Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Sert ve yarı sert peynir üretiminde otomasyon ve verimlilik inovasyonu

İsmet Çalışkan - Yönetim Kurulu Başkanı, Kromel A.Ş.




ismet_caliskan_kromelKromel’in tarihi boyunca üretimini gerçekleştirdiği ana hatlar arasında yer alan kaşar peyniri üretim hatları ile ilgili son yıllarda yaşanan fonksiyonel eğilimler, Ür-Ge kapsamında geliştirilerek bu hatlarda otomasyon ve verimliliği arttırıcı inovasyonlar yapılmıştır. Macaristan projesi ile hayata geçirdiğimiz ilk sistem, günlük 200 ton süt işleme kapasitesine sahiptir. Mayalama, kırma ve olgunlaştırma süreçlerinin yapıldığı 4 x 20000 l kapasiteli yüksek hacimli işlem tanklarında amaçlanan, kapasite avantajı ve bir partide alınan ürünün standardının artırılmasıdır. PAS içinde askıda kalan partikül oranı ~ 8 ml/l olan tanklar, Avrupa standartlarına yönelik tasarlanmış özelliklere haizdir. Bunu sağlayan en önemli özelliği, kırma işlemini yapan bıçak yapısıdır. Ayrıca, yeni sistemde karıştırıcının alttan yataklamalı yapılması stabil karıştırma olanağı sunmaktadır. Bu da karıştırıcıların durdurulabilmesini ve tankın içerisinde emme basma pompasına bağlı süzekli daldırma sisteminin kullanılarak içindeki PAS’nin çekilmesini sağlamaktadır.

Proses tanklarındaki kritik noktalardan bir diğeri de telemenin boşaltım etkinliğidir. Yüksek kapasiteli tanklarda doğal akış yöntemi; boşaltım süresi açısından olumsuzluk oluştururken yeni sistemlerin çift konik - çift çıkışlı yapılması ve telemenin pompa ile boşaltılması hem ürünün istenilen uygun sürede boşaltılmasını sağlamakta hem de ürünün zedelenmesini önlemektedir.

Bunların yanında süreçteki tüm adımların otomasyon ile kontrolünün sağlanması, insan faktörünün ürün kalitesine olumsuz etkisine izin vermemekte ve işlem reçetesine göre mayalama, bekleme, kırma, olgunlaştırma, devir ayarları, pompa kontrolleri, seviye kontrolleri ve zaman yönlendirmesi reçete üzerinden kontrol edilmektedir. İzolasyon ile enerji tasarrufu sağlanmakta ve dışarıya enerji kaçağı engellenmekte, dimple plate ısıtma cidarı sayesinde verimli ısıtma yüzeyi oluşturulmaktadır.

Bu sisteme akuple edilebilecek ve kuru maddesi yüksek peynirlerin üretiminde tercih edilebilecek Pre-Pres ile amaçlanan telemenin içindeki PAS’yi baskı yöntemi ile çıkartmaktır. İşlem tankında 1/3 PAS’si alınan teleme Pre-Pres’e alınarak burada süzülmesi ve telemenin kuru maddesinin kısa sürede artırılması sağlanmaktadır. Ph dengesini koruyarak kuru maddesi yüksek ürünler elde ederken teleme ürün çıkışa kaydırma yöntemi ile itilerek sonraki aşama olan haşlama makinesi için hazır hale gelmiş olur.

Bu sürecin ihtiyacını karşılayacak iki hatlı 40000 l/h CIP Ünitesi ise otomatik sıcaklık, otomatik debi ve otomatik solüsyon dozajlama kontrolü sağlayan oransal sisteme sahiptir. Otomasyon sistemi CIP reçetesine bağlı olarak otomatik vana kontrolü ile sağlanmakta kişisel kontroller ortadan kalkmaktadır. Pompa gidiş ve dönüş hatları, su beslemesi ve solüsyon dozajlaması otomatik kontrollü olarak sistem tarafından sunulmaktadır.   

Kullanım kolaylığı ve verimlilik avantajları ile günlük üretim kapasitesi yüksek olan firmalar için vazgeçilmez sistemler sunan firmamız, insan faktöründen kaynaklanan hataları minimize eden üretimler ile her geçen yıl teknolojik yenilikleri bünyesine katarak sizlere avantaj sağlamak için teknik kadrosu ile çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir. Birlikte büyümek için yanınızdayız.