Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
EZZİB’in hedefi Japonya

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Ali Nedim Güreli, Japonya'nın sektör olarak en fazla ihracat yaptıkları üçüncü ülke olduğunu belirterek, "Japonya bizim en önemli ihraç pazarlarımızın başında gelecek" dedi.





ezzib.png

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Ali Nedim Güreli, Japonya'nın sektör olarak en fazla ihracat yaptıkları üçüncü ülke olduğunu belirterek, "Japonya bizim en önemli ihraç pazarlarımızın başında gelecek" dedi.

 

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 201 bin tonluk rekoltenin beklendiği zeytinyağı sektöründe, Türkiye'nin zeytinyağı ihracatını arttırmak isteyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Japonya'nın önemli zeytinyağı ithalatçı firmalarından birinin üst düzey yetkilileri ile Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarını buluşturdu.

 

Açıklamaya göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytinyağı ihracatında Japonya'nın hedef pazar olarak belirlendiğini, bu ülkeye ihracatı artırmak için yoğun bir tanıtım çalışması yürütüldüğünü belirtti.

 

Japonya'nın en fazla ihracat yaptıkları üç ülkeden biri olduğunu ifade eden Güreli, şunları kaydetti:

 

"Türkiye, önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte dünyanın en büyük ikinci zeytinyağı üreticisi konumuna gelecek. Japonya'ya zeytinyağı ihracatımız 2011-2012 ihracat sezonunda 2 bin ton civarında gerçekleşti ve 7,5 milyon dolar döviz girdisi sağladık. Japonya, en fazla ihracat yaptığımız üçüncü ülke oldu. Japonya yıllık 35 bin ton civarında zeytinyağı ithal ediyor ve bu rakam her yıl dünya ortalamasının çok üzerinde artış gösteriyor. Türkiye'nin yakın gelecekte oluşacak üretim fazlasının katma değere dönüşebilmesi için ihracatımızı katlayarak artırmak zorundayız. Japonya bu süreçte bizim en önemli ihraç pazarlarımızın başında gelecek.

 

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), son 2 yıldır Japonya'dan hem zeytinyağı ithalatçılarını hem de Japonya'nın önde gelen yemek yazarlarını Türkiye'de ağırladı. Japonya'daki gıda fuarlarına katılarak Türk zeytin ve zeytinyağını tanıttık, tadım panelleri düzenledik. 2013 yılında da ZZTK'nın Japonya'da tanıtım etkinlikleri devam edecek. Olive Japan 2013 etkinliğinde katılımcı olarak yine seminer vereceğiz ve tadım yaptıracağız. Hedefimiz orta vadede Japonya'ya ihracatı yıllık 10 bin ton seviyelerine çıkarmak."