Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Yeni TOMRA 5C makinelerinin ilk sahibi Osman Akça A.Ş. oldu

Kuru üzüm sektörünün önde gelen firmalarından Osman Akça A.Ş., her zaman TOMRA Food’un piyasaya sunduğu en yenilikçi çözümleri ilk olarak deneyimliyor. Yeni TOMRA 5C ayıklama makinesinin de Türkiye’de alımını yapan ilk firma Osman Akça oldu. 




Tomra 5COsman Akça A.Ş., 70’li yıllarda başladığı kuru üzüm işleme alanında her geçen gün büyümeye devam ediyor. 1996 yılından bu yana TOMRA Food’un en yeni ve ilk sunduğu ayıklama çözümlerini kullanan Osman Akça, sektöre teknoloji anlamında da öncülük ediyor. Akça Holding bünyesinde faaliyet gösteren şirket, yıllık ortalama 50 milyon dolarlık kuru meyve ihracat hacmi ile sektörde öncü firmalar arasında yer alıyor.
 
Osman Akça’nın Manisa’da Kuru Üzüm İşleme Tesisi ve Aydın’da başta incir olmak üzere kayısı, hurma ve erik de işlenen Kuru Meyve Fabrikası bulunuyor. Her iki tesiste kurulu olan toplam 14 adet TOMRA makinesi, operasyonların verimliliği ve ürün kalitesine katkı sağlıyor. Manisa Saruhanlı’da 40 bin m2’si kapalı olmak üzere toplam 60 bin metrekare alana sahip Osman Akça A.Ş.  Kuru Üzüm İşleme Fabrikası’nda yıllık 20-30 bin ton arasında üretim gerçekleştiriliyor. Üretimin yüzde 90’ı başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere ihraç edilirken, yüzde 10’u iç pazara sunuluyor. İhraç edilen ürünlerin yüzde 15’i direkt tüketilirken, yüzde 85’i pastacılık ve fırıncılık uygulamaları için kullanılıyor.
 
Osman Akça A.Ş. Genel Müdürü Yalçın İskeçeli, dünyanın en büyük kuru üzüm üreticisi ABD olsa da Türkiye’nin kuru üzüm ihracatında dünya lideri olduğunu belirtiyor.  İskeçeli, ülkemizin bu kadar iddialı olduğu bir alanda yüksek kalite ve kapasitedeki üretim için en yeni teknolojilerin kullanımının sektörde yakalanan başarıda önemine dikkat çekiyor. Yalçın İskeçeli açıklamasında; “Osman Akça olarak kuru üzüm üretiminde kaliteye her zaman büyük önem vererek lider konuma geldik. 25 yıldır TOMRA Food’un gelişmiş teknolojilerini kullanıyoruz. Üretimimizdeki teknolojik altyapımız sayesinde gıda güvenliği yüksek, üstün kalitede ürün elde ediyoruz ve Avrupa pazarına ihracatımızı her zaman daha da geliştiriyoruz” dedi. 
 
Tomra Ahmet KoçyiÄ�it“Gıda ihracatında ürün kalitesi büyük önem taşıyor”
Avrupa’da Türkiye’nin üç katı daha fazla kuru üzüm tüketimi gözlemleniyor. Yüksek kalorili olması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle özellikle pandemi döneminde kuru üzüme olan talep daha da arttı. Yalçın İskeçeli, büyüyen ihracat pazarlarına ürün sunabilmek üzere yüksek kalite standartlarının sunulması gerektiğine değiniyor.  İskeçeli; “Dünyada yetiştirilen en kaliteli ürün, Türkiye’de. Ayrıca en kaliteli mekanik ve optik ayıklama sistemlerinin kullanıldığı üretim tesisleri de oldukça gelişmiş durumda. Optik ayıklama makineleri, ihracatı zor pazarlara dahi ulaşabiliyor ve talep görüyor olmamızda önemli rol oynuyor. Geçmişte olduğu gibi sadece makinelerin ardı ardına kurulduğu, istenilen kaliteye ulaşıncaya kadar ürünlerin 3-4 sefer üretim hattında işlendiği bir sistemden verim alınamıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hem ürün kalitesi hem de operasyon maliyetleri göz önünde bulundurularak daha az sayıda makine ve işçilikle, daha verimli ve kontrollü üretim planlamaları önem kazanıyor. Bu nedenle kalite ve kapasite anlamında bizi yukarı taşıyan TOMRA 5C’yi tercih ettik. Hattın sonunda kalite kontrol yaptığımız noktada konumlandırdığımız TOMRA 5C, diğer lazerli makinelerin atladığı detayları yakalayabilmesi sayesinde ürün kalitemizi arttırmamızı destekliyor. Ayrıca TOMRA 5C’nin ilerleyen yıllarda geliştirilebilecek tüm optik ve yazılımsal yeniliklere açık bir makine olması da tercihimizi etkiledi. Böylece çok uzun ömürlü bir yatırım gerçekleştirdik” diye konuştu.  
 
