Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Shimadzu’dan yeni nesil FTIR spektrofotometre: IRSpirit

Shimadzu yeni kompakt Fourier Transform Infrared Fourier Transform Infrared (FTIR) Spektrofotometresi IRSpirit ile FTIR Kullanıcılarına ayrıcalıklı kullanım kolaylığı ve işlevsellik olanakları sunuyor.
 




Ant TeknikShimadzu, yeni nesil Fourier Transform Infrared (FTIR) spektrofotometre serisi IRSpirit’i FTIR kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Son derece kompakt bir yapıda olan yeni IRSpirit, IRSpirit-T ve IRSpirit-L modelleri ile farklı kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamakta. Cihaz, geniş uygulama seçeneklerinin kullanımına olanak sağlayan özel bir IR Pilot programı ile birlikte kullanılıyor.
 
IRSpirit, kompakt yapıda bir cihaz olmasına rağmen, 3. parti aksesuar firmaları ile çalışabilme imkanı sağlayan geniş bir numune kompartmanına sahip. Cihaz, herhangi bir karmaşık parametre ayarlama sürecine gerek duyulmaksızın kullanılabilecek 23 farklı, uygulamaya özel iş akışlı bir program ile birlikte kullanılmakta. Kullanıcılar, ihtiyaçlarına ve koşullarına uygun olarak, standart Shimadzu modellerine eşdeğer hassasiyet sunan IRSpirit-T modelini ya da daha ekonomik IRSpirit-L modellerinden birini seçebiliyor.
 
Tasarım ve Ürün Geliştirme Süreci
FTIR sistemleri, numune yoluyla iletilen veya yansıyan kızılötesi ışığı algılar ve daha sonra bir Fourier dönüşüm işlemiyle bu ışıktaki dalga boyu bileşenlerini belirlemekte. Bu sistemler numunelerde bulunan maddeleri tanımlamak, ölçmek veya kimyasal yapılarını tahmin etmek gibi uygulamalar için kullanılmakta. Son yıllarda, laboratuvarda kapladıkları alanın daha az olması nedeniyle kompakt ve taşınabilir modellere olan talebin artışı dikkat çekici. Aynı zamanda, kullanıcılar kullanımı kolay ve yeni aksesuarlar ekleyebilecekleri sistemlere ilgi göstermekte.
 
Bu nedenlerden dolayı yeni ürün geliştirme sürecinde, cihazın hem donanım hem de yazılım özellikleri ele alınmış. IRSpirit, Shimadzu'nun standart modelinin üçte biri boyutlarında olmasına rağmen, numune haznesinin genişliği standart ile aynı olarak planlanmış. Yazılım için geliştirilen yeni bir programla, analitik deneyimi başlangıç seviyesinde olan kullanıcıların bile yüksek kaliteli veri elde etmeleri hedeflenmiş. Cihaz özellikle ilaç, kimyasal ve gıda endüstrileri ve akademik kurum laboratuvarları için uygun.
 
Sistem Özellikleri
1. Kompakt ve Fonksiyonel
Cihazın kurulum boyutları 390 mm genişliğinde ve 250 mm derinliğinde olup, A3 boyutlu bir kağıttan daha küçüktür ve ana ünite yalnızca 8,5 kg ağırlığında. Kompakt boyutlarına rağmen, mevcut Shimadzu veya üçüncü parti aksesuarlarını barındırabilen büyük bir numune haznesi bulunmakta. IRSpirit bu sayede, diğer üreticilerin opsiyonel aksesuarlarının da kullanımına olanak sağlayan en küçük ve en hafif FTIR sistemi olma özelliğinde. Bunun yanı sıra, benzersiz tasarımı sayesinde cihaz dar alanlara dikey olarak yerleştirilebiliyor, ana ünite 90 derece döndürülüyor, böylece 250 mm genişliğindeki yan yüzey öne doğru yönlendiriliyor. Bunun anlamı cihaz üzerinde örneklerin, yatay ve dikey pozisyonda çalışılabilmesinin mümkün olması.
 
2. IR Pilot programı ile Uygulamaya Özel 23 İş Akışı
Hızlı ve kolay sistem kullanımı sağlayan IR Pilot programı, 23 adet aplikasyon programını standart olarak içermekte. Yeni geliştirilen program sayesinde, kullanıcılar tanımlama testleri, kirletici analizi, kantitatif analiz ve film kalınlığı hesaplamaları gibi uygulamalar için iş akışlarını hızla başlatabiliyor. Program, analiz için uygun amaç ve tekniklerin seçilmesiyle başlatılabiliyor. Bu sayede deneyimsiz FTIR kullanıcılarının bile analizi kolayca yapabilmesi mümkün. Program ayrıca, daha önce gerçekleştirilen analizlerin kaydedilmesi fonksiyonunu da içeriyor ki bu da sık gerçekleştirilen analizler için sürecin basitleştirilmesi anlamına geliyor.
 
3. Sistem Konfigürasyonlarının Özel Amaçlar ve Cihazın Kullanılacağı Ortama Uygun olarak Optimizasyonu
Pencere plakası, cihazın optiklerini yüksek sıcaklık ve nemden koruyan özel bir plaka ile değiştirilebiliyor. Sistem, Shimadzu'nun benzersiz kontaminant kütüphanesi veya termal olarak bozunmuş plastikler kütüphanesi ile, kontaminant analizi için uygun hale gelmekte.  IRSpirit, IR Pilot programı ile birlikte, Shimadzu'nun analiz veri yönetim sistemi LabSolutions ile kontrol edilebilmekte. Bu sayede, verilerin farklı üreticilerin analitik cihazlarıyla bir ağ üzerinden birleştirilerek entegre olarak yönetimine olanak sağlanmakta.
 
Teknik özellikler:
* IRSpirit-T model: DLATGS sıcaklık kontrollü dedektör
* IRSpirit-L model: LiTaO3 dedektör
* 3 sene garantili seramik ışık kaynağı
* 6 sene garantili sıcaklık kontrollü lazer kaynağı
* Dalgasayısı aralığı: 7800-350 cm-1
* 0,9 cm-1 maksimum resolution değeri
* FTIR sistemleri ilaç, kimya, gıda, polimer, yapı kimyasalları ve çevre gibi farklı uygulama alanlarında kontaminant analizleri, hammadde kabul testleri, tanımlama testleri, miktar tayinleri ve spektral analiz gibi birçok analiz için kullanılmakta.
* IRSpirit, kompak yapısı, farklı model ve aksesuar seçenekleri, kullanıcı dostu IR Pilot yazılımı ile FTIR analizlerine yeni bir soluk getirecek.