Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gıda zincirinin bütününde endüstriyel tartım var

Baykon Endüstriyel Tartım Sistemleri Satış Danışmanı Özgür Çayırlı, hammadde girişinden işlenme prosesine ve sevk prosesine kadar her noktada tartımın olduğuna dikkat çekiyor.
 




Özgür Çayırlı 2Kuruluşundan bugüne endüstriyel tartım ve kontrol sistemleri sektöründe başarılı çalışmalara imza atan Baykon’u tanıtarak, faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Baykon Endüstriyel Tartım Sistemleri, 1987 yılında elektronik tartı teknolojisinin yeni yeni Türkiye’de kullanılmaya başlandığı bir dönemde kuruldu. Baykon; sahip olduğu tartım sektörü ile ilgili uluslararası sertifikasyonları, konusunda eğitimli personeli ve geniş ürün portföyünün desteklediği profesyonel çözümleri ile Türkiye endüstriyel tartım sistemleri sektörünün lideridir. Firma olarak hedeflerimizi daima en iyisini yap anlayışı üzerine inşa ettik. Bu hedef doğrultusunda daima yenilikçilik, insan kaynağı verimliliği ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket ettik. Bilindiği üzere tartı, ticari olarak çokça kullanılan bir ölçü şekli olduğu için yasal olarak da sorumlulukları var. 25 yılı aşkın bir süredir bu sektörde deneyimi bulunan bir firma olarak, sahip olduğumuz yasal standartların gerekliliklerini her zaman harfiyen yerine getirdik ve getirmeye devam ediyoruz. 
 
BaykonGIDA VE AMBALAJ SANAYİNE YÖNELİK SİSTEMLER
Portföyünüzde bulunan ürünlerinizi, bunların özelliklerini ve kullanım alanlarını açıklayabilir misiniz? Gıda ve ambalaj üreticilerine hangi çözümlerini sunuyorsunuz? Distribütörlüğünü yaptığınız firmalardan da bahsedebilir misiniz?
Ürünlerimiz arasında; yük hücreleri, tartım modülleri, tartım enstrümanları, hassas laboratuvar terazileri, nem tayin cihazları, endüstriyel teraziler, parça sayma terazileri, yer kantarları, U tipi alçak platformlar, palet kantarları, transpalet kantarları, monoray kantarları, özel varil kantarları, vinç kantarları, aks kantarları, taşıt kantarları, demiryolu kantarları ve etalon kütleler bulunuyor. Çözümlerimiz ise; tank/reaktör tartımı, konveyör tartımı, teneke/varil dolumu, dozajlama sistemleri, formül hazırlama, otomatik karışım, veri toplama ve etiketleme, PLC/DSC entegrasyonu, istatistiksel kalite kontrol, istatistiksel proses kontrol, parça sayma sistemleri, dinamik tartım uygulamaları, Checkweigher çözümleri, kuvvet/moment ölçümü, boyut ve hacim ölçümü, özel tartım sistemleridir. Ayrıca 1999 yılında Baykon bünyesinde kurulan ve Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen ilk kütle ve terazi laboratuvarına da sahibiz. 
 
Yukarıda saydığımız ürün ve çözümlerin hepsi gıda ve ambalaj sektörüne hitap etmektedir. Tüm bunların dışında da biliyorsunuz ki son zamanlarda hazır ambalajlı mamullerin piyasaya arzına yönelik çeşitli usul ve esaslar uygulanmaktadır. Bu kapsamda hacim ya da ağırlık esasına göre doldurulan 10 kg’a kadar hazır ambalajlı mamullerin yönetmelik kapsamında net miktar kontrolü yapılması gerekmektedir. Net miktar kontrolü kapsamındaki yöntemlerden biri 0 kontrol esasına dayalı otomatik kontrol terazileridir (Checkweigher). Bu yöntemde makine çıkışına konulan konveyörlü bir sistemde ürün üzerinden geçerken tartılır. Diğer bir yöntem ise Baykon tarafından geliştirilmiş BakNET bilgisayarlı kontrol sistemidir. Buradaki amaç ise yönetmeliklerde belirtildiği şekilde numune alarak kontrol yapmaktır. İzlenebilirlik açısından bu her iki yöntemde de kullanılan teraziler onaylı olmak zorundadır. İşte biz bu noktada bu tür ekipmanları müşterilerimize sunuyoruz.
 
“Distribütörlük” yerine “işbirliği yaptığımız tartım sektörünün dünya liderleri” demek daha doğru olur. Bazılarına değinmek gerekirse Mettler Toledo, Radwag, Ravas ve Flintec gibi firmaları sayabiliriz.
 
