Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gemak’tan meyve suyu işletmelerine tam destek

Meyve suyu sektöründe AB'ye uyum sağlayan işletmelerin sayısının gün geçtikçe arttığını belirten Gemak Gıda Endüstri Makinaları Şirket Müdürü Necil Büyükpamukçu, yenilikçi makine, teknoloji ve tesis projeleriyle işletmelerin iyileştirilmesine katkıda bulunduklarını söyledi.




limkon_gemakGemak olarak içecek endüstrisine sunduğunuz çözümler hakkında bilgi verebilir misiniz?
30 yılı aşkın bir süredir gıda sektörüne, özellikle de süt ve meyve suyu mamullerinin üretimine yönelik makine ve ekipman üretimi, tedariki ve anahtar teslimi süt tesisi kurulmasına öncü olan şirketimiz; bunların yanı sıra yağ, çikolata, bisküvi, şurup, karamel ve kimya sanayine uygun makine, ekipman imali, satış sonrası servisi ve komple otomasyon sistemleri ile yenilikçi teknolojiler ve çözümler üretmeye devam ediyoruz. 2011 yılının temmuz ayında Ankara Sanayi Odası II. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni fabrikamızla üretim kapasitemizi ve çeşitliliğimizi artırmış bulunuyoruz.

Meyve suyu tesis projeleri için meyve indirme ve alım hatları, meyve ve sebze proses hatları, bunker, meyve ısıtıcısı gibi birçok ekipmanın üretim ve montajını gerçekleştiriyorsunuz. Bu çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
“Çiftlikten sofraya” sloganıyla çalışan firmamız, içecek endüstrisine yönelik ihtiyaç duyulan paslanmaz çelik makine ve ekipmanların, anahtar teslimi üretim tesislerinin, özel ürünlerin ve mühendislik çözümlerinin üreticisidir. Gemak faaliyetini AR-GE, tasarım, üretim, montaj, devreye alma, satış ve satış sonrası servis olmak üzere 8 ana başlıkta sürdürmektedir. Amacımız, tüm müşterilerimize en ileri teknoloji ve kaliteye sahip ürünler sunmak, genişletilmiş garanti süremizle satış sonrası serviste en iyi hizmeti verebilmektir. Meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek ve aromalı içecekler için her türlü ekipman ve hizmeti üretmekteyiz. Müşterilerimize modern, hijyenik ve otomatik son teknoloji sistemler sunuyoruz. Meyvenin üretime alım hatları, presleme sistemleri, seperasyonu, pastörizasyonu, enzimleme, durultma vb. işlem hatları, vaparasyon sistemleri, filtrasyonu, konsantrasyonu için gerekli hatlar ve her türlü ısıl işlemleri ile dolum ve depolama hatlarında müşterilerimize çözümler üretiyoruz.
Tüm gıda tesislerine yönelik olarak CIP sistemleri ve anahtar teslimi laboratuvarları tedarik ediyoruz. Proses ekipmanlarının haricinde tesisleri için gerekli olan her türlü buhar, su, hava, buzlu su hatlarının montajı ve ısı izolasyonlarının yapılması, elektrik tavası, konsolu ve kablolarının montaj işlemleri ile havalandırma ve iklimlendirme  kanallarının üretimi ve montajı yapılıyor. Otomasyon ekibimizle ünite bazlı ve tüm fabrikalarına yönelik olarak otomasyon hizmeti veriyoruz.

Meyve suyu ve meşrubat sektörlerinde çözümler sunduğunuz firmalardan örnekler verir misiniz?
Yurtiçi ve yurtdışında birçok referansa sahibiz. Ancak firmamız tarafından kurulan Limkon Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin bu referanslar içinde bizim için ayrı bir yeri bulunmaktadır. Meyve suyu konsantresi, meyve püresi, salça ve her çeşit meyve bazlı ürün işlemek amacıyla kurulan tesisin, Nisan 2007'de fabrika inşaatına başlamış olup 7 ay kadar kısa bir süre içinde işletmeye alınarak hizmete geçmiştir. Kısa sürede hedeflerine ulaşan Limkon Konsantre Meyve Suyu Tesisi, üretmiş olduğu ürünlerini iç ve dış pazara satarak dolaylı olarak yarattığı istihdamla da Türkiye’miz ekonomisine değer katmaktadır.

