Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Prof. Dr. Hamit Köksel'e önemli görev

İstinye Üniversitesi (İSÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Köksel, Uluslararası Tahıl Bilimi ve Teknolojisi Birliği’nin Bilim Kurulu Başkanlığı’na seçildi.
 




Hamit Köksel5 yıl gibi kısa bir zamanda; özellikle gerçekleştirdiği AR-GE yatırımları, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ve uluslararası kurumsal ilişki ve projelerle dikkat çeken İstinye Üniversitesi (İSÜ)’nin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Hamit Köksel, kısa adı ICC olan Uluslararası Tahıl Bilimi ve Teknolojisi Birliği’nin, “ICC Akademi” adlı bilim kurulunun başkanlığına seçildi. 2015-16 yıllarında ICC’de Seçilmiş Başkan (President Elect), 2017-18 yıllarında Genel Başkan (President) olarak görev yapmış olan Köksel; 2019 yılından itibaren birliğin Yönetim Kurulu Başkanlığını aktif olarak yürütmektedir. 
 
Bilimsel başarıları ve ICC’ye katkıları nedeniyle 2020 yılında “Friedrich Schweitzer” madalyası ile ödüllendirilen Prof. Dr. Hamit Köksel’in, 1960’da birliğe üye olan ülkemizin, 2008 yılında ilk kez bir ICC konferansına ev sahipliği yapmasına öncülük ettiği belirtildi. ICC’nin dört yılda bir düzenlediği ve 2016’da İstanbul’da gerçekleştirilmiş olan kongrenin de başkanlığını yürüten Köksel’in, aynı yıl ICC Herald Perten Vakfı Bilim Ödülüne layık görüldüğü vurgulandı. Ülkemizin ICC temsilciliğini de, şu an için Türkiye Cumhuriyeti Toprak Mahsulleri Ofisi temsilcileri ile ulusal delege olarak, İstinye Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamit Köksel üstlenmiş durumda. 
 
"Dış Ticaretimize Büyük Katkılar Sağlayacak"
Birliğe üye olmanın ülkemiz için önemine değinen Köksel; ‘’1955 yılında kurulan ve merkezi Viyana’da bulunan ICC (International Association for Cereal Science and Technology), hububat bilimi ve teknolojisi alanında faaliyet gösteren uluslararası bir kuruluştur. Politik amaç taşımayan ve beş kıtadan yaklaşık 50 ülke üyesi bulunan birliğin yaklaşık 100 ülkede aktif temsilcileri bulunmaktadır. Üye ülkeler ve temsilciler yaptıkları çalışmalar ile hububat bilimi ve teknolojisi alanında standart metotlar hazırlıyor, kullanılabilirlikleri test ediyor ve yayınlıyor. Bu metotların Türkiye’de bulunan ilgili kuruluşlarca etkin olarak kullanılması, dış ticaretimize büyük katkılar sağlayacaktır. Bu nedenle ülkemizin birliğe tam üyeliği sağlamak için yoğun çalışmalarda bulundum ve 2002 yılı itibariyle birlik içinde aktif bir ülke haline geldik.’’ dedi. 
 
"Türkiye Dünya Un ihracatında Birinci"
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü araştırmacıları tarafından 2018 yılında yeni geliştirilen bir buğday çeşidine “Hamitbey” şeklinde adı verilen Prof. Dr. Hamit Köksel, sözlerini şöyle tamamladı: ‘’Türkiye dünya un ihracatında son 10 yıldır birinci, makarna ihracatında ise uzun süredir ikinci konumdadır. Bu ürünler 100’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Ayrıca ülkemiz beslenmesinde hububat ürünlerinin önemi göz önüne alındığında ICC’de aktif rol almanın ülkemiz için önemi daha iyi anlaşılacaktır. ICC üyeliği ve bu kuruluşun gıda sanayine daha yararlı olabilmesi için özel sektör, kamu ve üniversiteler arasında iş birliğinin artırılması da gerekiyor. Bu doğrultuda birçok ülkede konuşmacı olarak katıldığım konferanslarda konu hakkında detaylı bilgi veriyor ve uluslararası iş birliklerini pekiştirmenin önemine dikkat çekiyorum.”
 
Prof. Dr. Hamit Köksel en son 2019 yılında Çin’de Wuhan, Xi-An ve Tianjin şehirleri ile Rusya’da (Moskova) Uluslararası Tahıl Bilimi konferanslarına katılarak, İstinye Üniversitesi ve ICC adına konuşmalar gerçekleştirdi.