Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gürer: Hububat taban fiyatı derhal açıklanmalı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşın, Türkiye’de hissedileceği olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için, ülkemizde 2022 yılına ait hububat taban fiyatının bugünden açıklanması gerektiğini söyledi. Gürer, ton başına maliyeti 6 bin TL’yi bulan buğday için bugünden makul sayılabilecek bir taban fiyatın açıklanması durumunda, fiyat artışı nedeniyle taban gübre atamayan üreticinin, en azında üst gübre atabilmesine olanak sağlanacağını belirtti. 
 




Ã�mer F. GürerCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, Rusya-Ukrayna savaşının ülkemize olması muhtemel etkilerini sıraladı ve çözüm önerilerini aktardı. Gürer, geçen hafta başlayan savaşın sona ermesi halinde bile tarımda en azından yıl boyuna yayılacak sorunlara neden olabileceğini kaydetti. 
 
Türkiye’nin yurt dışından ithal ettiği buğdayın yüzde 88’inin Rusya ve Ukrayna’dan geldiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer  Fethi Gürer, “Dünya buğday ihracatı 200 milyon tondur. Bunun yüzde 30’u yani 60 milyon tonu Rusya ve Ukrayna’dan dünyaya satılmaktadır. Bir yılda Türkiye, Rusya’dan 1.8 milyar dolar değerinde 6.7 milyon ton buğday aldı. 1 ,2milyon ton arpaya karşılık 309 milyon dolar ödedik dedik. Rusya’dan 913 bin ton ham yağ alımı için de 1.1 milyar  dolar ödedi. Ülkemiz Rusya ve Ukrayna’dan buğday, arpa, ham yağ, mısır, ayçiçek kabuğu posası ve kepek gibi ürünler alıp, limon, domates, salatalık, kayısı, yaş üzüm, kiraz ve çilek gibi ürünleri satıyoruz” dedi.
 
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın, Türkiye’de undan ekmeğe kadar her şeyi etkileyeceğini ifade eden Gürer, “Soru önergemize yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı, 21 üründe arz açığı olduğunu ve önlem için çalışıyoruz dediklerini ifade ediyorlar” diye konuştu. Savaşın kısa süre içinde sonlanması halinde bile bu durumun olumsuz etkilerinin devam edeceğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, bu nedenle acilen 2022 yılına ait hububat taban fiyatlarının şimdiden açıklanması gerektiğini anlattı. 
 
Gürer gübrede bir yıllık fiyat artışının yüzde 500 olduğuna da dikkat çekerek, “Tarım Bakanı fiyat artışını yüzde 342, TÜİK ise yüzde 152 olarak açıkladı. Kurumların birbirlerinin rakamlarından bile haberi yok. Böyle olunca üretici gübreyi ekim döneminde atamadı. Bu durum verim düşüşüne neden olacak. En azından üst gübre atılması halinde verim kaybı bir nebze olsun azalabilir. Bu konuda çiftçinin üst gübre atabilmesi için gübrenin ücretsiz verilmesini ve geçen yıla göre fiyatı yüzde 250 artan tarımsal ilaçların müdahale edilmesini istedik. Bugüne kadar bir yanıt ve açıklama gelmedi” diye konuştu.
 
“ŞEKERPANCARINDA OLDUĞU GİBİ HUBUBATTA TA TABAN FİYATI ERKEN AÇIKLANSIN” 
Tarım ve Orman Bakanlığı’na yeni bir öneride bulunduğunu aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pancarda olduğu gibi hububatta ta taban fiyatın erken açıklanmasını istedi. Gürer, “Ekimi martta yapılacak olan ve eylülde hasadına başlanan şeker pancarı için bu yıl daha ekim yapılmadan taban fiyat açıklandı. Geçen yıl 420 lira olan şeker pancarına bu yıl için desteklerle beraber 875 lira taban fiyat belirlendi. Yeterli bir tavan fiyat olmasa da çitçi ekmeden ne kadar  fiyat satacağını öğrenmiş oldu. Hububatta da benzer bir uygulama yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu. Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslenerek, “Madem gübreyi bedava vermiyorsunuz, tarım ilaçlarında indirme gitmiyorsunuz o halde mayısta açıklanacak olan hububat taban fiyatını şimdiden açıklayın ki, makul bir fiyat verilmesi halinde çiftçi gidip üst gübre alsın ve verimini artırsın” ifadelerini kullandı.
 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz yıl 4 milyon ton azalarak buğday hasadının 17 milyon ton altına gerilediğini, 8-10 milyon ton civarında da ithal buğday alındığını anımsattı.