ÇEVREYE DUYARLI VE EKONOMİK SİSTEMLER GELİŞTİRİYORUZ
Standardizasyon ve pastörizasyon sistemleri ile yerinde temizlik sağlayan CIP sistemlerinin meyve suyu ve içecek endüstrilerinde kullanımından söz edebilir misiniz?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ülkemizde gıda güvenilirliğini sağlamaya yönelik mevzuat çalışmaları sonucunda çıkan kanun ve yönetmelikler doğrultusunda tüketicilerin güvenilir gıda tüketmelerini sağlamak amacıyla işyeri sahiplerinin sorumlulukları artmıştır. Bu sorumlulukların başında gıda zincirinin neresinde iseniz bunun bir önceki ve bir sonraki adımının tanımlanması demek olan “İzlenebilirlik” geliyor. Ayrıca üretim veya işleme basamaklarının tek tek tanımlanarak, basamaklardaki kritik kontrol noktalarının belirlenmesi ve kontrol altına alınması demek olan Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizinin temel 7 ilkesi de kanun ve yönetmeliklerde işyeri sorumluluğuna dahil edilerek uygulanması zorunlu hale gelmiştir. Bu sebepten dolayı, en çok talep Avrupa standartlarında ve yüksek kapasitelerde, hijyenik ve uzun raf ömürlü üretim yapabilmesi için, alınan meyve miktarından başlayarak, temizliği ve kalitesinin standardize edilebilmesi için oluşturulan yeni projelere veya bu işlemlerle ilgili revizyon çalışmalarına gelmektedir. Müşterilerimiz bizlere, üretimde kullanılacak ürün reçetelerinin oluşturularak, her yapılan parti üretimin birbirinin aynısı olması, ayrıca tesisin hijyenik koşullarının devamı ve standardının sağlanabilmesi için ekipmanları yerlerinden oynatmadan otomatik temizleme yapılabilmesi ve tüm yapılan işlemlerin kayıt altına alınabilmesi için gerekli sistem talepleriyle geliyorlar. Gemak bu sektörde yılların verdiği bilgi birikimi ve tecrübelerine dayanarak özel gıda proses hatları geliştirmede sektör liderliğini kendisine hedef seçmiştir. Müşterilerimize, yeni proje departmanımız “Anahtar Teslimi Proje” sloganıyla tam destek vermektedir.
Talep açısından en öne çıkan, tam otomasyonlu standardizasyon ve pastörizasyon sistemleri ve yerinde temizlik sağlayan CIP sistemlerimizdir. Bu ünitelerde kullandığımız dünyaca ünlü Alfa Laval ekipmanları ile yüksek kaliteli ürünler üretilmesini garanti ediyoruz. Sistemlerimizle hammadde maliyet kontrolü, hijyen standartları, üretim kalitesinin sürdürülebilirliği ve kayıt altına alınabilmesi için gerekli son teknoloji tüm donanımları müşterilerimizle buluşturuyoruz. Ayrıca sistemlerimiz, minimum enerji tüketimleriyle müşterilerimizin cebini koruyan, çevreye duyarlı ve yatırım maliyetini çok kısa sürede geri dönüşümünü sağlayan özelliklere sahiptir.

Biraz da ihracat çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Türkiye dışında İran, Suriye, Yemen, Mısır, Cezayir, Nijerya, Libya, KKTC, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Ukrayna, Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Rusya, Fransa, Suudi Arabistan, Lübnan gibi birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Şirket olarak akılcı mühendislik çözümlerimiz ve yüksek üretim kalitemizle dünya lideri makine üreticilerine rakip durumdayız.

