Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
MESSAN’dan Yerli Malı spiral soğutucu sistemlerle ekonomiye destek

Son 5-6 yıldır dünya markası spiral bant firmalarıyla iş birliği yaparak, sadece uluslararası kalite standartlarında üretilen spiral bantları ithal ettiklerini, diğer tüm konstrüksiyon ve mekanik aksamlarını kendi tasarımlarıyla imal ederek Türkiye pazarına sunduklarını anlatan Messan Soğutma Genel Müdürü Erdinç Yapan, “Böylece dövizimizin yurt dışına gitmesine engel olduğumuz gibi küçük ve orta ölçekli yatırımcıların bu sistemlere sahip olmasını sağlıyoruz” diyor.
 




messanEndüstriyel soğutma alanında Türkiye’nin önde gelen markalarından biri olan Messan, üretimini gerçekleştirdiği spiral soğutucu ve dondurucu sistemlerde geçtiğimiz günlerde Yerli Malı Üretim Belgesi aldı. Bu belgenin alınması sürecini ve firmanız açısından önemini anlatır mısınız?
Yıllardır yurt dışından ithal ve yüksek fiyatlarla ülkemize gelen spiral soğutucu ve dondurucu sistemlere yüksek yatırım maliyetleri nedeniyle sadece çok büyük ölçekli ulusal veya uluslararası firmalar ile holding bazındaki firmalar sahip olabiliyorlardı. Messan Soğutma olarak Türkiye pazarındaki bu ihtiyacı fark ettik ve bünyemizde yaptığımız AR-GE çalışmalarıyla bu sistemleri kendi tasarımlarımıza dönüştürdük. Son 5-6 yıldır dünya markası spiral bant firmalarıyla iş birliği yaparak, sadece uluslararası kalite standartlarında üretilen spiral bantları ithal ediyoruz. Diğer tüm konstrüksiyon ve mekanik aksamlarını kendi tasarımlarımızla imal ederek Türkiye pazarına sunuyor ve dövizimizin yurt dışına gitmesine engel olduğumuz gibi; yurt dışından getirilen sistemlere oranla çok daha makul satış fiyatlarımızla orta/küçük ölçekli yatırımcıların da bu sistemlere sahip olmalarını sağlıyoruz. Bu anlamda Yerli Malı olarak ürettiğimiz bu spiral soğutucu sistemler ile yatırımcıya ciddi verimlilik, hız ve maliyet avantajı yaratarak rekabet güçlerini artırmaları için destek oluyoruz. Yaptığımız bu sistemlerle, gıda üreten firmaların daha hijyenik ve daha kaliteli dondurulmuş gıda ürünleri üretmesine de ayrıca vesile oluyoruz. 
 
Erdinç Yapan“Yeni tesisimizde yalın üretime geçeceğiz”
İzmir Pancar Organize Sanayi Bölgesi’nde inşaatı devam eden yeni fabrikanızı bu yılın üçüncü çeyreğinde faaliyete geçirmeyi planlıyordunuz. Son durum hakkında bilgi verebilir misiniz? Yeni tesisinizin özelliklerinden bahsedebilir misiniz?
İhtiyaçlarımızı karşılayacak daha planlı alanlar yaratarak, daha verimli üretim yapmak amacıyla tasarladığımız fabrika binamızın inşaatında sonlara yaklaşmış bulunuyoruz. Üretimde yalın bir üretime geçme hedefimiz var. Çalışan herkes hayatının çoğunu iş yerlerinde geçiriyor. Bu nedenle yeni fabrikamızı çalışanlarımız için aynı zamanda bir yaşam alanı olacak şekilde dizayn ettik. Bu amaçla, yeni fabrikamızda çalışanlarımız için hobi ve rahatlayabilecekleri oyun alanları dizayn ettik. Aynı zamanda çalışanlarımızın toprakla uğraşabilecekleri, kendilerinin ekip biçerek mahsullerini kendilerinin toplayacağı alanlar da olacak. 
 
Gıdanın devleriyle iş birliği
Gıda ve içecek sektöründe iş birliği yaptığınız firmalardan ve bazı projelerden örnekler verebilir misiniz?
Dondurulmuş unlu mamuller konusunda üretim yapan yurt içi ve yurt dışı firmalarından Simit Sarayı, Croisi D’or SPRL; Türkiye’nin en büyük piliç üreticilerinden Erpiliç; dondurulmuş pasta üreten Kek’s Bakery için şu an üretim hattımızda üretim yapıyoruz. 
 
Bu yıl içinde yurt dışında tamamladığınız ve halen devam eden başlıca projelerinizden söz eder misiniz? 
İngiltere ve Belçika’ya gidecek iki tane daha spiral projemiz sürüyor. Bir tanesi montaj aşamasına hazır, diğeri ise üretim hattımızda yerini aldı. 
 
