Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Açlığın çözümü besinin değerinde

Tatlı patatesin besin yönünden güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yürüten Dr. Jan Low,  Dr. Howarth Bouis, Dr. Maria Andrade ve Dr. Robert Mwanga, “The World Food Prize 2016”yı almaya layık görüldü. Ödülün ortaklarından Dr. Jan Low ve Dr. Howarth Bouis, açlıkla mücadelenin formülünü anlattı.
 




AçlıkDr. Maria Andrade, Dr. Robert Mwanga, Dr. Jan Low ve Dr. Howarth Bouis önümüzdeki yüzyılda dünyanın en büyük nüfus artışına sahne olması beklenen Sahraaltı Afrika’da, biyotakviyenin gelişimi, temel besinlerin vitamin ve mineral yönünden zenginleştirilmesi için uzun yıllardır çalışmalarını sürdürüyor. Bu çabalarının neticesinde de 1987’den bu yana gıdanın kalitesini, miktarını ve bulunurluğunu arttıran çalışmalar yapan kişilere verilen ve gıda konusunda verilen ödüllerin “Nobel”i sayılan “The World Food Prize”ı (Dünya Gıda Ödülü) kazanmaya hak kazandılar. Aylık Tarım ve Kültür Dergisi Tarlasera Ağustos sayısında, ödülün ortaklarından Dr. Jan Low ve Dr. Howarth Bouis ile görüşerek açlığa karşı yürüttükleri ürünlerin besin değerlerini arttırıcı çalışmalarını kendilerinden dinledi.
 
Vitamin ihtiyacı da önemli
Araştırmacılara göre dünya tarımındaki en büyük problem, yalnızca başlıca gıda ürünlerinin verimliliğini arttırmak üzerine çalışma yapılması. “İnsanların aç kalmayacağından emin olmak istiyorlar. Çünkü pirinç, mısır, buğday gibi başlıca gıda ürünlerinin üretimi yeterli seviyede değil. Ancak insanlar için sağlamak istenilen tarım ürünlerinin vitamin ve mineral gibi niteliklerinin oranlarına yeterince dikkat edilmiyor” diyen Dr. Howarth Bouis, insanların aç kalmaması kadar, vitamin ihtiyaçlarının karşılanmasının da önemli olduğunu vurguluyor.
 
İstisna değil kural olmalı
Tarım sektöründe yaşanan sorunlara değinen ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini paylaşan Dr. Low ve Dr. Bouis’e göre, nüfus artmaya devam ederken sürdürülebilir tarım pratikleri için yenilikçi düşünmek ve sorumluluk almak bir istisna değil kural olmalı. Hastalık ve zararlıların dayanıklılığı için ıslah çalışmalarının uzun bir zamanda gerçekleşebildiğini, bu nedenle de uzun vadeli ve önemli kamu sektörü kararlılığına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Dr. Jan Low, “Yalnızca kurumsal üreticilere değil, küçük ölçekteki üreticilere de hizmet edecek yeni teknoloji ve ıslah çeşitlerinde ilerlemeliyiz. Bu, sadece özel sektöre terk edilecek bir konu değil. Vatandaşların; çevreye zarar verecek uygulamalar olmaksızın, insan beslenmesine katkı sunacak ve sektörün ihtiyaçları için verimlilik sağlayacak tarımın kritik önemi konusunda duyarlı olmasına ihtiyacımız var” diyor.
 
Fiyat artışını durdurmanın anahtarı
Başlıca tarım ürünleri ile biyotakviye edilmiş ürünlerin yer değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Low ve Dr. Bouis, bu sayede aynı üretim oranıyla besleyici yönden daha zengin olan ürünleri elde etmenin mümkün hale gelebileceğini savunuyor. Dr. Low ve Dr. Bouis’e göre, bu çalışmalarla birlikte gıda fiyatlarının giderek artmasının da önüne geçilebilir.