Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Süt üretimi mobil kayıt altına alınıyor

Vodafone Süt Kayıt Sistemi, mobil iletişim teknolojilerini süt toplama sürecine entegre ederek, bilgilerin dijital ortamda izlenebilirliğini ve SMS ile çiftçinin cep telefonuna aktarılmasını sağlayacak. Proje, çiftçinin üretimini takip etmesini, süt  birliğinin stoğunu doğru yönetmesini ve firmaların planlamasını kolaylaştıracak.





vodafon_sut_kayit.jpg

Vodafone Türkiye'de süt sektörünün sürdürülebilir gelişimine katkı sağlayacak yeni bir projeyi hayata geçirdi. Vodafone Süt Kayıt Sistemi tarımın farklı alanlarına odaklanıp özel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik anlayışın önemli bir örneğini sunuyor. Milas Süt Üreticileri Birliği işbirliğiyle hayata geçirilen Vodafone Süt Kayıt Sistemi süt sektörünün üç önemli paydaşı olan süt üreticisi çiftçiler, süt birlikleri ve süt firmalarının iş süreçlerinin kolaylaştırılmasını hedefliyor. 

Vodafone Süt Kayıt Sistemi ile çiftçiler ne zaman, ne miktarda süt teslim ettiklerini cep telefonlarına anlık olarak gelen SMS’ler ile takip edebilecek, böylece tüm üretimleri dijital ortamda kayıt altında olacak. Süt birlikleri manuel olarak yaptıkları teslimat kayıtlarını, süt toplama noktalarındaki Vodafone Smart tabletlere kurulan Vodafone Süt Kayıt Sistemi uygulaması üzerinden, dijital ortamda, daha düzenli ve tüm paydaşlarla şeffaf şekilde paylaşabilecekleri bir altyapıyla tutabilecekler.

 

Sanayicinin  hayatını kolaylaştıracak

İş süreçlerine getirilen bu esneklik sayesinde süt birlikleri, çiftçilere daha kaliteli ve hızlı hizmet sunma imkanına kavuşacak. Süt birlikleri ve süt firmaları; birliklerin ne kadar süt topladığını anlık olarak öğrenebilecek; böylece daha etkin lojistik ve üretim planlama şansı elde edecek.

Mobil iletişim teknolojileri ile tarım sektöründe henüz yararlanılmamış muazzam bir büyüme potansiyelini hayata geçirdiklerini söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, 24 Haziran Pazar günü, Milas’ta yapılan Vodafone Süt Kayıt Sistemi'nin tanıtım toplantısında, "Mobil teknolojilerin yarattığı ekosistem, bireylerin hayatının yanında iş dünyasının geleceğini de şekillendiriyor; bugün her işin başına bir “m” mobil kısaltması ekleniyor. Böyle bir dönemde, mobil teknolojilere ilişkin 30’u aşkın coğrafyadan beslenen bilgi birikimine sahip bir kurum olarak büyük bir sorumluluğumuz var. Bu kapsamda, sürdürülebilir bir dünyanın inşasına nasıl katkıda bulunabileceğimize yönelik bakış açısıyla, Türkiye’de tarımsal kalkınmaya ivme kazandırmak ve tarımsal iş süreçlerinde, mobil iletişim teknolojileri aracılığıyla kaynakların daha verimli kullanılmasına olanak sağlamak amacıyla 2009 yılında Vodafone Çiftçi Kulübü’nü oluşturduk. Bugün 700 bini aşkın üyesiyle tüm dünyaya örnek oluşturan Vodafone Çiftçi Kulübü ile çiftçilerimizi, önümüzdeki 10 yıl içinde, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 26 ülkede, tarımsal gelirleri 138 milyar dolar artırma potansiyeline sahip mobil teknolojiler ile tanıştırdık” diye konuştu. 

 

Sağlıklı gıda ve sağlıklı nesiller için

Toplantıya, dünya çapında sürdürülebilir tarımın fikir önderlerinden biri olan, ABD'de organik süt ve yoğurt üreten ve tüm dünyaya örnek gösterilen Stonyfield çiftliğinin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Gary Hirshberg de katıldı. Sürdürülebilir tarım konusunda bir sunum yapan Stonyfield Yönetim Kurulu Başkanı Gary Hirshberg, dünya üzerinde sürdürülebilir iş modelleri yaratmaya yönelik ufak girişimlerin bir araya gelmesiyle, kısıtlı doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir gelişim için çok büyük adımlar atılabileceğini belirtti.

 

Süt toplama süreci cebe girdi

Türkiye'de süt birliklerine bağlı yaklaşık 450 bin çiftçi süt üretimi için 4,7 milyonun üstünde büyük baş hayvan yetiştiriyor. Vodafone Süt Kayıt Sistemi ile Vodafone Smart Tab’ler üzerinden bütün bu süreçler dijital ortama aktarılıyor. Veritabanı hizmeti tüm bilgilerin gerçek zamanlı olarak izlenmesine olanak sağlıyor. Vodafone’un sağladığı SMS entegrasyon hizmeti ile ise bilgilerin veritabanına işlenmesini takiben, çiftçiler otomatik olarak teslim ettikleri süt ile ilgili SMS alıyor, aynı zamanda istedikleri zaman toplam ne kadar süt teslim ettiklerini sorgulayabiliyorlar. Süt birliklerinin daha önce manuel olarak girdikleri bilgileri dijital ortamda kaydetmelerine, böylece çiftçiler ile çok daha şeffaf bir ticaret zemini oluşturmalarına olanak sağlayan Vodafone Süt Kayıt Sistemi, süt firmalarına ise bölge ve toplayıcı bilgilerine ilişkin günlük veri ve istatistikleri takip etme, böylelikle daha etkin planlama yapabilme avantajı sağlıyor.