Haber »
Etiketler: bilimsel makale
Etiketler: bilimsel makale
Prof. Dr. Halil Vural
Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
Tarım sektörünün en önemli alanlarından biri olan ‘meyve üretimi ve işleme sanayisinin’ ülkemizde güçlü bir potansiyeli olduğu biliniyor. Meyve suyu sanayisi, ülkemizin tarıma elverişli coğrafi konumu ve genişleyen dinamik iç pazarı sayesinde son 5 yılda büyük yol kat etmiş durumda.
Gıda ile temas eden kağıt/karton malzemelerin gıda kalite ve güvenilirliğine etkileri ve Formaldehit
Meral Kılıç-Akyılmaz
İstanbul Teknik Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
Esra Çapanoğlu, Dilek Boyacıoğlu, Derya Konukçu, Betül Yeşiltaş, Hakan Güraslan
İstanbul Teknik Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, İstanbul
2Fritolay Gıda San. ve Tic. A.Ş., Ümraniye, İstanbul
Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı, gıda hammaddelerinde, yardımcı maddelerinde, çalışma ekipmanı ve atmosferinde, ambalaj materyalinde, kullanma suyunda ve nihayet gıdada bulunabilen mikroorganizmaların arandığı ve/veya sayıldığı bir laboratuvardır.
Zir. Yük. Müh. Oktay Yerlikaya , Araş. Gör. Merve Açu, Prof. Dr. Özer Kınık
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü, - İzmir
Samime ÖZTURAN ve Nuray ERKAN
İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
İstanbul Universitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü, İşleme Teknolojisi ABD. nurerkan@istanbul.edu.tr
Özet
Fırında pişirme gıda ürünlerinin tüketime hazırlanmasında ve sunulmasında sıklıkla kullanılan bir pişirme yöntemidir. Bu çalışmada, doğal ve zorlamalı konveksiyonlu fırınlarda 3 farklı sıcaklıkta (165, 180, 195oC) pişirilen kurabiyelerin sertlik ve kırılganlık değerleri pişirme süresine bağlı olarak doku ölçer cihaz (TA.XT2plus) ile belirlenmiştir. Farklı koşullarda pişirilen kurabiyelerin pişirme süresi boyunca nem profilleri çıkarılmış, ayrıca pişirme süresine bağlı olarak su aktivitesi ve renk değerleri belirlenmiştir.
ABD'de yapılan bir araştırma, haftada bir kez çikolata yemenin kalp damar sağlığını koruduğunu ortaya koydu.