Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Martaş, TOMRA Genius ile ihracatta vites artıracak

Türkiye’nin önde gelen dondurulmuş gıda üreticilerinden Martaş, TOMRA Genius ile teknoloji altyapısına yatırım yaparak ihracat hedeflerini yükseltiyor. 
 




Ayhan GürbayMarmara ve yakın Ege bölgesinde yetişen kaliteli tarımsal gıda ürünlerini işlemek için kooperatif olarak kurulan Martaş, Türkiye’de dondurulmuş gıda üretiminin öncüleri arasında yer alıyor. Martaş, Bursa'da ve Mustafakemalpaşa'da bulunan iki işleme tesisi ile üretime devam ederken tesis altyapılarını da güçlendiriyor. TOMRA Genius makinesinin kurulumunu Mustafakemalpaşa tesisine gerçekleştiren Martaş, yüksek ürün kalitesi ile ihracat hedeflerini arttırıyor. 
 
Martaş, yıllık 40.000 ton teorik meyve ve sebze işleme kapasitesi ile dondurulmuş gıda üretimini her geçen yıl güçlendiriyor. Ayrıca 20.000 ton soğuk depolama kapasitesi bulunan ve dondurulmuş gıda ürün gamı oldukça geniş olan Martaş, özellikle teknoloji altyapısı ile üretilen beş meyve ve beş sebze türüne odaklanıyor. Martaş, ıspanak, bezelye, biber, brokoli, mısır, portakal, kiraz, vişne, incir, kayısı ağırlıklı üretimlerini sürdürürken biber ihracatında sektörde özel bir yere sahip. Gıda güvenliği ve kalitesini daha da arttırmak üzere TOMRA Genius makinesini tercih ettiklerini belirten Martaş Genel Müdürü Ayhan Gürbay; “İhracata yönelik olarak teknoloji gerektiren ürün çeşitleri belirledik. İhracatımız, her yıl artışla devam ediyor. Şu anda üretimimizin yüzde 60’ını ihraç ediyor, yüzde 40’ını ise iç pazara sunuyoruz. Tüm hedef pazarlarımızın yüksek ürün kalitesi beklentisi bulunuyor. Bu nedenle teknoloji altyapımıza düzenli yatırımlar yapıyoruz. TOMRA Genius makinemizi IQF süreci öncesinde kullanarak ürün kalitemizi kusursuzlaştırmayı hedefliyoruz” diye belirtti. 
 
“Birinci önceliğimiz gıda güvenliği”
Martaş, 1 kg’dan 20 kg’a kadar farklı gramajlardaki paketlerde sezona ve çeşitliliğine göre ürün sunuyor. Yüzde 95 oranında Horeca’lara ve ayrıca perakendeye yönelik de ürün sağlıyor. İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, Romanya, Bulgaristan başta olmak üzere Avrupa’ya ürünlerini ihraç ediyor. Ayhan Gürbay, açıklamasında; “Yakın zamanda Uzak Doğu ülkeleri de hedef pazarlarımız arasına girdi. 2021 yılında yaklaşık 20 bin ton üretim yapacağız. Her yıl ise yüzde 20-25 düzenli büyüme hedefliyoruz. Bu denli büyük bir sorumlulukta üretim kapasitemizi arttırmanın yanı sıra tabi ki önceliğimiz, gıda güvenliği ve kalitesi. TOMRA'nın Genius makinesinin temel gücü, yalnızca renge göre değil, aynı zamanda ürünün yoğunluğu ve nem gibi diğer önemli kriterlere göre de ayıklama yapabilmesi. Bu nedenle makinemizi IQF işlemi öncesinde kurarak gıda güvenliği ve kalitesini baştan kontrol altına alıyoruz” dedi. 
 
Gürbay; “Kontrolü IQF sonrasına bırakırsanız kusurlu ürün riski artabilir ve sonradan ayrılacak ürünler IQF işlemine tabi tutulabilir.  Kontrolü ne kadar titiz ve erken yaparsanız ürün kalitesini o kadar arttırırsınız. Ayrıca kusurlu ürünleri dondurma işlemine dahil etmediğiniz için işleme hattının verimliliğini de arttırırken maliyet tasarrufu da sağlarsınız. Bunun için TOMRA Genius makinesini IQF öncesinde konumlandırdık” dedi. 
 
“İşleme sürecinde kaliteyi ilk aşamalardan itibaren sağlamak önemli” 
Her tür üründe farklı gereklilikler olabildiğine dikkat çeken Ayhan Gürbay; “Bezelye işlemede ürünlerde doğal olarak bulunabilen salyangoz ve benzeri böcek türlerine dikkat ederken, ıspanak işlemede tarladan gelebilecek benzer yapraklara sahip bitkileri veya böcekleri üstün şekilde ayıklamanız gerekiyor. Örneğin salyangozu IQF arkasında mevcut sadece kameralı optik ayıklama makinesi kullanarak ayıklamak güç olabiliyor. Genius makinesinin kamera ve lazer sistemi ise salyangoz, kabuk gibi yabancı maddelerde etkin ayıklama performansı sunuyor. Biberde de sap ayırma konusunda ayrı bir süreç ile karşılaşıyorsunuz. Dolayısıyla ayıklama süreci her ürüne göre farklılık gösterebiliyor. Yabancı maddelerin ve ürün kusurlarının en ideal şekilde ayıklanması da TOMRA Genius optik ayıklama makinesi gibi teknolojik çözümler ile mümkün olabiliyor” şeklinde açıklıyor. 
 
