Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Tatlandırıcıların Türkiye’nin sağlıklı beslenme konusundaki önemli rolü

Mehmet GÖZÜKARA
Genel Müdür
Prinova Gıda ve Kimya Tic. Ltd. Şti.
 




Prinova çocuk fotosuKoronavirüs dünyayı sarsmadan önce Türkiye farklı bir halk sağlığı kriziyle karşı karşıyaydı. 2018'de Dünya Sağlık Örgütü rakamları Türkiye’nin diğer Avrupa ülkelerinden daha yüksek obezite oranlarına sahip olduğunu gösterdi – Avrupa’daki %23 ortalamaya kıyasla %32.1 2019'da Türk hükümeti, çocukluk obezitesiyle mücadele etmek, çocuklara abur cubur satış ve reklamıyla ilgili kısıtlamalar getirmek ve daha sağlıklı diyetleri teşvik etmek için dört yıllık bir eylem planı açıkladı.2 Ayrıca üreticiler üzerinde popüler yiyecek ve içeceklerde şeker miktarını azaltma baskısı da oluşmuştur.
 
TÜKETİCİLERİN %80’İ ŞEKERİ SINIRLAMA EĞİLİMİNDE 
Tabii ki Türkiye’nin aldığı bu aksiyon daha geniş küresel bir trendin parçasıdır, çünkü dünyanın dört bir yanında tüketiciler ve devletler, aşırı şeker tüketiminin yarattığı riskler konusunda artan farkındalık göstermektedir. 10 tüketiciden sekizi şekeri sınırlamaya veya önlemeye çalışıyor 3 ve birçok ülke vergi uyguluyorken, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi de (FDA) şeker ilavesini vurgulamak için etiketleme kuralları getirmiştir. Üreticiler için her yerde olduğu gibi Türkiye’de de reçeteleri daha düşük şekerle yeniden formüle etmek veya şekeri tamamen kesmek için bir baskı mevcut. Bununla birlikte, yüksek şeker tüketiminin sonuçlarına ilişkin farkındalık, tüketicilerin tatlı konusundaki iştahlarını azaltmamıştır.
 
Araştırmalar, sukraloz, aspartam ve sodyum sakarin gibi tatlandırıcıların, tattan ödün vermeden şekerin tatlılığını sunmanın etkili bir yolu olabileceğini göstermektedir. Innova Market Insight raporları, birçok tüketicinin tatlandırıcı tercihlerinde tutkulu olduğunu ve her 5 kişiden 2’sinin tatlı şeyleri sevdiğini ancak kalorileri de azaltmak istediklerini belirtiyor. Tatlandırıcılar, doğal ürün arayanlar için bitki bazlı “stevia” gibi cazip seçenekleriyle diğer tüketicilerin de ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
 
PRINOVA’DAN YENİLİKÇİ REÇETELER
Prinova, ihtiyaçlarınızı karşılamak için geniş kapsamlı yenilikçi şeker azaltma ve tatlılık artırıcı çözümleri sunmaktadır. Bu çözümler; asesülfam K, aspartam, sukraloz, sodyum sakarin, stevia ve stevia karışımları ile sodyum siklamatı içermektedir. Avrupa, Asya ve Amerika'daki son teknoloji üretim tesislerimizde, müşteri formüllerine dayalı tatlandırıcı karışımları da üretmekteyiz. Müşterilerimizle birlikte çalışarak, gerekirse vitamin ve amino asitler ile zenginleştirilebilen yeni tatlandırıcı karışımları da formüle edebiliriz. Tatlandırıcı piyasası çok değişkenliği ile bilinse de tedarikçilerle olan köklü ilişkilerimiz ve Türkiye'de önemli miktarda yerel stok bulundurmamız tedarik zinciri güvenliğimize güvenebileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca derin piyasa bilgimize ve fiyatlandırmadaki gücümüze güvenebilirsiniz.
 
Hem Türkiye’de hem de dünya genelinde obeziteyle ilgili hastalıkların tehdidi şekeri azaltma teşvikini artırmaktadır. Tatlandırıcı kullanımı, ürünlerin cazibesini azaltmadan ihtiyaçlara yanıt vermek için en iyi stratejilerden biri olmaya devam etmektedir ve Prinova ile çalıştıkça başka avantajlar da elde edebilirsiniz..
 
Kaynakça
1 Hürriyet ‘WHO report shows obesity rates in Turkey sharply rising’, September, 2018
2 Daily Sabah ‘Turkey rolls out extensive plan to fight child obesity’, 4 November, 2019
3 International Food Information Council Foundation, Food & Health survey, 2019 
4 Innova Market Insights, ‘Trends in sweeteners in the US’, December 2019