Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gıda katkı maddeleri ve önemi

Döhler Gıda Laboratuvar Uzmanı Sena Büşra ARSLAN ve Döhler Gıda Satış Müdürü Umut KIRBAŞ 
 
 




Gıda bileşeniGıda katkı maddeleri, gıda endüstrisinde sağladığı teknolojik avantajlar ile ürünlere fonksiyonel özellik kazandırmak amacı ile kullanılmaktadır. Gıda katkı maddelerinin teknolojik amaçları arasında ürünü yapısal ve mikrobiyal bozulmalardan koruma, okside olmalarını engelleme, stabilize etme, asitliği dengeleme, emülsifiye etme gibi özellikler bulunmaktadır. Aynı zamanda gıdaların tatlarının, kokularının, görünüşlerinin geliştirilmesi ile daha çekici hale gelmelerini sağlayarak müşterilerin tercih etmesinde etkin bir rol oynamaktadır. Tek başına gıda olarak tüketilmeyen bu maddelerin bilimsel çalışmalar ile elde edilen veriler ışığında, gıdalarda belirli oranlarda kullanımlarına izin verilmektedir. Böylelikle tüketmekte olduğumuz gıdaların raf ömürleri uzatılır iken duyusal özellikleri de geliştirilmektedir. Gıda katkı maddelerinin bazıları, E kodları ile tanımlanmıştır. Kullanılan gıda katkı maddelerinin en yüksek dozuna ise ilgili maddenin hayvan ve insanlar üzerindeki etkilerine bakılarak karar verilmiştir. Toksik veya yan etki gözlenmeyen en yüksek doza NOAEL denilmektedir. Açılımı ise ‘No Observed Adverse Effect Level’dır. Kabul edilebilir günlük alım miktarı yani ADI (Acceptable Daily Intake), bir maddenin içecek veya yiyeceklerde ağızdan günlük olarak alınabilen miktarının ölçüsüdür.
 
Döhler fotoDöhler Gıda, geniş doğal gıda katkı maddesi portföyü ile tüketicilerin tercih ettiği cazip ürünler sunmaktadır. Gıda endüstrisinde B2C/B2B olarak sunduğu pek çok doğal aroma, meyvelerin canlı renklerinden elde edilen doğal renklendiriciler, emülsiyonlar, meyve püreleri-konsantreleri, sağlık ve beslenme bileşenleri, preparatlar, soslar, bitki bazlı bileşenler (süt alternatifleri), enerji-vitamin premixleri, çay bazları gibi ürünler ile geniş bir portföye sahiptir. Bu sayede renk, tat, koku, lezzet ve kıvam arttırıcılar ile duyuları etkileyecek şekilde ürünleri modifiye etmektedir. Beslenme değerini düzenleyen fonksiyonel katkılar ile sağlık beyanlarına ve clean label etiketlere katkıda bulunmakta ve besin ögeleri açısından zenginleştirilmiş gıda-içecekler sunmaktadır. Savaşmakta olduğumuz pandemi sürecinde daha da ön plana çıkan sağlık konseptini yakından takip ederek bağışıklık sistemini güçlendirmek amacı ile müşterilere fonksiyonel ürünler sunarak tüketicilerin bağışıklık sistemine katkıda bulunmaktadır. 
 
Döhler 2Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu destekleyen ürünlerin yanı sıra Döhler Gıda; detoks, sindirime yardımcı, güzellik, direnç artıcı, enerji veren ürünler geliştirerek fonksiyonel ürünlerin Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olarak etiketlendirilmesi için ilgili deklarasyonları sağlayan çalışmalar yapmaktadır ve gerekli hammaddeleri geniş tedarik zincirinin de katkısı ile sorun yaşamadan üretimlerini gerçekleştirmektedir. Gıda endüstrisinde son yıllarda kullanımı hızla artan botanik ekstraktlara ayrı bir önem vermektedir. Örneğin; Zencefil, kekik, hibiscus, bal, sarı kantaron ekstraktları gibi geniş bir ürün grubuna sahip olmakla birlikte bu ürünlere gerçekleştirdiği yatırımlar ve Ar-Ge çalışmaları ile her geçen gün yenilerini kazandırmaktadır. 
 
Sağlık konsepti kapsamında, içecek ve gıdalarda kullanılan şeker miktarını azaltmak ise endüstrinin öncelik verdiği konuların başında gelmektedir. Döhler Gıda’nın bu konuda doğal ve yapay tatlandırıcı alternatifleri ile farklı çözüm önerileri bulunmaktadır. Örneğin, şeker otu olarak da bilinen ve tatlılığı arttırmak amacı ile kullanılan Stevia (steviol glikozit), doğal tatlandırıcı olarak deklare edilebilmektedir. Bunun yanı sıra Döhler Gıda’nın Multisense Sweet aroma grubu, kullanıldığı uygulamalarda ürünlerin tatlılıklarını arttırır iken kalorilerini arttırmadan aroma verici olarak deklare edilebilmektedir. Multisense Sweet aromalar son yıllarda üreticilerin sıkça başvurduğu çözümlerden bir tanesidir. Bu noktada gıda ürünlerinin benzerlerinden ayrışmasını,  karakter kazanmasını sağlayan gıda katkı maddesi olan aromaların kullanılmadığı gıda ve içecek neredeyse yok denilecek kadar az sayıdadır. Birçok geniş kullanım alanı olan aromalar, koku ve tada olan etkileri ile tüketicileri cezbetmektedir. Tüketiciler yeni konseptlerde ürünler talep etmekte ve beğendikleri ürünleri farklı tatlarda tüketmek istemektedirler. 0 meyve sularında ve nektarlarda kullanıma uygun olan ve meyveden gelen FTNF aromaların yanı sıra birbirlerinden farklı teknik ve yapısal gereksinimlere cevap veren toz ve sıvı formdaki geniş doğal aroma portföyü ile Döhler Gıda, gıda endüstrisine önemli bir destek vermektedir.  
  
