Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Türkiye meyve nektarını tercih ediyor

Türkiye'de yüzde 100 meyve suyu ve nektarının kişi başına yıllık tüketiminin ortalama 9 litre olduğu belirtildi.
 




 
meyve_suyuMeyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, ABD ve Avrupa'da daha çok yüzde 100 meyve suyu tercih edilirken, Türkiye'de genellikle meyve nektarının tüketildiğini bildirdi. Türkiye'de yüzde 100 meyve suyu ve nektarının kişi başına yıllık tüketiminin ortalama 9 litre olduğunu belirten Akdağ, tüketimin son beş yılda yüzde 7,2 artış gösterdiğini, bir önceki yıla göre ise tüketimde yüzde 5 civarında artış yaşandığını ifade etti. 
 
Türkiye'de meyve suyu tüketiminin her geçen yıl artmasına rağmen hala ABD ve Avrupa'nın gerisinde bulunduğuna işaret eden Akdağ, "Türkiye'de kişi başına düşen meyve suyu ve nektarı tüketimi her geçen yıl artıyor olsa da henüz Amerika ve AB ortalamalarıyla kıyaslandığında oldukça düşük seviyelerde. Ülkemizde kişi başına düşen ortalama yıllık meyve suyu ve nektarı tüketim miktarı 9 litre civarında. Bir diğer deyişle haftada 1 bardak bile meyve suyu veya nektarı tüketmiyoruz. Buna karşılık Avrupa'da kişi başına düşen yıllık ortalama meyve suyu ve nektarı tüketimi 22 litre civarında hatta Avrupa'daki gelişmiş pazarlarda tüketim oranları, bu ortalamanın da oldukça üzerinde. Örneğin Almanya'da tüketim 31, Finlandiya ve Hollanda 28, Avusturya ve Fransa'da 25 litre civarında" diye konuştu. 
 
Küresel dağılıma bakıldığında meyve suyunda kişi başına düşen yıllık tüketim miktarlarının Kuzey Avrupa'da 27,7 litre, Asya Pasifik'te 22,7 litre, Batı Avrupa'da 22 litre, AB'de 19,6 litre, Doğu Avrupa'da 12,3 litre, Afrika ve Ortadoğu'da 7,5 litre, Latin Amerika'da 6,1 litre olduğunu anlatan Akdağ, "Türkiye'deki tüketim seviyesi gelişmiş bölgelerdekinin oldukça altında ancak Avrupa'daki doymuş pazarın tersine ülkemizde meyve suyu pazarı hızla büyümekte. Sağlıklı beslenme trendinin de etkisiyle tüketim bilincindeki gelişmelere paralel olarak ülkemizdeki tüketimin artmaya devam etmesi bekleniyor. Bu da Türkiye meyve suyu pazarının çok yüksek bir potansiyeli olduğunu ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı. 
 
TÜRKİYE ŞEFTALİ, VİŞNE VE KAYISIYI SEVİYOR
Ebru Akdağ, Türkiye'de tüketicilerin Batı Avrupa'daki alışkanlığın tersine daha çok meyve nektarı tercih ettiğini dile getirerek, tüketimin 8 litresini meyve nektarı, 1 litresini de yüzde 100 meyve suyunun oluşturduğunu söyledi. "Meyve suyunda tüketim tercihlerine bakıldığında Avrupa'da daha çok yüzde 100 meyve suyu tercih edilirken, Türkiye'de genellikle meyve nektarı tüketiliyor" diyen Akdağ, şunları kaydetti: "Bir diğer deyişle bu iki kategorinin dağılımında ülkemizde tüketimin yüzde 91'ini meyve nektarı, yüzde 9'unu da yüzde 100 meyve suyu oluşturuyor. Avrupa'daki tüketim profiline baktığımızda ise tüketim tercihinin yüzde 67'lik oranla yüzde 100 meyve suyundan, yüzde 33'lük oranla ise meyve nektarından yana olduğu görülüyor. ABD ve Avrupa'nın aksine, ülkemizde en çok tercih edilen tatlar şeftali, vişne ve kayısıdır. Tüketicilere sunulan tat çeşitliliği yüksek olmasına rağmen ülkemizde şeftali, vişne ve kayısı tatları toplam tüketim tercihlerinin yüzde 70'ine yakınını oluşturuyor. Bu üç meyvenin de yüzde 100 meyve suyunu elde etmek, başka bir meyve suyuyla karıştırmadığınız sürece teknik olarak mümkün değil. Bu nedenle bu tatlar daha çok meyve nektarı olarak üretiliyor. Dünya genelinde en çok tercih edilen tatlar ise yüzde 100 meyve suyu üretimine uygun olan portakal veya elma olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin Avrupa'da meyve suyu ve nektarı pazarında en çok tercih edilen tatlar yüzde 39'luk pay ile portakal ve yüzde 15'lik pay ile elmadır." 
 
Kaynak: Anadolu Ajansı