MÜŞTERİYLE AYNI DİLİ KONUŞUYORUZ
Üretim tesisiniz ve kalite politikanız hakkında bilgi aktarabilir misiniz?  
Ana konumuz olan endüstriyel, hassas teraziler ve sistemler dışında tartım elektroniği ekipmanlarını da üretiyoruz. Tartımda kullanılan ana ekipmanları ikiye ayırabiliriz. Birincisi tartımı algılayan yük hücreleri, diğeri ise elektronik enstrümanlardır. AR-GE ve üretimdeki arkadaşlarımız sahip oldukları tecrübeyle sürekli olarak rekabette bize üstünlük sağlayacak üretim teknolojilerini geliştiriyorlar ve süreci ileri mühendislik teknikleriyle en yararlı olacak şekilde optimize ediyorlar. Üretim teknolojimiz ve ürünlerimiz sıradan terazi veya kantar firmalarına göre daha yüksek kalite ve farklı ayrıcalıklara sahiptir. Müşterilerin problemlerini onlar kadar hisseden ve müşterileriyle aynı dili konuşan Baykon, sorumlu ve profesyonel bir servis anlayışına sahiptir. Baykon donanımlı servis organizasyonu, eğitimli teknik kadrosu ve güçlü yedek parça desteğiyle müşterilerin sorunlarına zamanında, hızlı ve etkili çözüm getirir.
 
Bugün kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz? İhracat pazarlarınıza hangi ürünleri satıyorsunuz?
Baykon tartım ürün ve çözümleri dış pazarda da büyük oranda talep görmekte ve Avrupa da dahil olmak üzere ABD’den Çin’e kadar yaklaşık 80 kadar ülkeye ihraç edilmektedir. Genellikle elektronik imalatlarımız ve yük hücrelerimiz dış pazarda öne çıkıyor.
 
TARTIM SİSTEMLERİNİN AVANTAJLARI
Bir gıda işletmesinin üretim sürecinde güvenilir tartım ve kontrol sistemleri ne türden avantajlar sağlıyor?
Aslında günümüzde ağırlık çözümünün önemli olmadığı bir sektör yok. İşletmelerde hammadde girişinden işlenme prosesine ve buradan da sevk prosesine kadar her alanda tartım önemli yer tutuyor. Bu durum gıda işletmeleri için de aynı şekilde geçerli yani kısaca hammadde girişinden üretime buradan da sevk prosesine kadar her noktada tartım önemli bir yere sahip. Doğal olarak burada kullanılan tartım ekipman ve sistemlerinin hassas, güvenli ve hızlı olması gerekmektedir. Güvenilir tartım sistemlerinin  avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz ;
 
-        Hammadde stok kontrolü rahatça yapılır ve kayıt altına alınır.
-        Kalite kontrol aşamalarında ham maddelerin kalite sınıflarının belirlenmesinin ürün kalitesine direkt etkisi vardır.
-        Üretim prosesine hassasiyet, kontrol ve izlenebilirlik katar.
-        Tam otomasyona geçilmesini kolaylaştırır.
-        Ürünlerin yasal yönetmeliklere uygun olmalarını sağlar.
 
GIDA DEVLERİNİN TERCİHİYİZ
Ülkemizde gıda firmalarının endüstriyel tartım ve kontrol sistemlerine bakışı hakkında neler düşünüyorsunuz? 
Gıda ve ambalaj üreticileri çok çeşitli zorluklarla karşılaşmaktalar ve hızla değişen tüketici taleplerini, gıda güvenliği konusunda artan gereklilikleri, verimlilik ve ürün kalitesi artırım gerekliliklerini hızlı adımlarla ve tatmin edici bir şekilde karşılamak durumundalar. Bu durum kapsamında biz Baykon olarak sunduğumuz ürün ve çözümlerle gıda ve ambalaj üreticileri için çok önemli bir yer tutmaktayız, çünkü hammadde girişinden işlenme prosesine oradan da sevk prosesine kadar her noktada tartım var. Bu anlamda da sektördeki lider firmaları örneğin Unilever, Coca Cola, Nestle vb. bu konunun önemini son derece iyi biliyorlar ve bizi tercih ediyorlar.
 
Bu yıl içinde pazara sunduğunuz ve de sunmayı planladığınız yeni ürünleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Özellikle ihracat kanalı için son teknolojiyle geliştirdiğimiz yeni tartı göstergeleri ve terminalleri var. Yurtiçinde de çözüm odaklı sektörel çalışmalarımız bulunuyor. 
 
Baykon olarak kısa ve uzun vadede ne türden yatırımlar gerçekleştirmeyi planlıyorsunuz? 
Kısa vadede üretim hattımıza yeni makineler aldık ve bunları 2016 sonlarına doğru devreye sokarak kapasitemizi artıracağız. Uzun vadede ise özellikle lojistik, gıda, kimya ve ilaç başta olmak üzere çeşitli sektörlere yönelik ürün teknolojisinin desteklediği çözümlerimizi artırmak olarak söylenebilir.