Avrupa’ya yüksek biber ihracatlarının altını çizen Ayhan Gürbay; “TOMRA Genius makinesi, kameraları sayesinde biberdeki renk ve doku bozuklukları ile çürük gibi ürün kaynaklı kusurları ayıklayabiliyor. Ayrıca lazer sistemi ile de biberin göbek kısmı, sap kısmı ve diğer yabancı maddeleri etkin bir şekilde ayıklayabiliyor. Bu da üretim sürecimizde büyük kolaylık ve yüksek verimlilik anlamına geliyor” diye ekledi. 
 
İtalya’nın ünlü tortellinisi, Martaş ıspanaklarıyla hazırlanıyor 
İtalya’nın ünlü bir makarna üreticisi, tüm dünyaya pazarladığı tortellininin yapımında Martaş’ın sunduğu dondurulmuş ıspanakları kullanıyor. Martaş’ın dondurulmuş meyve ürünleri ise Avrupa’nın pek çok ülkesinde özellikle pastacılık ve yoğurt sektöründe tercih ediliyor. 
 
Tomra Genius“TOMRA Genius ile ilk etapta ıspanak, bezelye ve brokoli üretimine odaklanıyoruz”
Türkiye’nin bir tarım cenneti olduğu için sezonda aynı anda farklı ürünler işlenmesi gerektiğine dikkat çeken Ayhan Gürbay; “Yerli mahsul kullandığımız için kısa zamanda farklı ve hacimli ürün işlememiz gerekebiliyor. Bu nedenle işleme hatlarının iyi kurgulanması önemli ve TOMRA gibi optik ayıklama çözümleri de bu konuda üretkenliğimizi arttırıyor. TOMRA ile aynı makinede farklı ürünler işlenebilmesi mümkün oluyor. Yaz aylarında birçok farklı ürün tesise gelebiliyor ve aynı hatta, iki hafta içinde başka ürünler işlenebiliyor. Avrupa’daki dondurulmuş gıda üreticileri, diğer ülkelerden farklı zamanlarda ürün temin edip işlemeyi 12 aya bölebiliyorlar ancak Türkiye’de her zaman yerli mahsul kullanıldığı için daha sıkışık üretim planlamaları söz konusu. Bu durumda TOMRA makinelerinin sunduğu avantajlar yadsınamaz” diye belirtti. 
 
TOMRA Food Türkiye İşlenmiş Gıda Satış Müdürü Buğra Bulut ise; “TOMRA olarak IQF öncesinde ve sonrasında taze ve dondurulmuş sebzeleri, meyveleri ve patates ürünlerini ham madde giriş tarafında bütün halinden, proses içerisinde kesilmiş haline ve IQF sonrası dondurulmuş haline dek; bant-üzeri veya bant-dışı yığın halinde ayıklamaya yönelik birçok çözüme sahibiz. TOMRA Genius makinemiz, taze olarak yıkanmış, işlenmiş ve kesilmiş olan sebze ve meyve ürünlerini proses esnasında yani IQF işlemi öncesinde kamera ve lazerler yardımıyla tanımlayarak ürün kaynaklı kusur ve yabancı maddeleri hava tabancaları ile ayıklıyor. Martaş, TOMRA Genius makinesini IQF işlemi öncesinde konumlandırdı. Böylece IQF öncesinde ayıklama sayesinde sadece beklenen kalitede ürünün IQF sürecine girmesi sağlanıyor. Dolayısıyla kalite artırımı kadar işleme süreçlerinin de kolaylaşması ve sadece kaliteli ürününün IQF işlemine alınması mümkün oluyor” şeklinde açıkladı. 
 
Buğra Bulut; “Türkiye’deki dondurulmuş gıda üreticileri, 12 ay boyunca birçok farklı ürünü işleyebiliyor.  TOMRA Genius, tam bu noktada üreticiler için essiz bir kullanım kolaylığı sağlıyor. Makinemiz farklı ürün tiplerini ayıklayabilecek şekilde üretildiği için, aynı makinede birçok farklı tipte sebze ve meyve ürünleri ayıklanabiliyor. TOMRA Genius, aynı zamanda hem kamera hem de lazer sistemine sahip olduğu için renk, şekil, boyut gibi kusurların yanı sıra klorofil, yumuşaklık, sertlik, organik, inorganik, ürün su içeriği, üründeki kimyasal değişimler gibi ürün özelliklerini kullanarak yabancı madde ayıklaması da yapabiliyor. Tüm bu özellikler ile TOMRA Genius’un Martaş tesisinde çalışma performansını ve verimliliği değerlendirdiğimiz zaman birçok farklı sebze meyve ürün için kusursuz çalıştığını söyleyebiliriz” diye ekledi.