“TOMRA 5C sektörde lider”
TOMRA 5C optik ayıklama makinesi, mümkün olan en iyi yabancı madde ayıklama performansı için sektörde lider sensör teknolojilerini, makine öğrenimi ve büyük veri analiziyle birleştiriyor. Yüksek çözünürlüklü lazerler ve en yeni nesil sensörler, TOMRA 5C’nin diğer makinelerle görüntülenmesi mümkün olmayan en küçük kusurları algılamasını ve analiz etmesini sağlıyor. TOMRA 5C, iş gücü tasarrufu da sunan hijyenik tasarımı ile de ön plana çıkıyor. Makinenin kavisli çalışma yüzeyleri, daha kolay temizlik ve bakım için kolay erişebilirlik sağlıyor. 300 kişinin çalıştığı fabrikalarının günlük 200 ton işleme kapasitesine sahip olduğunu belirten Yalçın İskeçeli; “Üzümleri, önce yıkama işleminden geçirip ön temizliğe tabi tutuyoruz. Bu işlemde üzüm, çöpleri ve yabancı maddelerden ayıklanıyor ve boyutlarına göre sınıflandırılıyor. Müşterinin taleplerine göre ürünler, X-ray ve sensör tabanlı TOMRA ayıklama makinelerinden geçerek paketleniyor. 25 gramdan 1 kiloya kadar küçük, 10-15 kilo arasında büyük paketlerimiz var. Küçük paketleri marketlere, büyük paketleri sanayicilere gönderiyoruz” şeklinde konuştu. İskeçeli; “Eskiden 100 gr’da analizler yaparken artık 12,5 kg da analizler yapıyoruz. Bu kalite artışı, teknolojinin gelişimi ve yatırım ile mümkün olabiliyor. TOMRA makinelerini yaptığımız yatırım sayesinde yüksek son ürün kalitesi, verimlilik ve kapasite artışının yanı sıra ürünü tekrar tekrar işlemek zorunda kalmayarak operasyonel kolaylık sağlayabiliyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
“TOMRA 5C makinemiz işleme sürecini yeniden tanımlıyor”
TOMRA Food Türkiye Satış Müdürü Ahmet Koçyiğit açıklamasında; “TOMRA 5C ile ayıklamayı daha verimli, daha etkili ve daha düşük maliyetli hale getiren en yeni teknolojileri sunuyoruz. Bu makinemiz ile kuru meyve ve kabuklu yemiş sektörünün işçilik, gıda güvenliği, kapasitesi ve ürün kalitesi gibi en büyük zorluklarını ele aldık. TOMRA 5C, operatörlerin her bir yabancı madde ve kalite kusurlarını bugüne kadar mümkün olmayan başarıyla seçebilmesini sağlıyor. Bu sayede işçiliği en aza indirirken en yüksek miktarda birinci kalite ürün çıkartıyor. Böylece işleyiciler, yeniden seçme, taşıma ve işçilik maliyetlerinden tasarruf ediyor” dedi.