba bıçakçılar, robotun işlerini ellerinden alacağını mı düşünür?” endişesini taşıyorduk. Ancak bize en çok yardımcı olan kişiler bıçakçılar oldu. Ürünün başarılı olmasını en çok onlar istedi, başarılı olduğuna da en çok onlar sevindi. Zira bıçak atmak dışarıdan bakıldığında kolay gibi görünse de konsantrasyon ve hassasiyet ihtiyacı sebebiyle zorlayıcı, tabiatı gereği ergonomik olmayan çalışma şekliyle de son derece yorucu bir görev. Bıçakçılar, robotumuzu gördükten sonra, bu zor görevi bir makinenin yapabileceği ve bu sayede insan gücünün daha farklı amaçlarla kullanılabileceği kavramında hemfikir oldular diyebilirim. 
 
Robotunuzun yurt içi veya yurt dışında herhangi bir denginin olmadığını ileri sürüyorsunuz. Bu iddianızın sebeplerini anlatabilir misiniz? Bu kapsamda ürününüze ilişkin yurt içi ve yurt dışına yönelik hedefleriniz ve beklentilerinizi paylaşabilir misiniz?
Çalışmakta olan bir üretim hattı üzerindeki her bir ekmek hamuruna özgü davranarak bıçak atabilen bir sistem, ülkemizde mevcut değil. Yabancı kaynaklar üzerinden gerçekleştirdiğimiz piyasa ve patent araştırmalarımızın sonucunda, kabiliyet olarak ürünümüzün muadili olarak değerlendirebileceğimiz tek bir sistem bulduk; onun da kullanıcıya maliyeti, bizim robotumuzun maliyetinin tam 10 katı. Biz projenin başından itibaren ürünün finansal fizibilitesini hep “yüksek öncelikli” olarak değerlendirdik. Sistem mimarimizi ve tasarımımızı en baştan beri bu kritere göre şekillendirdik. Nihayetinde, kullanıcısı adına mali fizibilite sağlayan bir ürün ortaya koyabilmeyi başardık. Sadece işçilik maliyetleri değerlendirildiğinde bile, ürünümüzün geri ödeme süresi, genel sanayi teamülünün aksine, oldukça kısadır. Yan faydaları ile birlikte değerlendirildiğinde, ürüne yapılan yatırımın kendini çok kısa bir sürede ödeyeceğini söyleyebilirim. Muadil diye ifade ettiğimiz yabancı sistemde yatırımın geri dönüşü onlarca yıldır ve bu nedenle ülkemizde kullanılma şansı yoktur. Bu anlamda robotumuz, bu benzer sistem ile teknik olarak yakın görünse de kesinlikle denk veya rakip değildir. Ürünümüzün finansal fizibilitesi, ülkemizin yanı sıra, işçilik maliyetlerinin çok daha yüksek olduğu Avrupa, Amerika, vb. ülkelerde elimizi daha da güçlü kılacaktır.
 
Ürünümüz yalnızca “normal ekmek” hamuruna değil, her türlü hamura, her türlü kesiği atabilecek, talep edilmesi halinde bıçak atma dışındaki farklı şekil verme görevlerini de yerine getirebilecek yetenekte ve esnekliktedir. Bu anlamda baget ekmek türevi kesik ihtiva eden ekmek üretim işletmelerinin tamamı bizim için hedef pazarda yer almaktadır. 2020 yılında, ülkemizdeki işletmelerde robotlarımızın kurulumlarını yaparak güzel bir başlangıç yapmayı, 2021 yılında ise sektörde öne çıkan yurt dışı bir fuarda yabancı pazarlar için görücüye çıkmayı hedefliyoruz.
 
Ekmek Hamuru Bıçaklama Robotu’nun pazarlama ve satışında nasıl bir strateji izliyorsunuz? 
Ürünümüzün pazarlama ve satış faaliyetlerinin henüz başında olduğumuzu söyleyebilirim. Şu ana kadar yalnızca birkaç işletmeye ürünümüzü ve kabiliyetlerini gösterdik. Önümüzdeki süreçte de bu faaliyetlerimiz artarak devam edecektir. Bizi en çok mutlu eden şey, ürünümüzün son derece başarılı çalışıyor, konunun uzmanlarının kesik kalitesini ve robotun genel performansını beğeniyor olması. Başarılı sonuçlar verdiği sürece ürünümüzün kendi kendini pazarlayacak olacağının bilincinde olarak, şu aşamada sakin bir satış stratejisi izlediğimizi söyleyebilirim. Ürünümüze gösterilen ilgi şu aşamada son derece olumlu. Bu yıl içerisinde birkaç robotu devreye alacağımızı düşünüyorum.
 
Firmanızın kısa ve uzun vadede hedefleri, yatırımları ve projelerini açıklayabilir misiniz?
Firmamız kısa vadede Ekmek Hamuru Bıçaklama Robotu ve buna benzer şekilde muadili olmayan diğer ürünlerini yerli piyasada yaygınlaştırıp, ihracatlarına da başlamayı amaçlamaktadır. 2020 içerisinde ihracatı başlayacak bazı ürünlerimiz var, 2021 veya 2022 yılında Ekmek Hamuru Bıçaklama Robotumuzun da bu seviyeye gelmesini, teknoloji seviyesi yüksek mühendislik ürünlerimiz ile ülkemizde katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Kısa vade hedeflerimizi gerçekleştirmemize paralel, yatırımlarımız ve firmamız da şüphesiz büyüyecektir. Ancak ben uzun vadede birkaç sektörle sınırlı kalacağımızı zannetmiyorum. 
 
“Aynı zamanda veri analizi sunuyor”
Üretim kabiliyetlerinin yanı sıra Ekmek Hamuru Bıçaklama Robotunun çok önemli diğer bir faydasının da kullanıcıya veri analizi ve istatistik sunması olduğunu belirten Ardıç Karol, “Ürünümüz bıçak atma esnasında ekmek hamurlarını saymakta, bu ve bununla ilgili tüm veriyi detaylı analiz ederek üretim raporlarına dönüştürüp, yetkili kullanıcı ile gerçek zamanlı olarak paylaşmaktadır. Kullanıcılar da bu veriyi kullanarak üretim, dağıtım ve satış planlaması yapabilmekte, satış hasılatları ile üretim analiz sonuçlarını karşılaştırabilmektedir. Halk için ulaşılabilir fiyatlı ekmek üretmek, mevcut örneklerde de olduğu gibi büyük bir yatırım ve işgücü ihtiyacını beraberinde getirmektedir. Maliyetleri ve verimliliği belirli bir seviyede tutmak adına, makineleşme ve dijital dönüşümün her türlü üretim işletmesi için kaçınılmaz olduğu günümüzde, Ekmek Hamuru Bıçaklama Robotu ile bu ihtiyacın bize düşen kısmını karşılamaya, işletmelerin dijital dönüşümüne katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.