Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Zeytinyağında fiyat artışı beklenmiyor

Son zamanlarda yükselen fiyatıyla üreticisini memnun eden zeytinyağında, stok bolluğu nedeniyle fiyat artışı beklenmiyor.




zeytinyağıBalıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, ilkbahar ve yaz aylarında her yıl zeytinyağında bir fiyat artışı yaşandığını belirterek, bu yıl ise üreticinin elinde de ciddi bir zeytinyağı stoğu bulunduğunu, fiyatların artmasını beklemediklerini söyledi. Semerci, yaptığı açıklamada, 2015- 2016 zeytin toplama sezonunun sonuna gelindiğini ifade ederek, üretici adına iyi bir dönem geçtiğini söyledi.
 
Zeytin ve yağının iyi değerlendirilmesi, yüksek fiyatlara satılması sonucunda üreticinin zeytin ağacına olan ilgisini artırdığını vurgulayan Semerci, "Bunun sonucunda da umuyorum önümüzdeki yıl Türkiye'nin zeytinyağı üretimi hedeflenen düzeylere çıkacak. Daha önce para kazandırmadığı için bakılmayan, gübrelenmeyen zeytin ağacı kıymetli oldu. Görüyoruz ve izliyoruz ki ciddi bir bakım var. Çünkü ürün para ediyor" ifadesini kullandı.
 
Semerci, üreticinin bir parametresi olduğunu belirterek, "Yani 50 kilogram rafinelik yüksek asit zeytinyağı satan bir çiftçi, 10 torba gübre alabiliyordu en iyi döneminde. Bu günlerde ise 14 torba alabiliyor. Üreticiyi bu rakamların son derece tatmin ettiğini düşünüyorum. Bu durumda da zeytin ağacının bakımının gerçekleştiğini görüyoruz" diye konuştu.
 
20-25 lira arasında alınabilir
Bu sezon ciddi artış yaşanan zeytinyağı fiyatlarında sabit bir seyir izlendiğini dile getiren Semerci, şöyle konuştu:"Havalar ısınıyor, turizm bölgelerinde hareketlilik başlıyor. Yerli turist ve gurbetçiler ile oteller, turistik tesisler, özellikle ilkbahar ve yaz döneminde zeytinyağı alacak. Bu etkenler nedeniyle ilkbahar ve yaz aylarında her yıl zeytinyağında bir fiyat artışı yaşanır. Bu yıl ise üreticinin elinde de ciddi bir zeytinyağı stoğu var. Sezon başında yüksek fiyatlar oluşacağına yönelik yanlış beyanatlar verilmesi, üreticiyi yağlarını depolamaya, stok yapmaya sevk etti. Umarım bu stoklamadan üretici zarar görmez. Fiyatların artmasını beklemiyoruz, önümüzdeki sezonun başlayacağı ekim ayına kadar da bu seviyede olacağını düşünüyoruz."
 
Kaynak: Dünya