Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Uyuyamıyorum deme vişne suyuyla uykunu düzenle

Uyku düzeni bozukluğu, günümüzde en sık karşılaşılan sorunların başında geliyor.





 

visne_suyu.jpg

Yoğun çalışma günleri, stres, düzensiz yaşam gibi nedenler uyku düzenimizi bozuyor bu da kronik yorgunluğa neden oluyor. Uyku düzenimizi sağlamak için mümkün olduğunca bu nedenleri ortadan kaldırmalı aynı zamanda doğru besin seçimine özen göstermeliyiz.  

Uyku düzeninin sağlanmasında en önemli etken, “melatonin” hormonu. Vücudumuzun günlük ritmini ve uyku düzenini sağlayan “melatonin” beynimiz tarafından salgılanıyor olsa da, yaşımız ilerledikçe başka kaynaklardan da “melatonin” alma ihtiyacımız artıyor. Pek bilinmese de “melatonin” içeren, gıda kaynaklarının başında vişne geliyor. Ayrıca yapılan bilimsel araştırmalar vişne yemenin ve suyunu içmenin,  vücuttaki melatonin seviyesini yükseltmeye yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.

MEYED (Meyve Suyu Endüstrisi Derneği) Genel Sekreteri Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, bugüne kadar incelenen meyveler arasında vişnenin yüksek “melatonin” seviyesine sahip olan bir meyve olduğuna dikkat çekiyor. Uyku düzeni sağlamanın yanı sıra birçok sağlık faydası olan vişnenin dünyadaki en büyük üreticilerden olmamıza rağmen değerinin yeterince anlaşılmadığına da…

Uyku düzenini geliştiriyor  

Melatonin, beyindeki hipofiz bezinde salgılanan, vücudun günlük ritmini ve uyku düzenini geliştiren bir hormon[i]. Ayrıca yapılan birçok araştırma “melatonin”in vasküler sistemi koruyucu, iltihap azaltıcı, ameliyat sonrası ortaya çıkan kan dolaşımı bozukluklarını azaltıcı potansiyele sahip olduğunu ortaya koyuyor[ii]. Vücuttaki “melatonin” hormonunun düşük düzeydeki bir artışının bile olumlu sonuçlar doğurduğu iddia ediliyor. Ancak yaşlanma, melatonin salgılanmasının azalmasına neden oluyor. Bu nedenle melatoninin doğal kaynaklardan alınması büyük önem taşıyor. “Melatonin” hapları reçetesiz olarak eczanelerde satılıyor olsa da uzmanlar “melatonin”in gıdalar yoluyla alınmasının çok daha etkili olduğunu vurguluyor.

Teksas Sağlık Bilimi Merkezi Üniversitesi’nden Prof. Russel Reiter, “melatonin” ve “melatonin”in insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine çalışmaları olan, önde gelen bir bilim adamı olarak tanınıyor. Bu alanda 700’den fazla yayın hazırlayan ve 130’dan fazla doktora eğitimi vermiş olan Prof. Reiter, vişnenin “melatonin” içerdiği bilinen az sayıdaki besinlerden biri olmasının yanı sıra, içeriğindeki “melatonin” oranının, kanımızda bulunan orandan fazla olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Prof. Reiter ve çalışma arkadaşları, sadece bir avuç vişne yemenin dahi kandaki “melatonin” seviyesini arttırdığını, vücudun doğal uyku düzenini geliştirdiğini ve antioksidan etkileri ile başka sağlık faydaları sağladığını iddia ediyor. 

 

Hak ettiği ilgiyi göremiyor

Genel Sekreter Akdağ, Prof. Reiter ile yaptığı görüşme sonucunda, vişnenin doğanın insanlara bir armağanı olduğunu düşündüğünü belirtiyor ve ekliyor: “Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar; vişne gibi süper meyvelerin, kardiyovasküler hastalıklara ve kansere karşı koruma potansiyelinden, diabet ve iltihaplanmalara koruma potansiyeline kadar birçok faydasını ortaya koyuyor. Diğer yararları arasında eklem iltihaplanması ve gut ağrılarının azaltılmasına olası etkileri, kolon kanserinin gelişimini engellemeye yardımcı olma potansiyeli de sayılıyor. Yapılan birçok araştırma vişnenin şaşırtıcı faydalarını işaret etse de, bunlar yeterince ön plana çıkarılamadığı için vişne, gizli bir kahraman olarak kamuoyu ve tüketici nazarında hak ettiği ilgiyi göremiyor.”

 

Gıdalara ilaç muamelesi yapılmamalı

Akdağ ayrıca; bütün gıdalar için geçerli olduğu gibi sağlığa yararlı olsa da vişnenin de tedavi edici özelliği olmadığına işaret ediyor. Gıdalara ilaç muamelesi yapılmasının yanlış olduğunu belirten Genel Sekreter Ebru Akdağ; “Beslenme alışkanlıklarımız, sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Bilinçli beslenme, sağlıklı bir yaşama açılan kapının anahtarı. Önemli olan, kişilerin beslenmelerinde sağlığa faydası olduğu bilinen bu tarz gıdalara yer vermesi. Bir besin ne kadar sağlıklı olursa olsun tüketiminde aşırıya kaçılmamalı” şeklinde sözlerini sürdürüyor ve dünya vişne üretimi ile Türkiye’nin bu üretimdeki payına, vişnenin Türkiye'de nektar tüketimi içindeki oranına ilişkin sektöre dair aşağıdaki istatistiki bilgileri paylaşıyor.     

grafik.jpg

13.jpg21.jpg