Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
JOKEY, her sektöre ve müşteriye uygun ambalaj çözümleri sunuyor

1968 yılından beri üretim yaptıklarını ve 30 yılı aşkın bir süredir sürdürülebilir ambalaj sektörünün öncüsü konumunda bulunduklarını söyleyen Jokey Turkey Ambalaj Türkiye Ortadoğu ve Afrika Satış Direktörü Emre Altınel, “Hedefimiz müşterilerimize sadece ürün satışı yapmak değil, onlara en uygun ambalajı sunmaktır. Bunu gerçekleştirmek için ise müşterilerimizin proje ortağı oluyoruz” diyor. Jokey Turkey Ambalaj’ın dünyada ve Türkiye’deki çalışmalarını, yeni projelerini ve geleceğe yönelik hedeflerini Emtre Altınel’e sorduk.
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 




Jokey fabrikaSayın Altınel kısaca kendinizden ve profesyonel öz geçmişinizden bahsedebilir misiniz?
Jokey Grubu’nda  Türkiye Ortadoğu ve Afrika Satış Direktörü olarak görevime uzun yıllardır devam ediyorum. Türkiye fabrikamız olarak ilgili bölgelerdeki tüm pazarların, ürün geliştirme, satış ve pazarlama faaliyetlerini yürütüyoruz.
 
Jokey Turkey Ambalaj’ın dünden bugüne kuruluş aşamaları, yapılanması ve gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?
1968 senesinden bu yana Jokey demek, plastik enjeksiyon üretimi alanında mükemmel uzmanlık demektir. Merkezi Almanya’nın Wipperfürth kentinde bulunan bir aile şirketi olarak sert plastik ambalaj sektöründe  dünyanın en büyük üreticilerinden, yenilikçi ve teknoloji liderlerinden biriyiz. Jokey olarak 30 yılı aşkın bir süredir sürdürülebilir ambalaj sektörünün öncüsüyüz. Jokey Grubu, 12 ülkede 15 fabrikası ve 90 ülkede 2 bini aşkın çalışanıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Jokey Turkey Ambalaj olarak ise, Türkiye’deki ve çevre ülkelerdeki bütün ölçekte sayısız müşterimize 1998 yılından beri göz alıcı ve fonksiyonel ambalaj ürünlerini Dilovası-Kocaeli’de bulunan fabrikamızda üretmeye devam etmekteyiz.
 
“DOĞRU AMBALAJI ÖNERMEK ANA HEDEFİMİZ”
Firmanızın faaliyet alanları, ürün yelpazesi ve plastik sektörüne yönelik çözümleri nelerdir?
Gıda dolumundan gıda dışı ürünlere, standarttan özel çözümlere kadar Jokey’de bütün uygulama alanları için her biçim ve hacimde ürün serileri sunabiliyoruz. Her amaç için doğru ambalajı önermek ana hedefimizdir. 100 ml’den 35 litreye kadar her şekil ve ebatta çeşitli yardımcı aksesuar ve aksamlar da dahil olmak üzere, IML dekorasyonlu kova ve kapaklar üretmekteyiz. Hem de farklı miktarlara kadar kullanılabilen yeniden değerlendirilmiş sürdürülebilir hammaddelerle. “Thinwall”  olarak adlandırdığımız ince cidarlı, hafif ürünler üretiyoruz. Böylece plastik kullanımını, müşterilerimizin ve bizim sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda en aza indirgemeye çalışıyoruz.  Jokey’de ambalajlar 1990 senesinden bu yana %40 oranında hafifledi. Bu da sadece çevre ve iklime faydalı değil, müşterilerimizin de yararınadır.
 
Standart ürünlerimiz dışında, Türkiye ve farklı ülkelerde bulunan AR-GE ekiplerimiz, grup bünyemizde bulunan kalıp fabrikamız ve de müşterilerimizin ekipleriyle gerçekleştirdiğimiz ortak çalışmalarla müşterilerimize ve sektöre özel ürünler üretmekteyiz. Jokey’de tüm yaratıcı seçenekleri müşterilerimize sunmak istiyoruz; Ekip olarak her zaman yenilikçi ambalaj ve dekorasyon seçenekleri üzerinde çalışmaktayız. Enjeksiyon yapılabilir tüm ambalaj şekillerinde sektöre değer katabilmek, bununla birlikte satış noktalarında müşterilerimizin marka mesajınızı en etkili ve doğru şekilde iletebilmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz.
 
