Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
EİT üyesi ülkeler gıda güvenliğini konuşacak

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi 10 ülkenin tarım bakanları Antalya'da "5. Tarım Bakanları Toplantısı"nda bir araya gelecek.





eit.png

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üyesi 10 ülkenin tarım bakanları, "5. Tarım Bakanları Toplantısı"nda gıda güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili çeşitli işbirliği konuları, ortak sorunlar ve çözüm yollarını konuşacak.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in daveti üzerine EİT'e üye ülkelerin tarım bakanları Antalya'da bir araya gelecek.

 

EİT 5. Tarım Bakanları Toplantısı"nda, 10 üye ülkede gıda güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili çeşitli işbirliği konuları, ortak sorunlar ve çözüm yolları gündeme gelecek.

 

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, tarım bakanları toplantısının yanı sıra "4. Kıdemli Görevliler Toplantısı" ve "2. Donörler Konferansı" da 13-16 Kasım 2012 tarihlerinde Belek'te düzenlenecek.

 

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri tarafından imzalanan 400 bin dolar bütçeli "EİT Ülkelerinde Tohum Sektörünün Geliştirilmesi Projesi" kapsamında düzenlenen toplantılara, üye ülke tarım bakanları ile programa finansman sağlayabilecek çok sayıda uluslararası donör kuruluşun katılımı bekleniyor.

 

Toplantılarda, üye ülkelerde gıda güvenliğini temin etmek amacıyla program bileşenleri ile ilgili olarak hazırlanacak projeler görüşülecek ve toplantıya katılan donör kuruluşlara sunularak destek talep edilecek.

 

Bakanlar toplantısında ise EİT ülkelerinde gıda güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili çeşitli işbirliği konuları, ortak sorunlar ve çözüm yolları gündeme gelecek.

 

Türkiye beş yılda 10 milyon dolar sağladı

 

İslamabad'ta 2002'de yapılan EİT Bakanlar Toplantısı'nda üye ülkelerin milli programları doğrultusunda bölgesel tarımsal kalkınma ve gıda güvenliği stratejisi hazırlanmasına karar verildi. EİT ve FAO'nun bu proje kapsamındaki ortak çalışmaları neticesinde Gıda Güvenliği Bölgesel Programı'na (RPFS) son şekli verildi. RPFS bütçesinin ise 73,2 milyon dolara ulaşacağı öngörüldü.

 

Türkiye, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi'ne beş yılda sağladığı 10 milyon dolarla, donör bir ülke olarak bölge gıda güvenliğine katkıda bulundu.

 

Öte yandan Bölgesel Koordinasyon Merkezinin Ankara'da kurulmasına karar verildi ve 400 bin dolar bütçeli "EİT Ülkelerinde Tohum Sektörünün Geliştirilmesi Projesi" de EİT-FAO ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri tarafından imzalandı.

 

Bu kapsamda düzenlenecek 2. Donörler Konferansı ve 5. Tarım Bakanları Toplantısı'na EİT üyesi 10 ülkenin tarım bakanları ile programa finansman sağlayabilecek çok sayıda uluslararası donör kuruluşun katılımı bekleniyor.

 

EİT nedir

 

Türkiye, İran ve Pakistan'ın bölgesel ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla 1964 yılında kurduğu Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği Teşkilatı'nın devamı olarak 1985 yılında faaliyete geçen EİT'in üye sayısı, 1992 yılında Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın katılımıyla 10'a çıktı.

 

Üye ülkelerin kendi ortak çabalarıyla bölgesel kalkınmaya ivme kazandırmak amacıyla işbirliği yaptığı EİT, enerji, ticaret, ulaştırma, tarım ve uyuşturucu kontrolü gibi öncelikli işbirliği alanlarında projeler yürütüyor.

 

Sekretaryası Tahran'da bulunan EİT, tarımsal işbirliği çerçevesinde üye ülkeler arasında kuraklıkla mücadele, su yönetimi, tarımsal ticaretin ve sanayinin geliştirilmesi, hasat sonrası çalışmaları içeren konularda işbirliği yapılıyor.

 

 

Kaynak: AA