Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Tetra Pak’tan geri dönüşüme yatırım

Tetra Pak ve Kahramanmaraş Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş (KMK)  iş birliğinde, içecek kartonu geri dönüşümü konusunda  sıfır atık uygulaması yapan Türkiye’deki ilk tesis hayata geçirildi. Tetra Pak karton kutularının bütün bileşenlerinin geri dönüştürülmesini mümkün kılan ve yaklaşık 50 Milyon TL yatırımla hayata geçirilen tesis, yılda 18 bin ton kartonu geri dönüştürecek kapasiteye sahip. 




GeridönüÅ�üm tesisiTetra Pak sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki en önemli geri dönüşüm ortaklarından biri olan Kahramanmaraş Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş. iş birliğinde, içecek kartonu geri dönüşümü konusunda sıfır atık uygulaması yapan Türkiye’deki ilk tesisi yaklaşık 50 Milyon TL’lik bir yatırımla hayata geçirdi. Tetra Pak Sürdürülebilirlik Orta Doğu & Afrika Bölge Direktörü Volkan Aydeniz ve Key Holding ve KMK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Ciğer’in ev sahipliğinde Kahramanmaraş’ta düzenlenen basın toplantısında Tetra Pak karton kutularının bütün bileşenlerinin geri dönüştürülmesini mümkün kılan tesis ve süreçler ile ilgili detaylar aktarıldı. 
 
Tetra Pak kutularının belirli prosesler çerçevesinde ayrıştırıldığı, elyafların kağıt üretim sürecine katıldığı geri dönüşüm tesisinde, geriye kalan polietilen ve alüminyum kısımları da granül elde edilerek ekonomiye kazandırılıyor. Ağırlıklı olarak kağıt sektörü için geri dönüştürülen içecek kartonu atıkları, geniş bir ürün yelpazesinin içeriğinde ise hammadde olarak kullanılıyor. Tetra Pak Orta Doğu & Afrika Sürdürülebilirlik Bölge Direktörü Volkan Aydeniz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İçinde yaşadığımız dönem gezegenimizin, toplumun ve ekonominin birbirinden bağımsız var olamayacağını net bir şekilde gözler önüne serdi. Sürdürülebilir bir gelecek için hepimize çok önemli görevler düşüyor. Tetra Pak olarak bu vizyon doğrultusunda 2016 senesinden bu yana en önemli geri dönüşüm ortaklarımızdan olan KMK ile, Tetra Pak karton kutuların tüm bileşenlerini geri dönüştürmeyi mümkün kılan tesisimizi hayata geçirdik. Karton kutularımızın günlük hayatın bir parçası olan, kullanışlı ürünlere dönüştüğünü görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hem ülkemizin hem gezegenimizin geleceği için bu faydaları çoğaltmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde bu sebeple düşük karbonlu döngüsel ekonomi ve geri dönüşüm girişimlerinde aktif rol oynamayı sürdüreceğiz. Bölgesel ve yerel çalışmalarımıza daha çok ağırlık vereceğiz. Dünyanın en sürdürülebilir gıda ambalajını yaratma yolculuğumuzu sürdürürken, atılan adımları hızlandırmaya, çözümün bir parçası olmaya hazırız” dedi.
 
Volkan Aydeniz sözlerini şöyle sürdürdü: “Geri dönüşüm tesisine karton kutuların tüm bileşenlerini (polietilen ve alüminyum dahil olmak üzere) geri dönüştürmeyi mümkün kılan proses için yaklaşık 50 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Hem ülkemizin hem gezegenimizin geleceği için bu faydaları çoğaltmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde bu sebeple düşük karbonlu döngüsel ekonomi ve geri dönüşüm girişimlerinde aktif rol oynamayı sürdüreceğiz. Bölgesel ve yerel çalışmalarımıza daha çok ağırlık vereceğiz. Dünyanın en sürdürülebilir gıda ambalajını yaratma yolculuğumuzu sürdürürken, atılan adımları hızlandırmaya, çözümün bir parçası olmaya hazırız.”
 
Volkan Aydeniz, hayata geçirilen geri dönüşüm tesisinin, Türkiye’de içecek kartonu geri dönüşümü konusunda yüzde 100 sıfır atık uygulaması yapan ilk ve tek tesis olma özelliği taşıdığının altını çizdi.
 
Volkan Aydeniz ve Mahmut CiÄ�erMahmut Ciğer: "Türkiye’de karton geri dönüşümünün geleceği parlak"
Türkiye’nin sıfır atık vizyonuna uygun bir başarı hikayesi yakaladıklarının altını çizen Key Holding ve KMK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Ciğer, “Tetra Pak ile karton ambalaj bileşenlerinin tamamını değerli nihai ürünlere dönüştürme hedefiyle çıktığımız bu yolculuk heyecanlı ve ilham verici oldu; bugün de Türkiye’de bir ilk, dünyada da bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaolan tesisimiz ile bunu başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’de karton geri dönüşümünün geleceğinin parlak olduğuna inanıyor ve güçlü iş ortaklıklarımızla bunu desteklemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
 
70 bin hanenin enerjisi çöpten
KEY Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yemşen ise tesiste yapılan üretimin yüzde 8-10'unun ihraç edildiğini, gelecek iki yılda bu oranı yüzde 25'lere yükseltmek istediklerini söyledi. Yıllık 210 bin ton üretim kapasitesi olan tesisin elektrik enerjisi de ürettiğini ifade eden Yemşen, dönüşüm sonrası kalan atıkların yakılarak 70 bin hanenin tüketimine eş değer elektrik enerjisi üretildiğini aktardı. Yemşen, tesiste 1 kilo atık dönüşümü için kullanılan suyun yüzde 94'ünün de geri kazandırıldığına dikkati çekerek, “Tetra Pak ile yapılan tesiste şu anda yapılan üretimle yılda 75 bin ağacın kesilmemesi sağlanırken, tam kapasiteye geçilmesiyle yıllık 300 bin ağacın kesilmesi önlenecek” dedi.
 
KMK tesislerinde yapılan ayrıştırma işlemleri sonucunda ambalaj, tissue (doku), tekstil ve inşaat sektörlerinde kullanılan yeni ürüne dönüşüm sağladıklarını ifade eden Yemşen, Türkiye'de 65 bin ton Tetra pak atığı çıktığını, yapılan yeni tesisle birlikte 18 bin tonun geri dönüşümünün sağlanacağını belirterek, “Şu anda yaklaşık 5 bin tonunun gerçekleştiriliyor. 65 bin tonun tamamını geri dönüştürürsek yaklaşık 70 milyon dolarlık değeri ekonomiye kazandırırız” diyerek sözlerini tamamladı.