SEKTÖRÜN TEKNOLOJİYE BAKIŞI UMUT VERİCİ
Ülkemizde meyve suyu ve içecek sanayinin teknolojiye ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Meyve suyu sektöründeki işletmeler, gıda üretiminin hijyenik makine ve ekipmanlarda üretilmesi konusunda hem fikir oldukları için, bu doğrultuda işletmelerin bütçeleri ve dışarıdan aldıkları teşvikler ile makine ve ekipman parkurlarını modernize ediyorlar. Yeni kurulan tesisler, proje aşamasından itibaren son teknoloji ekipmanlarla kurulmaktadır. Bu konuda uzman olan otomasyon ekibimiz ile müşterilerimize destek veriyoruz. Endüstriyel otomasyonda çözüm ortağı olan firmamızdan en çok reçete uygulaması, proses kontrolü, veri toplama – izleme ve makine ayarlarının kontrolü için hizmet ve ekipman alınıyor. Ayrıca lider bir GSM operatörü ile birlikte yürüttüğümüz proje ile de müşterilerimize, tesislerine uzaktan erişim ve haberleşme hizmeti sunmaktayız.

Gündeminizde meyve suyu ve meşrubat sektörlerine yönelik gerçekleştirmeyi planladığınız yenilikler ve projeler var mı?
Ülkemizde meyve suyu tüketimi AB ortalamasının altındadır. Sağlıklı beslenme çerçevesinde bireyleri bilinçlendirerek daha fazla meyve suyu tüketmeye teşvik etmeliyiz. Buna karşılık geleneksel yöntemler ile üretim yapan işletmelerin giderek azalacağını ve modern üretim yöntemlerini uygulayan butik işletmelerin kurulacağını öngörmekteyiz. Ayrıca Türkiye, AB ile olan anlaşmaları gereği meyve suyu sektöründe de AB'ye uyum sağlamak zorundadır. Bildiğiniz gibi uyum sağlayan işletmelerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu doğrultuda, işletmelerin iyileştirilmesi gibi konularda müşterilerimize tam destek vermeye devam edeceğiz. Özellikle yeni tasarım pastörizatörlerimiz ve bir Avrupa firması ile ortak çalışmamız olan düşen film tipi meyve suyu evaporatörlerimiz ile yeni atılımlar gerçekleştireceğiz.

RELIABLE PARTNER OF THE INDUSTRY
In the food industry and particularly dairy and dairy products, GEMAK is a leader in equipment manufacturing, supply and assembly of turnkey production plants, where its foundations date back to 1969. With its vast experience, GEMAK is providing the best service to many customers in Turkey, Iran, Syria, Jordan, Egypt, Algeria, Greece, Nigeria, Northern Cyprus, Bulgaria, Romania, Ukraine, Azerbaijan, Kazakhstan, Turkmenistan, Saudi Arabia and France. In the early days, the initial projects undertaken by GEMAK were focused on assembly and turnkey projects for dairy and dairy products and started manufacturing equipment in 1986, where today, it is continuing its activities with success and professionalism. With its modern and new facilities located in Ankara, ASO II. Organized Region, GEMAK continues its activities in a total of six areas including research and development, design, manufacturing, assembly, sales and after sales service directed towards the food industry. Some of its services for the dairy industry include manufacturing of complete lines for milk collection and cooling centers, milk reception and pasteurization units, UHT and pasteurized drinking milk units, white cheese, curd cheese, khaskaval, processed cheese, traditional Turkish cheese, hallomi cheese, edam and gouda cheese production units, yogurt and ayran, clotted cream and butter units, milk powder and whey powder units, production units for ice-cream and desserts with milk and providing special equipment for fruit juice, fruit nectar, juice concentrates, chocolate, margarine, tomato paste etc. with erection and turnkey manufacturing facilities for the food industry.