Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gıda Mühendisleri Odası’ndan ‘gıda dedektifi’ açıklaması

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, sosyal medyada "gıda dedektifi" adıyla bilinen hesapla bir açıklama yaptı.
 




Meyve - sebzeAçıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
“Sosyal medya üzerinde gıda dedektifi adıyla bildirim ve paylaşımlarda bulunan bir hesap, kendince takipçi sayısının fazlalığına inanıp güvenerek mesleğimiz, meslek mensuplarımız, almış olduğumuz bilimsel eğitim, içinde çalıştığımız sektör ve ürettiğimiz ürünlere bilgiden ve bilimden uzak, yaşamın gerçeğinden kopuk, donanımsız, etiket beyanatlarının ne anlama geldiğini bilmeden yanlış telaffuz ederek insanların tükettiği gıda ürünlerinin sağlığa zararlı olduğuna dair temelsiz yönlendirmelerle yasalar karşısında aslında suç işlemektedir.
 
Sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmak her vatandaşımızın en doğal hakkıdır. T.C. Anayasası sağlıklı nesiller yetiştirmenin sosyal hukuk devleti olmanın en asli görevlerinden biri olduğunu önemle vurgulamaktadır. Anayasanın 135. Maddesinde tanımlanan "Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu" olarak üzerimize düşen görevlerden birisi de kamuoyunu doğru bilgilendirmektir.
 
Kamuoyunun doğru bilgi edinme hakkının elinden alındığı, yukarıda bahsi geçen hesap benzeri sosyal medya üzerinden yapılan bu yanlış bilgilendirmeler ve paylaşımlar ne yazık ki toplumumuzda "gıda okuryazarlığı" olarak tarif edebileceğimiz yediğinin içtiğinin ne olduğunu bilmek, içeriğinde olan besin öğelerinden haberdar olmak, vücuda ne kadar yarayışlı olduğunu anlayabilecek biyo yararlılığını öğrenmek, üretim süreçlerinde ne tür işlemlerden geçtiğini algılayabilmek, taşıma ve muhafaza süreçlerinde neler yapıldığı ve yapılması gerektiğini bilmek, üretici firmanın yasal sorumluluklarını yerine getirdiğine dair geriye dönük izlemeyi yapabilmek, üretici firmayla ilgili tüketicinin bilmesi gereken bilgileri edinmek, ürünün tavsiye edilen tüketim tarihi, parti seri numarası vs görüp okuyup anlayabilmeyi asimetrik olarak kullanarak tamamen yanlış algılanmasına sebep olunmaktadır.
 
Dört yıllık lisans eğitimi boyunca temel fen bilimlerinden, temel mühendislik bilimlerine, gıda teknolojisi derslerinden gıda mevzuatına, gıdanın imalatından kalite kontrolüne, nakliyesinden depolanmasına kadar daha pek çok ders alarak bilimsel temelli mühendislik eğitiminin kırk beşinci yılında olan bir meslek eğitimine söz söylemek sosyal medya fenomeni olma peşinde olan bir hesaba hiç düşmez.
 
Kayıtlı üye sayısının 21.000`i geçtiği, yedi şubesi, on dokuz il temsilciliği, gıda mühendisliği eğitimi veren üniversitelerin otuzunun üzerinde örgütlü öğrenci temsilcilik kurullarıyla kocaman bir aile olan Gıda Mühendisleri Odası tüzel kişiliğine laf etmek sosyal medya üzerinden kendini var etmeye çalışan bir şahsın haddine asla düşemez.
 
Covid 19, Corona, virüs salgın sürecinde net olarak görülmüştür ki insanlar her türlü ihtiyacını erteleyip öteleyebilirken beslenme ve gıda ihtiyaçlarından vazgeçememişlerdir. Sokağa çıkma kısıtlamasının ilan edildiğinde insanların birbirlerini ezercesine koşup gittikleri yerlerin ekmek fırınları, marketler, manavlar, bakkal, büfe ve benzeri gıda işyerleri olduğunu unutmamak gerekir.
 
Herkesin evinde kaldığı tecrit günlerinde bile sağlık çalışanlarıyla birlikte cephede en ön safta olan meslek gruplarından birisi de gıda mühendisleridir unutmamak gerekir. Evde kalan insanların sofrasına gelen her gıda maddesinde ve içilen suda bilinmelidir ki binlerce gıda mühendisinin emeği vardır. Bu mesleği şerefi ve onuruyla yasalara uygun, halk sağlığını ve gıda güvenliğini gözeterek bin bir güçlükle zor koşullar altında ifa eden namuslu dürüst meslektaşlarımıza yapılan bu ölçüsüz saldırıyı şiddetle kınıyoruz.
 
Gıda Mühendisleri Odası olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz kongre, sempozyum, panel, söyleşi, eğitim, seminer gibi etkinliklerimiz kamuoyuna açıktır, dileyen her vatandaşımız bu etkinliklere katılarak bilgilenebilir. Bu etkinliklerimizin açılış konuşmaları, sunumlar ve en önemlisi sonuç bildirgeleri basın aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Aynı zamanda resmi internet sitemiz ve resmi sosyal medya adreslerimizde de yayınlanmaktadır. İlgili vatandaşlarımız buralara ulaşarak konu hakkında bilgi edinebilirler, dokümanlara ulaşabilirler.
 
Bilimsel temelli, mühendislik etiği çerçevesinde üst birliğimiz Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası, Ana Yönetmeliği, Oda Ana Yönetmeliğimiz ve diğer yönetmelikler ve yasal çerçevesine bağlı kalarak mesleğimize, meslek eğitimimize, meslektaşlarımıza ve çalıştığımız sektör olan gıda sanayi ve ürünlerine yapılan bu bilgisiz, popülerlik peşinde koşan, bilimsel her türlü temelden uzak, toplumu yanlış bilgilendirdiği yetmiyormuş gibi yanlış yönlendiren bu anlayışları şiddetle reddediyor ve kınıyoruz. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası olarak bu ve benzeri durumların sorumlularının ilgili yasal cezaları almaları konusunda gerekli işlemlerin takipçisi olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
 
TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM KURULU