Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Türkiye’de 17 bin çeşit pizza yapılıyor

Yemeksepeti verilere göre pizza Türkiye’nin en önemli ev dışı tüketim kültürlerinden biri olmuş durumda. Öyle ki, Türkiye’de tam 17 bin çeşit pizza üretiliyor. Bununla birlikte en çok mantarlı pizzayı seviyoruz ve pizzayı kışın daha çok tüketiyoruz.
 




pizzaDünyadaki ilk pizzacı Napoli’de açıldığından bu yana geçen 277 yılda şüphesiz çok şey değişti. Bu harika lezzetin insanları etkisi altına alma kapasitesi ise bir an olsun düşmedi. Bugün tüm dünyadaki her 5 restorandan 1 tanesini pizzacılar oluşturuyor. 5’te 1 kuralı Yemeksepeti için de geçerli: Sisteme kayıtlı 10 bini aşkın restoranın yüzde 20’sinin menüsünde pizza bulunuyor.
 
PİZZA SİPARİŞLERİNİN %75’İ PROMOSYONLU 
En çok promosyon yapılan ürünlerden olması pizzanın elini şüphesiz güçlendiriyor. 2015’de Yemeksepeti pizza siparişlerinin %75’i promosyonluydu. En çok tercih edilen promosyon ise 1+1 orta boy pizza ve onu takiben 1+1 büyük boy pizza. Üstelik paket servis konusundaki şöhreti sayesinde, dünyanın hemen hemen her yerinde pizza yemek için evinizden dahi çıkmanıza gerek yok. Yemeksepeti verilerine göre, her iki kullanıcıdan biri, bugüne kadar en az bir kere de olsa evine pizza siparişi vermiş. Son bir yılda pizzasipariş eden tekil kullanıcı sayısı ise 980 bin.
 
1 YILDA YEDİĞİMİZ PİZZALARLA ANKARA’DAN NAPOLİ’YE YOL OLUR 
Hepimizin ortak yönü olan bu lezzeti öyle seviyoruz ki, son 1 yılda Yemeksepeti üzerinden yediğimiz pizzaları yan yana koysak, Ankara’dan pizzanın doğduğu şehir Napoli’ye uzanan 2000 kilometrelik yolu gitmek mümkün olur. Kısacası, hepimizin evinde bir taş fırın olmasa da, İtalya’ya gidecek vakit bulamasak da, internetimiz var ve bu da bize yetiyor.
 
SUFLEYİ BİZE PİZZACILAR SEVDİRDİ 
Pizzanın yanında en çok tercih edilen yan ürün litre içecek. Paylaştıkça artan lezzet pizzadaha çok grup halinde söylendiği için içecek olarak da kutu değil litrelik içecekler tercih ediliyor. İkinci en çok tercih edilen yan ürün ise sufle. Hatta pizzacıların sufle konsepti o kadar tutmuş ki Yemeksepeti’nden tüm sufle siparişlerinin %64’i pizzacılardan oluyor. 1990’lıların favorisi Yemeksepeti’ndeki tüm pizza siparişlerinin 3’te 1’ini 19-24 yaş arasındakiler veriyor. Enpizza sever nesil ise, gençliğin enerjisi ile yetişkinliğin rahatlığını bir araya toplayabilen o sihirli yaştakiler, yani 25 yaşındakiler.
 
EN ÇOK MANTARLI PİZZA SEVİYORUZ 
Yemeksepeti olarak en çok tercih edilen malzemelerden bir pizza yapsak mantar, yeşilbiber, mısır ve pepperoni kullanırdık. Neden mi? Türkiye’de pizzamızda en çok tercih ettiğimiz malzeme mantar. Sipariş edilen pizzaların yüzde 58’inin içinde mantar bulunuyor. Onu yeşilbiber ve mısır takip ediyor. Amerika ve Avrupa’nın çoğunda favori malzeme olan pepperoni de dördüncü sırada. Konu soğana gelince gözler erkeklere dönüyor: Soğanlı pizzaların yüzde 70’i erkeklerce sipariş ediliyor.
 
İTALYANLAR BU İŞE ÇOK ŞAŞIRACAK 
Yemeksepeti’nde yaklaşık 17000 farklı pizza var. Bunlardan bazıları yüzbinlerce sipariş alırken, 2170 çeşidi sadece bir kez sipariş edilmiş. Ispanaklı-pastırmalı, beyaz peynirli-anasonlu gibi sıra dışı kombinasyonlar çok tutmuyor belli ki.
 
KIŞIN FİNAL HAFTALARININ VE DERBİ GECELERİNİN KLASİĞİ 
Pizza her daim en çok sevilenler arasında olsa da, bazı dönemlerde siparişini artırıyor. Örneğin kışın pizza siparişleri yaza göre yüzde 60 artıyor. Derbi günlerinin galibi de her daim pizza oluyor. Örneğin bu yıl yüzde 20 artışla en çok pizza sipariş edilen gün, Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin oynandığı 8 Mart günü idi. Öte yandan pizza, hafta içerisinde Cumartesi ve Pazar tercih ediliyor. Cumartesi akşamı eş dostla evde toplanmalar, arkadaşlarla bir araya gelip ödev yapmalar, Televizyon karşısında maç izlemeler, akşam mahmurluğu derken, paylaşıldıkça lezzetlenen pizza da bu anların tümüne eşlik ediyor.
 
KADINLAR ÖĞLEN YEMEĞİNDE TERCİH EDİYOR, ERKEKLERE FARK ETMİYOR 
Yemeksepeti üzerinde verilen siparişlerin %70’ini erkekler veriyor. Pizza en çok saat 19.00 sularında sipariş ediliyor. Öte yandan formuna dikkat eden kadınlar, ‘akşam hafif yemeli’ kuralından yola çıkarak, pizzayı daha çok öğlen yemeğinde tercih ediyor. Erkek için ise, öğlen ya da akşam fark etmiyor. Bunun yanı sıra, 7/24 durmayan pizza siparişlerinin yüzde 7’si de saat 00.00-05.00 arasında veriliyor. Pizza ile beraber verilen içecek siparişlerinin %92’si gazlı içecekler, %5 ayran, %2 soğuk çaylar, %1 ise diğer ürünler olarak dağılıyor.
 
YEMEKSEPETİ HAKKINDA
Türkiye’nin ilk ve en büyük online yemek siparişi sitesi olan Yemeksepeti, 2001 yılında kuruldu ve 2015 Mayıs itibariyle dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero bünyesine katıldı. Bugün itibariyle 63 ilde, 10.000’in üzerinde üye restoran ve günde aldığı ortalama 110 bin siparişle, milyonlarca kullanıcıya hizmet veriyor.