Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Zeytin Lapseki'de üreticinin yüzünü güldürdü

Lapseki'de, genellikle halkın kendi ihtiyacını karşılamak için ürettiği zeytinde verimin yüksek olması, çiftçiyi memnun etti.





zeytin.jpg

Lapseki'de, genellikle halkın kendi ihtiyacını karşılamak için ürettiği zeytinde verimin yüksek olması, çiftçiyi memnun etti. Çardak beldesinde meyve üreticiliği yapan Ziraat Mühendisi Salih Bakır, zeytinde verimin geçen yıla göre oldukça yüksek olduğunu söyledi.

 

Geçtiğimiz yıl ağaçlarda zeytin olmadığını bu yüzden zeytin ağaçlarının dinlendiğini ifade eden Bakır, zeytinin iyi ürün verdiğini bildirdi.

 

Bölgedeki zeytin ağaçlarının bakımsızlığından yakınan Bakır, "Budama, ilaçlama hiç yapılmıyor. Bu yüzden zeytinler her yıl ürün vermiyor. Budama yapılmadığından her yıl zeytin yapmıyor. Zeytin ağacı genç filizlerden zeytin yapar. Bir de bizim bölgemizde zeytin ticari amaçlı yapılmadığından fazla ilgi gösterilmiyor" diye konuştu.

 

Çiftçi Ahmet Denizli de son iki yıldır zeytinde verimin düşük olmasından dolayı kendi yağ ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını belirterek, bu seneki verimin yüksek olduğunu kaydetti.

 

Zeytinlerin erken toplandığı için yağ veriminin ise düşük olduğuna değinen Denizli, "Bizim bölgelerde zeytinler her yıl erken toplanıyor. Mesela Edremit taraflarında mart ayına kadar zeytin toplama işi sürüyor. Buralarda ise kasım ayında zeytinin toplanması bitiyor. Bu yüzden yağ oranı oldukça az oluyor" dedi.

 

Zeytin yağı fabrikası işletmecisi Adnan Ulubay da 20 yılı aşkın bir zamandır işletmenin sorumlusu olduğunu, ilk defa bu kadar çok zeytin yoğunluğu yaşadığını söyledi.

 

Geçen yıl zeytin olmadığı için işletmeyi çalıştıramadıklarını kaydeden Ulubay, "Zeytin sahipleri acele ediyor. Biz de 2 vardiya çalışarak günlük 20 ton civarı zeytin işleyerek, ürün sahiplerine cevap vermeye çalışıyoruz. Bu yıl ayrıca zeytinlerin sık ve erken toplanmasından dolayı geçmiş yıllara oranla yağ verimi daha düşük. Bu sene 6 ile 6,5 kilo zeytinden 1 kilo yağ alıyoruz. Önceki yıllarda ise 4-5 kilo zeytinden 1 kilo yağ alıyorduk. Ama bu yıl bir farklılık var, yağlar çok lezzetli" dedi.

 

Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem ise bölgede 4 bin dönümde zeytin üretiminin yapıldığını belirtti.