Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Nutella’ya inceleme başlatıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Nutella’nın Avrupa’da raflardan indirilmesine neden olan raporu inceleleyip ulaştıkları sonucu kısa sürede paylaşacaklarını söyledi.
 




NutellaÜnlü İtalyan markası Nutella'da kansorejen madde olduğu iddiaları ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik açıklama yaptı. Çelik, çikolata ve bisküvilerde sıklıkla kullanılan palm yağının zararlı  olduğu ve ünlü bir çikolata kremasının bu nedenle bazı ülkelerde raflardan  indirilmesine ilişkin Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmaların  sürdürüldüğünü, bu değerlendirmenin neticesini en kısa sürede paylaşacaklarını  kaydetti.
 
AVRUPA GIDA GÜVENLİĞİ DAİRESİ'NDEN UYARI
Avrupa Gıda Güvenlik Kurumu EFSA, Nutealla'nın da yapımında kullanılan palmiye yağının 200 dereceden yüksek ısılarda rafine edilmesi halinde, diğer bitkisel yağlardan daha çok kanserojen madde ortaya çıkarttığını açıklamıştı. Şirketin reklam kampanyalarında boy gösteren Vincenzo Tapella yaptığı açıklamada "Palmiye yağı olmadan Nutella üretmek, gerçek ürünün tadını bozar ve geriye atılmış bir adım olur" dedi. En ucuz bitkisel yağ olan palmiye yağından yılda 185 bin ton kullanan şirketin başka bir bitkisel yağ kullanmasının, şirkete yıllık 8 ila 22 milyon dolarlık ek maliyet getirebileceği tahmin ediliyor.
 
PALMİYE YAĞI NEDİR VE NEDEN ZARARLI?
Palmiye yağının doğal kırmızı renginin sökmek ve kokusunu ortadan kaldırmak için yüksek sıcaklıklar kullanılıyor. Bu işlem glisidil yağlı asit esterleri (veya GE) olarak adlandırılan atık maddelere neden oluyor. Bu maddelerin hazmı da tümörlere yol açtığı düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor.
 
FERRERO TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA
Nutella'nın ithalatçısı Ferrero Türkiye konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: ''Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun (EFSA), 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha tehlikeli olduğunu açıklamasının ardından, İtalya'da palmiye yağı içeren Nutella kavanozlarının raflardan inmeye başladığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Nutella kesinlikle kanserojen madde içermemekte ve EFSA’nın açıklamaları Nutella’ya yönelik değildir. Ayrıca Nutella hiçbir ülkede raflardan indirilmemiştir. İtalyan süpermarket zinciri ‘Coop’ kendi markasını raflardan çekmiştir. Hem Türkiye hem de Dünya’da gıda ürünlerinde kullanılabilecek bitkisel yağ çeşitleri yasal mevzuatlar ile belirlenmiştir. Palm yağı bu anlamda Avrupa Birliği mevzuatlarına da uygun olarak çikolatalar, kekler,bisküviler, dondurmalar, cipsler gibi pek çok farklı ürün grubunda ülkemizde de kullanılmaktadır.
 
EFSA’nın raporu, çok sayıda gıda ürünü ve yağlar üzerindeki kontaminantlara yönelik analizleri içermektedir. Hazırlanan raporda, kontaminantların varlığının, kullanılan sıvı ve katı yağların yanı sıra, bunların maruz kaldığı işlemlerle ilgili olduğunu da bildirmiştir. EFSA’nın raporu Nutella’ya yönelik değildir. Ferrero olarak tüm ürünlerimizin güvenli olduğu hususunu bir kez daha vurgular ve Nutella’nın İtalya başta olmak üzere Avrupa ve dünyanın dört bir yanında satışlarına düzenli olarak devam ettiğini belirtiriz."
 
Kaynak: Milliyet
 
TGDF’DEN AÇIKLAMA
 
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), palm yağına ilişkin uluslararası medya aracılığı ile kamuoyu gündemine yansıyan iddialar konusunda bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Türk Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu kurulduğu günden bu yana halkımızın sağlıklı, kaliteli ve ekonomik beslenmesini sağlamak hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çerçevede Palm yağına ilişkin kamuoyu gündemine gelen 2016 tarihli EFSA çalışması sektörümüzün gündeminde yer işgal etmemektedir.
 
Zira ülkemiz gıda sanayindeki endüstriyel yağ üretiminde eski teknolojiler yaklaşık 10 yıl önce tamamen terk edilmiş ve dünya standartlarının üzerinde üretim yapılmaya başlanmıştır. Nitekim bilimsel çalışmalar da bunu net olarak ortaya koymaktadır.
 
Örneğin; Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu ve ekibi tarafından, Türkiye’de palm yağı ve ürünlerinin işlenerek üretildiği ürünlere ilişkin 2 yüksek lisans, 1 doktora, 1 TAGEM ve 2 TUBİTAK Projesi yapılmıştır. Tüm bu araştırmalar göstermektedir ki, Türkiye’de 3 MCPD denilen kontaminant riski bulunmamaktadır.
 
Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da bilimsel gelişmelere ve tüketici sağlığına büyük bir hassasiyetle yaklaşan gıda sektörü, bu çalışmaların artarak devam etmesini destekleyecektir.”