Emre Altınel“IML BASKI SİSTEMLERİYLE İLGİ ÇEKİCİ AMBALAJLAR TASARLIYORUZ”
Ambalaj sektöründe yer alan ürünlerinizle IML baskı sistemi ürünlerinizin teknik özellikleri, avantajları ve farklılıkları hakkında neler söylersiniz?
Jokey’in gıda ve gıda dışı ürünlere yönelik plastik ambalajları tüm dünyadaki üreticiler ve sektörler tarafından takdir görmektedir. İleriyi gören ve pazar koşullarına uygun inovasyonlarla ambalaj endüstrisinde çıtayı her zaman biz belirliyoruz. Ürünlerimiz hafiftir, darbelere ve yıpranmaya dayanıklıdır. Sızdırmazlıkları oldukça yüksektir. Kimyasallara ve sıcaklığa dayanıklıdır. Dahası az bir maliyetle 0 oranında geri dönüştürülebilir. IML baskı sisteminde, basılmış olan etiket kalıba yerleştirilir ve enjeksiyon işlemi esnasında ısı yardımıyla ambalajla bütünleşir. IML dekorasyonu bizlere büyüleyici bir çekicililikle ve güçlü hislerle dolu bir tasarım ortaya koymamıza olanak tanır. Bu yöntemle ambalajların tüm duvarına, kapağına ve kenarlara kadar geniş bir alanda dekorasyon yapılabilmektedir. Birden çok duyguya hitap eden opsiyonel efektlerle ambalajlar çok daha ilgi çekici hale getirilebilir. Portakal kabuğu yüzeyli IML’den metalik IML’ye; parlak IML’den, şeffaf IML’ye, parsiyel laklıdan kağıt görünümlü IML’ye, soyulabilir IML’den oksijen bariyerli IML’ye olmak üzere ihtiyaçlar ve istekler doğrultusunda etiketler çeşitlendirilebilir. Dijital etkileşimler dahi kalıp içi etiketlemeye entegre edilebilmektedir. 
 
Özellikle üzerinde durduğunuz sektörler hangileridir?
Gıda ve gıda dışı bütün sektörlerde ambalajlarımız kullanılmaktadır. Gıda sektöründe, özellikle dondurma, süt ve süt ürünleri, çikolata ve şekerleme alanında her geçen gün ürün çeşitliliğimizi ve müşteri portföyümüzü artırıyoruz. Kimya ve boya ise oldukça önde olduğumuz sektörlerdir. Ulusal ve uluslararası birçok müşterimize, boya ve kimya alanına özel ürünlerimizle hizmet vermekteyiz. Bunların dışında, tarım, kozmetik, ev bakımı & hijyeni, pet food ve petrol sektörleri de tedarik ağımız içerisindedir. 
 
“ÇEVRE DOSTU AMBALAJLAR ÜRETİYORUZ”
Firmanızı sektörünüzde öne çıkaran özelliklerinizden söz eder misiniz?
Jokey’de her sektöre ve her alana uygun ambalaj çözümleri sunuyoruz. Konsept ve tasarımları; güçlü teknik bilgimizle birleştirerek müşterilerimize özel ambalajlar sunuyoruz. Bunun için Jokey Tasarım Hizmeti’ni hayat geçirdik. Danışmanlık hizmetinden tasarıma, teknik açıdan kusursuz ambalajın planlanmasına ve seri üretime geçişe kadar bütün alanlarda müşterilerimize destek oluyoruz. Standart ve Jokey özel ürünler dışında sektöre özel olmak üzere bariyerli ambalajlarımız, UN özelliğine sahip ambalajlarımız ve ağır kimyaya uygun ambalajlarımızla da müşterilerimizin ihtiyacına göre alternatifler sunabiliyoruz. 
 
Jokey ürünlerBizler Jokey’de, ideal ambalajın maksimum işlevselliğine inanıyoruz. Bu nedenle de Jokey Eko Konsept 1’i, ardından ise Jokey Eko Konsept 2’yi geliştirdik. Hedefimiz ise en az karbon ayak iziyle azami ürün işlevselliği sağlamaktır. Ekolojik strateji, ekolojik kaynaklar ve ekolojik tasarım konularında eylem planları oluşturarak bunun için çaba gösteriyoruz. Vizyonumuz 2030’a kadar sıfır iklim etkisidir. Bu yolda müşterilerimize sürdürülebilir iklim projelerindeki sertifikalarla CO2 dengesi sunuyoruz. Ambalajlarımızı 0 oranına kadar geri dönüştürülebilir hammaddelerden üretiyoruz. Ürünlerimizin içleri tamamen boşaltılabilmektedir. Böylelikle içleri tamamen kullanılabilir ve geri dönüşüm sürecinde bol miktarda enerji tasarrufu sağlanır. Ambalajlarımız sağlamdır, sızdırmazdır ve ağır kenarları yüzlerce kez güvenle kapatılabilir. Tekrar tekrar kullanıma uygundur.
 
