Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
BM’den açlık salgını uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı, yeni tip corona virüsün dünya genelinde açlık çeken nüfusu ikiye katlayacağı uyarısında bulundu. Şu anda 135 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğu belirtilen raporda bu rakamın 265 milyona çıkabileceği vurgulandı. Kıtlığın çatışma, ekonomik kriz ve küresel ısınma tehdidi altında olan 10 ülkeyi daha sert vuracağı belirtildi.
 




AçlıkBirleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü David Beasley, BM Güvenlik Konseyi'ni video konferans yoluyla savaşlar ve silahlı çatışmaların neden olduğu açlığın siviller üzerindeki etkisi hakkında bilgilendirdi. Dünyanın şu an sadece yeni tip koronavirüs (covid-19) salgınıyla değil aynı zamanda "açlık salgınıyla" da karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Beasley, en kötü senaryoya göre yaklaşık 36 ülkede kıtlık görülebileceğini söyledi.
 
Covid-19 salgını başlamadan önce, 2020'de 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü insani krizin yaşanacağı konusunda uyarıda bulunduklarını hatırlatarak, "Şu an sadece covid-19 salgınıyla değil aynı zamanda açlık salgınıyla karşı karşıyayız" dedi.
 
“821 milyon kişi her gece yatağa aç giriyor”
Beasley, Yemen, Suriye ve Güney Sudan'daki savaşların yanı sıra Doğu Afrika'daki çekirge istilası, doğal afetler ve iklim değişikliğinin yarattığı sonuçlara dikkati çekerek, "Bugün covid-19 yüzünden sadece küresel bir sağlık pandemisi değil ayrıca küresel insani bir felaketle karşı karşıyayız" diye konuştu. Savaş bölgelerindeki milyonlarca kişinin her geçen gün kıtlığın eşiğine sürüklendiğinin altını çizerek, "821 milyon kişi her gece yatağa aç giriyor ve kronik açlık çekiyor" dedi.
 
Küresel ateşkes çağrısı
Beasley, bugün yayımlanan Küresel Gıda Krizi raporundaki verileri de hatırlattı:
 
Küresel Gıda Krizi raporuna göre, yaklaşık 135 milyon kişinin açlık riskiyle karşı karşıya kalabilir. Covid-19 nedeniyle bu rakama 130 milyon daha eklenebilir ve toplam sayı 265 milyona çıkabilir.
 
Salgın, ekonomi ve sağlık imkanları göz önünde bulundurulduğunda en fazla Afrika ve Orta Doğu için endişe verici sonuçlar doğuracak. Bu noktada küresel bir ateşkese ihtiyaç var.
 
Henüz kıtlık yok ama sizi uyarmam gerek. Eğer şimdi hazırlanmaz ve harekete geçmezsek ticaretteki aksamaları ve fon kesintilerini önleyemezsek sadece birkaç ay içinde birden fazla devasa kıtlıklarla karşı karşıya kalabiliriz. Atacağımız adımlar sürdürülebilir gıda sistemleri ve barışçıl toplumlar oluşturup oluşturamayacağımızı belirleyecek. Zaman bizden yana değil, akıllı ve hızlı hareket etmek zorundayız.”
 
Küresel Gıda Krizi Raporu 2020
Aralarında Birleşmiş Milletler ajansları, hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı Gıda Krizlerine Karşı Küresel Ağ açlığın temel sebeplerini ele alan 2020 Küresel Gıda Krizi Raporunda öne çıkan başlıklar ise şöyle oldu:
 
* Dünya genelinde incelenen 55 ülke ve bölgede, 2019 sonu itibarıyla 135 milyon kişi akut gıda güvensizliği yaşıyor.
 
* Afrika 73 milyonla bu alanda ilk sırada yer alırken, onu 43 milyonla Orta Doğu ve Asya bölgesi, 18,5 milyonla Latin Amerika ve Karayipler bölgesi, yarım milyonla da Avrupa izledi.
 
* Buna göre, 22 ülkedeki 77 milyon kişi çatışma ve emniyetsiz koşullar, 25 ülkedeki 34 milyon kişi aşırı hava olayları ve 8 ülkedeki 24 milyon kişi de ekonomik şoklardan ötürü akut gıda kriziyle karşı karşıya kaldı.
 
* Gıda krizi yaşanan 55 ülke ve bölgede, 5 yaş altında 17 milyon çocuk yetersiz besleniyor, 75 milyon çocuğun boyu da normalin altında bulunuyor.
 
* Raporda, gıda krizi içindeki en kötü 10 ülke şöyle sıralanıyor: 15,9 milyon kişinin gıda krizi içinde olduğu Yemen, 15,6 milyon kişiyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 11,3 milyonla Afganistan, 9,3 milyonla Venezuela, 8 milyonla Etiyopya, 7 milyonla Güney Sudan, 6,6 milyonla Suriye, 5,9 milyonla Sudan, 5 milyonla Nijerya (Kuzey bölgesi), 3,7 milyonla Haiti.