Meyve ve sebze suları esas olarak içerdikleri vitamin, mineral ve antioksidan bileşenler nedeniyle sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez temel besinleri arasındadır. Meyve ve sebze sularının da bu çerçevede tüm dünyada her gün tüketilmesi önerilmektedir. Bugün bu sektör dünyada önemli bir sanayi haline dönüşmüş ve dünya ticaretinde de önemli bir pay almaya başlamıştır. Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Birliği (IFU) tarafından her iki yılda bir düzenlenen Meyve Suyu Dünya Kongresi bu kez 4-5 Mayıs 2010 tarihlerinde İstanbul'da yapılacaktır. MEYED' in desteği ile düzenlenen Kongreye dünyanın çeşitli ülkelerinden 250 konuk beklenmektedir. Yurtiçi katılım ile Kongrenin 350-400 katılımcıya ulaşması söz konusu olacaktır. Kongrede 13 ülkeden konuşmacılar yer alacak ve ilk defa da bir panel düzenlenecektir. Kongrede meyve suyunun beslenme ve sağlıkla ilişkisi, teknolojisi, pazarlama ve yasal düzenlemeler konuları tartışılacaktır.
Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul, bu kez de dünya meyve suyu üreticilerini ve bilim adamlarını buluşturacak. Türkiye meyve ve sebze üretimi açısından önemli bir potansiyele sahip olmasına karşın meyve ve sebze işlemede henüz olması gereken yerde değildir. Nitekim meyve suyu, nektar ve meyveli içecek tüketimi kişi başına yılda daha 11 litre civarındadır. Bu, Avrupa Birliği ortalama tüketiminin çok altındadır. Meyve suyun için işlenen meyve miktarı da Türkiye'nin kendi potansiyelinin çok altındadır. Ancak son yıllarda meyve suyu sanayinin hem kalite ve çeşitlilikte ve hem de kişi başı tüketimde önemli aşamalar kaydettiği görülmektedir. Türkiye'de meyve suyu sanayinin geleceğinin olduğu ve sürekli bir gelişim içinde olacağı anlaşılmaktadır.
Dünyaya bakıldığında da meyve suyu üretimi ve tüketiminin bir gelişme gösterdiği görülmektedir. Dünyada meyve püreleri ve meyve suyu konsantreleri üretiminde Çin, Brezilya, Güney Afrika, Arjantin, Şili, İtalya, İspanya, Tayland, Endonezya, Hindistan, Polonya, Türkiye, Yunanistan ve İran gibi ülkeler öne çıkmaktadır. Bu bağlamda Çin, son 10 yılda özellikle elma suyu konsantresi üretiminde inanılmaz bir atılım yapmıştır. Daha 1995 yılında Çin'in 10 ton olan elma suyu konsantresi üretimi bugün 1,6 milyon tona ulaşmıştır. Çin'in şeftali, kayısı ve portakal üretiminde de önemli bir konuma geleceği beklenmektedir. Günümüzün en önemli trendlerinin başında “Consolidation” gelmektedir. Sanayinin ve ticaretin her alanındaki büyümeler birleşmeye dayanmaktadır. Gücü, olanakları ve yetenekleri birleştirme zamanıdır. Meyve suyu sanayinde de dünyada birleşmeler gündeme gelmektedir. Meyve üretimini iklim koşulları önemli ölçüde etkilemektedir. Böylece meyve suyu konsantre fiyatları da hammadde üretimine bağlı olarak önemli değişimler göstermektedir. Daha 3-4 ay önce 1200-1400 $/ton civarında olan portakal suyu konsantresinin fiyatı bugün 2200 $/ton'a ulaşmıştır. Diğer birçok meyvede de benzer durumlar söz konusudur. Küreselleşmeyle bir ülkedeki üretici dünyanın öbür ucundaki üretici ile rekabet etmektedir. Bu nedenle ülkelerin meyve üretimlerine yeni bir şekil vermeleri, teknolojik olanaklardan yararlanarak verimliliği artırmaları gerekmektedir. Özellikle az gelişmiş ülkelerde küçük ölçekli üretim birimleri, buradaki insanlar da düşünülerek yeniden yapılandırılmalıdır.
Meyve sularının sağlıklı yaşama olan katkısı yapılan bilimsel çalışmalarla her gün daha iyi anlaşılmaktadır. Tüketiciye çeşitli tatlarla onu heveslendiren çeşitliği, kaliteli ve fiyatta belli bir stabilitenin sağlandığı meyve suyu sunmak için çok çaba gösterilmelidir. Pazarı takip etmekten öte, pazar yaratan atılımlar yapılmalıdır. Türkiye'nin meyve üretim potansiyelini değerlendirmek için yeni bir anlayış ve yeni bir destek programı uygulamaya dönük meyveciliği geliştirme stratejisi oluşturulmalıdır. Böylece meyve suyu sanayinin ülke ekonomisi için önemli bir konuma gelmesi mümkündür. İstanbul'da düzenlenen 16. Dünya Meyve Suyu Kongresi'nin başarılı geçmesini diliyorum. Ülkemizin tanıtımına önemli katkısı olacağına inandığım kongrenin meyve suyu sanayine de yeni açılımlar getireceğini düşünüyorum.