Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Konserve ton balığı pazarı %27 büyüdü

2015 yılında Türkiye’de konserve ton balığı pazarının değeri 278 milyon TL, 11.458 ton olarak gerçekleşti. 2014 yılına göre ciro %27 büyüdü.




ton balığıDardanel Global Satış ve Tedarik Zincirleri Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Önen, Dardanel’in odağında ton balığı ihracatını artırmak ve Türk markalarını uluslararası raflara taşımak olduğunun altını çizdi. Dardanel’in ton balığını Türk gıda pazarına tanıtan ilk şirket olduğunu hatırlatan Mehmet Önen, Türkiye’de tüketilmeyen konserve ton balığında 30 yılda kişi başına tüketimin 85-90 grama ulaştığını ifade etti. Pazarın henüz yeterli olgunluğa ulaşmadığını söyleyen Önen, Türkiye’de pazara Dardanel kadar büyük ölçekte yatırım yapabilecek bir şirket bulunmadığına da dikkat çekti. 
 
BEYAZ YAKALILAR TON BALIĞINI DAHA FAZLA TÜKETİYOR
Türk tüketicilerinin daha çok taze balık yemeye eğilimi olduğunu belirten Önen, ton balığı tüketiminin sağlıklı, lezzetli ve pratik gıdalar tercih eden beyaz yakalılar arasında hızla arttığını söyledi. Dardanel’in ton balığı pazarını büyütmek ve tüketimi artırmak için yaptığı reklam yatırımlarına da dikkat çeken Önen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptığımız çalışmalarla tüketicilere makarnadan pilava, sandviçten salataya ton balığının alternatif tüketim şekillerini gösteriyoruz. Ton balığında yeni kategoriler yaratarak insanların hayatlarına sağlığı, lezzeti ve kolaylığı taşıyoruz. 30 yıldan beri reklama büyük önem verdik. Sürekli reklam yaparak sürekli büyümeyi yakaladık. Büyümemizin altyapısında kalitemiz ve pazarlamaya verdiğimiz önem var.”
 
Dardanel Global Satış ve Tedarik Zincirleri Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Önen, ihracatta yaşanan fiyat rekabetine de dikkat çekti. İhraç edilen ürünlerin büyük kısmının yellowfin cinsi ton balığından oluşmak zorunda olduğunu belirten Önen, Türk firmalarının skipjack cins ton balığı ile yerel market dışında rekabet etmelerinin imkansız olduğunu ifade etti. Önen, fiyattaki bu güçlü rekabette Tayland gibi düşük işçilik maliyetlerine sahip ülkelerin etkili olduğunun altını da çizdi. Ton balığındaki yüksek vergilere ilişkin konuşan Önen, bu yüksek vergilerin hükümet tarafından yerli üretimi desteklemek amacıyla konulduğunu ve Türkiye pazarına giren tüm gıda maddeleri için uygulandığını da hatırlattı.
 
Ton balığı pazarının büyümekte olan bir pazar olduğunun altını çizen Önen, şunları söyledi: “Pazarda üç önemli dinamik var: Sağlık, lezzet ve pratiklik. Dardanel bu üç dinamiği de aynı üründe barındırıyor. Konserve ton balığı, tüketicilerin her zaman ellerinin altında bulabilecekleri, pratik bir protein kaynağı. Ancak Türkiye’de sadece hanelerin yüzde 25’ine ton balığı giriyor. Üstelik bu yüzde 25’in içinde yer alan tüketiciler de yılda 2-3 kez ton balığı satın alıyor. Hem satın alma sıklığının hem de tek seferde satın alınan miktarın artırılması şart!”
 
SEKTÖRÜN GELECEĞİ PARLAK
Türkiye’de ton balığı sektörünün geleceğinin parlak olduğunu ifade eden Önen, “Agresif pazarlama uygulamaları ile tüketicilerin konserve ton balığının kalitesi konusunda eğitilmesi ve sağlığa faydaları konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca tüketicilerin ton balığı ile ne tarz yemekler yiyebileceklerini de öğrenmeleri gerekli, çünkü şu anda ton balığı ile farklı tarifler yaratma bilgileri hayli kısıtlı. Şu anda Dardanel stabil bir pazar yaratmış ve farklı ülkelere ihracat yaparak belli bir yükselme grafiği yakalamış görünüyor. Hedefimiz ton balığı tüketiminin Türkiye’den daha fazla olduğu ülkelerdeki pazarımızı büyütmek… Bunu da büyük reklam ve iletişim kampanyalarıyla yapacağız. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde çalışmalara başladık” dedi.
 
35 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
Yaklaşık 70 ton günlük üretim kapasitesine sahip Dardanel,  Türkiye konserve ton balığı pazarının yüzde 75’ini domine ediyor, pazarın diğer en büyük oyuncusu ise yaklaşık yüzde 20 paya sahip. Üretiminin yüzde 65’ini iç piyasaya sunan firma, kalan bölümünü ise çoğu Avrupa Birliği üyeleri olmak üzere 35 ülkeye ihraç ediyor.