Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
2017 IDF Dünya Süt Zirvesi’nin ev sahibi Türkiye

Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun (IDF) Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde düzenlediği Dünya Süt Zirvesi 2012’de, Türkiye’nin başarısı konuşuluyor. 4 Kasım’da başlayan zirvede, 57 ülkenin oy birliği ile 2017 Dünya Süt Zirvesi’nin ülkemizde ve dünya kültür başkenti olan İstanbul’da yapılması kararlaştırıldı. Kararı değerlendiren Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, “Bu zirveyi istedik ve aldık” diye konuştu.





harun_calli1.jpg

Ulusal Süt Konseyi Başkanı ve Harun Çallı, “Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun (International Dairy Federation ( IDF )) 04-08 Kasım 2012 tarihlerinde Güney Afrika Cumhuriyetinin CapeTown kentinde yapılan Dünya Süt Zirvesi 2012 toplantısında, 57 üye ülke delegasyonunun oybirliği ile 2017 Dünya Süt Zirvesi’nin İstanbul’da yapılmasına karar verilmesi Türkiye süt sektörü açısından çok önemli bir gelişmedir” açıklamasında bulundu.

 

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) önderliğinde 2009 yılında Berlin’de yapılan IDF Dünya Süt Zirvesi’nde Uluslararası Sütçülük Federasyonu’na (IDF) üye olan Türkiye, 2010 Yeni Zelanda ve 2011 Parma Süt Zirveleri ’ne etkin katılım sağlamıştı. ASÜD, zirvelere etkin katılımın yanı sıra yapılan görüşmeler sonrası IDF Dünya Süt Zirvesi için adaylık başvurusunda da bulunmuştu.

 

IDF nezdinde Türkiye’nin temsilinin Ulusal Süt Konseyi’ne devredilmesinin ardından IDF Ulusal Süt Komitesi kurulmuş ve USK tarafından “2017 Dünya Süt Zirvesi” için resmi adaylık başvurusu gerçekleştirilmişti. Türkiye’nin Dünya Süt Zirvesi için başvurusu, 4-9 Kasım 2012 tarihlerinde Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde düzenlenen “Dünya Süt Zirvesi 2012” kapsamında toplanan IDF Genel Kurulu’nda sonuçlandırıldı.

 

Ülkemiz için son derece önemli olan bu karar için, Harun Çallı, “Başta ASÜD olmak üzere, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Ulusal Süt Konseyine, IDF Türkiye Komitesinden IDF eski başkanına kadar herkese şükranlarımıza arza ederiz” dedi.

 

Zirveyi istedik aldık

 

IDF sütçülük için neden önemli olduğuna değinen Çallı şunları söyledi: “IDF 18 daimi komitesi, her ülkeden 1200 uzmanı ile üye ülkelerdeki süt sektörünü yönlendiren bir kuruluş. Böyle önemli bir kuruluşa Türkiye maalesef ASÜD’ün müracaatı ile ancak 2009 yılından bu yana üye. Türkiye üye olduktan sonra,  ASÜD 2015 yılında itibaren Dünya Süt Zirvesine talip oldu. Ancak değişik nedenlerle 2015 zirvesi İsrail’e,  2016 zirvesi de Hollanda’ya verildi. Türkiye, Cape Town'daki zirveye başta Ulusal Komite Sekreteri Prof. Dr. Nevzat Artık olmak üzere, 15’i IDF Türkiye Ulusal Bilimsel Komite üyesi 18 delegeyle katıldı.  Başta Heyet Başkanı Prof. Dr. Nevzat Artık olmak üzere bütün heyetin katkılarıyla 57 ülkenin oy birliği ile 2017 Dünya Süt Zirvesi’nin (IDF Word Dairy Summit 2017) ülkemizde ve Dünya kültür başkenti İstanbul’da yapılacağı resmen ilan edildi.

 

2017 Dünya Süt Zirvesi’nin ülkemizde toplanacak olması, Türkiye’nin tanınmasına katkı sağlayacak olmasının yanı sıra Türkiye Süt Sektörü ’nün de uluslararası arenada tanınması ve sektörün gelişmesine katkı sağlayacaktır. Çünkü dünyanın dört bir tarafından ülkemize gelecek yaklaşık 3000 süt sektörü ile ilgili delege, ülkemiz süt hayvanı yetiştiriciliği, süt üretimi, süt işleme sanayi ve bu sanayiye tedarik sağlayan yan sanayi hakkında bilgi sahibi olacaktır. Türkiye’de bu rolü ile de Dünya süt sektörünün yönlendirilmesinde artık dünyanın başrol oyuncularından biri olacaktır. Ayrıca gelen delegeler ülkemizin tarihi turistik yerlerini tanıyacaklar, Türkiye için gönüllü elçi olacaklardır. Bu zirveyi istedik ve aldık. Bundan sonrasını da elbirliği ile yapacağımızdan eminim.”