Döhler 3Değişen tüketici alışkanlıkları ve yaşam tarzları çok iyi bilinen ve yüzyıllardır tüketilen ürünlerin farklı formlarının geliştirilmesine olanak sağlamıştır.  Bu ürünlerden hiç kuşkusuz en fazla öne çıkanı çaydır. Döhler Karaman fabrikasında ülkemizin siyah çay yapraklarının kullanılarak sıvı ve toz formda çay ekstraktlarının üretilmesi, çayın gıda endüstrisinde birbirinden farklı uygulamada kullanılmasına olanak sağlamıştır. Her geçen yıl Türkiye’de ve tüm dünyada tüketimi artan soğuk çaylarda kullanımı olan Döhler Gıda ürünleri, farklı şiddetlerde açıktan koyu tonlara doğru gitmektedir. Aynı zamanda, farklı kafein içerikleri olan versiyonları ile üreticilere sınırsız seçenekler sunmaktadır. Sunmuş olduğu çay ekstraktlarının Helal Sertifikası da bulunmaktadır. Çay ekstraktları, doğaya saygılı ve sürdürülebilir tarımı destekleyen Rainforest Alliance (RFA) sertifikasına da sahiptir. Dünyada önemli bir çay üreticisi olan, ayrıca üzerine kar yağan çayın yetiştiği tek yer olan ülkemizde, soğuk çay gibi içecek aplikasyonlarının yanı sıra Döhler Gıda,  gıda uygulamalarını da artırarak yurt içi ve yurt dışı pazarında çay tüketimini artırmak için yoğun çaba harcamaktadır.
 
Döhler foto 4Tüketici algısında ilk tepkiyi oluşturan etken, görünüştür. Renkler, ürünlerin tercih edilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Ülkemizde bulunan hammaddelerden katma değeri yüksek ürünler geliştirme prensibiyle çıkmış olduğu yolda Döhler Gıda’nın, inovatif üretim teknolojilerinin adaptasyonu ile geliştirdiği doğal renk maddeleri, yurt içi ve yurt dışındaki geniş uygulama alanları ile gıdalarda hedeflenen parlak rengi kazandırmaktadır. Bunun yanı sıra ürünlerin raf ömrü boyunca renklerini muhafaza etmesini sağlamaktadır. Bu özelliklerinden dolayı başta içecek sektöründe olmak üzere, şekerleme, pastacılık, dondurma, hazır çorba, puding, fonksiyonel su, alkollü içeceklerde de kullanılmaktadırlar. Siyah havuç, kırmızı pancar ve aspir çiçeği gibi hammaddelerden antosiyanin, betanin ve aspir ekstraktı gibi katma değeri yüksek doğal renk maddelerinin sıvı ve toz formda üretimleri, üreticilere geniş bir renk paleti sunarak gıda endüstrisine yeni ürünler kazandırılmasına katkı sağlamaktadır. 
 
Umut KırbaşGıdalarda kullanılan girdilerin fazla olması, hem girdi maliyeti açısından hem de teknolojik anlamda zorluklar yaşatmaktadır. Girdilerin ayrı ayrı eklenmesi sırasında yaşanan kayıplar, hammaddelerin ulaşım maliyeti gibi yaşanan dezavantajları avantaja çevirerek hem daha düşük maliyet hem de daha basit bir üretim uygulaması ile müşteri talebine ve ihtiyacına göre all in one adı verilen Döhler Compound ürünler ciddi kolaylık sağlamaktadır. Böylelikle içeceklerde kullanılan meyve-sebze bileşenleri, aromalar, renk maddeleri, vitamin-mineraller, diğer girdiler tek bir baz içerisinde birleştirilir ve uygun dozajlarda sunulur. Bu çerçevede enerji-vitamin premixleri de büyük önem kazanmıştır ve talep görmektedir. Enerji içeceği girdileri (kafein, inositol, glukoronolakton, taurin, biotin, B6-B12 vitaminleri, pantotenik asit, niasin, karamel vb.) aynı çatı altında sıvı veya toz olarak birleştirilebilir.
 
Sena Büşra ArslanDöhler Gıda, ‘Fikirleri hayata geçiririz’ mottosu ile hayal gücüne bağlı olarak fikirleri uygulama ile birleştirerek yaratıcı ürünlerin piyasaya sürülmesine destek olmaktadır. Müşterilerine tedarikçiden ziyade iş ortağı olma yaklaşımı sergilemektedir. Inovatif yaklaşımla son teknolojiye sahip fabrikalarında ülkemize hizmet vermektedir. İçecek sektöründe gazlı, gazsız, aromalı, aromasız, sütlü, meyveli, meyvesiz, vegan, gibi birçok segmentte müşterilerine pratik çözümler sunar iken gıda sektöründe de müşteri memnuniyeti için içecek sektöründe olduğu gibi çözümler sunarak gerekli aksiyonları almaktadır.