Spiral soğutucu sistemlerin faydaları
Spiral soğutucu ve dondurucu sistemlerin gıda sektöründeki önemini ve üreticilere sağladığı avantajları anlatabilir misiniz?
MQF Messan Spiral sistemler ile ön soğutma, soğutma, hızlı soğutma şoklama ve doğal konveksiyon ile ürün ısısının alınması yöntemleri uygulanır. MQF Messan Spiral soğutucu ve dondurucu sistemleri, hijyenik ortamda soğutma özelliği ile ürünlerinizin kalitesini artırıyor. MQF Messan Spiral soğutucu ve dondurucu sistemler tamamen müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre dizayn ediliyor. Spiral bantlı sistemler, müşterilerimizin istenilen zamanda maksimum kapasitede ürün işleme ihtiyaçlarına göre tasarlanıyor. Burada taze ürün sıcaklığına ve miktarına göre kapasite hesaplanarak, ürün kat aralıkları spiral içerisindeki hava akışı, izolasyon kalınlıkları ve soğutma kapasitesi belirleniyor.
 
Gıdaların dondurularak muhafaza edilmesi ile gıdanın kalite kriterleri ve besin değerlerini en üst düzeyde koruma avantajı sağlıyor. Bu yöntemle ürün içerisindeki yaşamsal faaliyetler için gerekli olan su, uygun fazda bulunmadığından bozulmalar ve gelişme faaliyetleri durma noktasına yaklaşıyor ve böylece gıdanın uğradığı kalite kayıpları en az düzeyde meydana geliyor. Şoklayarak dondurma sistemi, dondurarak muhafaza yöntem seçenekleri arasında en teknolojik, en verimli ve en sağlıklı olanı. MQF spiral soğutucu ve dondurucu sisteminin avantajları hakkında da şunları söyleyebilirm;
 
· Spiral bant sistemiyle ürünleri soğutmak için ekstra hacimli bir alana veya zamana ihtiyaç olmaz, ürün işlenme esnasında aynı zamanda soğutulabilir.
· Ürünlerin besin değerleri en üst düzeyde kalır.
· Sağlıklı ve lezzetli ürünler ortaya çıkar.
· Üretimde koruyucu madde kullanımı gerekmez.
· Ekstra personel ve ekipman yatırım maliyetleri düşer.
· Defrost miktarı azalarak üretimin daha hızlanması sağlanır.
· Spiral bant kat araları geçecek ürünün cinsine göre amaca uygun hale getirilir.
· Kullanılan taşıma bant genişlikleri soğutulacak ürünün miktarına göre ölçülendirilir.
 
Son aylarda artan döviz kurları sizin gibi üretici ve ihracat yapan bir firmayı nasıl etkiledi/etkiliyor? Bu durum karşısında ne tür stratejiler geliştiriyorsunuz?
Türk lirasının her geçen gün değer kaybetmesi maalesef kanayan yaramız. Bu şekilde faizler artmakta, yatırımcıları da yatırım yapmaktan uzaklaştırmaktadır. Yurt dışındaki projelere odağımızı artırarak ülkemize döviz girdisi sağlama gayreti içindeyiz. 
  
Firmanızın kısa ve uzun vadeli hedeflerini ve projelerini bizimle paylaşabilir misiniz?  
Artık yurt dışından ithal eden bir ülke olmaktan çıkıp, ihraç eden bir ülke olmak için üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Kurumsal yapılanmamızı tamamlayarak istihdam sayımızı artırıp, daha çok ihracat yapmak için yeni ürünler geliştirmek ve mevcut ürünlerimizin kalitesini yükseltmek en başta önümüze koyduğumuz hedeflerimizdir. Aynı zamanda Messan’ın cazip bir işveren markası olması için çalışan politikalarımız üzerinde gayretle çalışıyoruz. 
 
Hızlı Soğutma Tüneli ile güvenilir paketleme 
Paketlemeye ve ambalajlama sistemlerine entegre çalışan sistemleriniz var mı? Varsa biraz bilgi alabilir miyiz? 
Hızlı Soğutma Tüneli uygulamamız var. Genellikle üretiminden sıcak ürün çıkan müşterilerimize sunduğumuz bu çözüm sayesinde, ürünün fiziksel özelliklerine bağlı olarak oldukça kısa sürelerde ürünü paketleme sıcaklığına düşürüyoruz. Örneğin; üretim sonunda yaklaşık 60-80°C civarı sıcaklıklarda üretimi tamamlanan ürünü Hızlı Soğutma Tüneli’nden geçirerek 12-15°C sıcaklığa düşürüyoruz. Böylece paketleme esnasında hijyen ve gıda güvenliğine aykırı bir durum oluşmaması sağlanıyor. Hızlı Soğutma Tüneli fabrikamızdan 2 parça halinde çıkıyor, müşterimizin tesisinde sadece yerine koyulup elektrik ve boru tesisatının tamamlanmasının ardından direkt kullanıma hazır hale geliyor. Hızlı Soğutma Tüneli’nin bir diğer avantajı ise, her bölüm ve parçasının kolaylıkla yıkamayla temizlenebiliyor olması.