“MÜŞTERİLERİMİZ BİZİM PROJE ORTAĞIMIZ”
Müşterilerinizle iş süreçleriniz nasıl işliyor? Satış öncesi ve sonrası hizmetleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Hedefimiz müşterilerimize sadece ürün satışı yapmak değildir. Öncelikli hedefimiz, uygun sektöre ve müşteriye en uygun ambalajı sunmaktır. Bunu gerçekleştirmek için ise müşterilerimizin proje ortağı oluyoruz. Projenin ilk tasarım aşamasından seri üretim aşamasına kadar her alanda gerek teknik anlamda, gerekse tasarımsal anlamda birlikte yol alarak en uygun ambalajı geliştiriyoruz. Müşterilerimizin hatlarını ziyaret ederek, hem sunduğumuz ambalajlarla hem de hatlarına yönelik, verimliliklerine katkı sağlayacak ergonomik çözümlerle geliştirmeler yapıyoruz. Plastik ambalajların kullanımıyla ilgili her konuda müşterilerimize danışmanlık hizmeti veriyor, dolum ve montaj hatlarının test sürüşüne eşlik ediyoruz. Ürettiğimiz her ürünümüzün her zaman arkasındayız. Bunun için müşterilerimizde yaşanan herhangi bir problemde maddi ve manevi bütün koşullarda onların yanında oluyoruz.
 
Tüm üretim tesislerimiz, ambalaj malzemeleri hijyen ve kalitenin uluslararası standardı BRC ile  ISO 9001:2018 ve ISO 5001-2018 standartlarına göre global bağımsız denetçiler tarafından izlenen ve değerlendirilen sıkı bir yönetim sistemine uygun bir şekilde faaliyet gösterir. Bununla birlikte çalışma ahlaki sorumluklarımızın bir gerekliliği olan Sedex ve GKV Code of Conduct üyeliklerimizi de uzun yıllardır eksiksiz devam ettirmekteyiz.
 
Ar-Ge çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz? 
Teknik ve tasarım alanında amaca en uygun ambalajı geliştirmek ve sunmak ana hedeflerimizdendir. Bunun için, Ar-Ge merkezlerimizin yardımıyla bütün Jokey Grubu’nun know-how’ı bir araya getiriliyor. Bütün grup bünyemizde 24 ambalaj tasarımcımız ve 7 uluslararası tasarım ekibimiz bulunmaktadır. Müşteri & pazar beklentilerine göre yeni/modifiye ürün geliştirilmesi ve 3D tasarım ve revizyon çalışmaları, prototip proje simülasyonları Ar-Ge ekiplerimiz tarafından yönlendiriliyor. Ambalajlarımız sürekli iyileştiriliyor ve geliştiriliyor, böylece sektörün yeniliklerine öncülük ediyoruz.
  
2020 yılı sizin için nasıl geçti? Önümüzdeki dönemde hedef ve beklentileriniz nelerdir? 
2020 yılı bizim için gerek büyüme gerekse kârlılık hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu. Bununla beraber sürdürülebilirlik çalışmalarımızı oldukça artırdık. Önümüzdeki dönemlerde de sektöre öncülük etmeyi ve yaptığımız yenilikçi çalışmalarımızla yön vermeyi devam ettirmek istiyoruz. Ambalaj sektörünün büyümesiyle doğru orantılı olarak büyüme hedeflerimiz mevcuttur. Rekabetin oldukça fazla olduğu bir sektörde, yaptığımız gelişmelerle farklılaşma hedeflerimizi sürdürmek istiyoruz. 
 
Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?
Ambalajın geleceği, onun ne kadar döngüsel ekonomi ambalajı olmasıyla şekillenecektir. Ne kadar çok ambalaj geri dönüştürülebilir ve tekrar tekrar kullanılabilirse o kadar sürdürülebilir olacaktır. Biz ambalajcılar, bu gelişmeyi gerek teknolojik yatırımlarla gerek yenilikçi çözümlerle gerçekleştirmeliyiz.
 
JOKEY EKO KONSEPTİ - 10 ADIMDA DÖNGÜSEL EKONOMİ AMBALAJI 
Jokey Turkey Ambalaj olarak ideal ambalajın, maksimum işlevsel ve sürdürülebilir olduğuna inandıklarını belirten Emre Altınel, “Jokey Eko Konsepti’yle bu iki özelliği birleştiren bir kılavuz geliştirmiş olduk. Hedefimiz ise, en az karbon azak izi ile azami ürün işlevselliğini sağlamak. Eko Strateji, Eko Kaynaklar ve Eko Tasarım konularında 10 adım eylem planıyla bunun için çaba gösteriyoruz” diyor.