Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Kalite kontrol sürecinin vazgeçilmezi: Checkweigher

Teknoloji, her alanda olduğu gibi gıda endüstrisinde de sürekli gelişim halinde. Bu gelişimi çağın gerekliliklerini göz önüne alarak kaçırmayan ve hep bir adım ötesine taşıyan VISIOTT, gıda endüstrisi dahil olmak üzere çeşitli endüstriler için inovatif çözümler üreten 0 yerli bir firma. 2005 yılından bu zamana edinmiş olduğu tecrübelerle etkin ve verimli çözümler sunuyor. Çözümlerinin arasında yer alan checkweigher ürünü ise gıda endüstrisi içerisinde ciddi bir kullanım oranına sahip.

 





VisiottGIDA ENDÜSTRISINDE TEKNOLOJIK GELIŞME
Yasal gereklilikler, üretimde kalite artışının hedeflenmesi ve rekabet anlayışı gibi nedenlerle gıda üreticileri, üretim operasyonlarında sürekli yenilik arayışındalar. Ham madde temininden, üretim bandına, hatta paketleme ve lojistik aşamasına dek kullanılan birçok donanım ve yazılım artık birer temel ihtiyaç. Bu temel gereksinimler yanında tüketicinin tercih ettiği marka olabilmek, ulusal ve uluslararası rekabette adından söz edilenler arasına girmek için teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmak gerekiyor. Bütün endüstriler bu gelişimden nasibini alıyor. Kimi çok hızlı gelişim gösterirken, kimi endüstri biraz daha yavaş. Peki hızı etkileyen unsur nedir? Tabii tüketim oranı. Bu önemli farkı düşünürsek gıda endüstrisindeki teknolojik gelişme, başı çekiyor diyebiliriz.
 
Et, süt, süt ürünleri, kuru gıda, atıştırmalıklar, içecekler ve daha birçok gıda ürünü; üreticiye ulaşmadan önce çeşitli aşamalardan geçmektedir. Bu aşamaların hemen hemen hepsi teknoloji barındırmaktadır. Proseslerde kullanılan bütün teknolojik unsurların ana hedefi: “daha iyiye ulaşmak”. Bunun yanında daha öncesinde belirttiğimiz gibi yasal gereklilikler de teknoloji kullanımını zorunlu kılabilmektedir. Mesela gıda ambalajları üzerinde yer alması zorunlu olan SKT/Üretim Tarihi gibi bilgilerin uygulanabilmesi için lazer, mürekkep püskürtme gibi çeşitli endüstriyel yazıcılar kullanılmaktadır. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’ne göre gıda miktarının belirtilmesi de bir başka zorunluluktur. Ambalajda belirtilecek gıda ağırlığını tespit edebilmek için teknolojiden maksimum fayda sağlamak üreticilerin yararına olacaktır.
 
ÜRETICILERIN YERLI TEDARIKÇISI VISIOTT
Ülkemizde yer alan gıda üreticilerinin ciddi bir kısmı, çoğu alanda dünya markası olmuş durumda. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de yer alan gıda üreticileri de üretim operasyonlarında teknolojik ürünleri kullanmaktan geri kalmamaktadır. Ancak bazı durumlarda Türkiye’de üretim yapan gıda firmaları, yurt dışında üretim yapanlara kıyasla teknolojiye ulaşmada güçlük çekebiliyor ya da geç ulaşıyor. Kullanmaları gereken teknoloji de ithal olunca ciddi oranda maliyet hesabı yapmak zorunda kalabiliyorlar. İşte tam da bu noktada tamamen yerli bir firma olan VISIOTT devreye giriyor. Hem kaliteyi uygun maliyetle gıda üreticilerine sunabiliyor hem de hızlı ve daimi servis garantisi veriyor. Bununla birlikte yedek parça teslim süresini minimuma indiriyor.
 
CheckweigherYÜKSEK HIZDA HASSAS ÖLÇÜM: GIDA İÇIN CHECKWEIGHER
Otomatik kontrol terazisi olarak da bilinen checkweigher istasyonları, gıda üreticileri için olmazsa olmazlar arasındadır. Çünkü hem kalite süreçleri hem de gereklilikler, ağırlık bilgisi için hassas ölçümlerin tercih edilmesine neden olmaktadır. Tüketiciler için de ambalaj üzerindeki ağırlık bilgisi ve ürünün gerçek ağırlığının tutarlı olması çok önemlidir. Paket üzerindeki bilgi ve ürünün gerçek ağırlığı arasında olabilecek herhangi bir ciddi fark ya da standart ağırlıklar dışında üretilen ürün, firma saygınlığını sarsabileceği gibi yaptırımlara da yol açabilir.
 
Ambalaj içerisine gereğinden fazla ürün konulması ise firmayı zarara uğratacak bir başka durumdur. Hassas ağırlık ölçümlerinin yüksek hızda gerçekleşmesi ise üreticiler için ciddi bir avantaj sağlar. Üretim bandından elle ayrılarak, kenarda bulunan terazi üzerine ürünlerin tek tek yerleştirildiğini düşünelim. Ciddi bir vakit ve enerji kaybı ile karşı karşıya kalırız. Halbuki üretim bandındaki ürünlerin akışlarını kesmeden gerçekleştirilecek ağırlık ölçümleri, hız kazandıracağı gibi iş gücünden de tasarruf sağlar. Ayrıca 0,1 g hassasiyet ile gerçekleşebilecek ölçüm, geleneksel tartım metotları ile mümkün değildir. 
 
GBVISIOTT Yurt İçi Pazarlama Müdürü Gülbin Birben, FCW-100 Checkweigher’ın bütün bu avantajları bünyesinde barındırdığını ifade ediyor ve ekliyor: “FCW-100, daha birçok yenilikçi özelliği ile gıda üreticilerinin ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır. VISIOTT Gıda İçin Checkweigher ile ağırlığın hassas bir şekilde ölçülmesi, birkaç parçadan oluşan ürün paketlerinin eksiksizliğini de garanti eder. İhtiyaç doğrultusunda fiyat etiketi de oluşturabilen VISIOTT Gıda İçin Checkweigher, tartımı yapılacak ürün ağırlığı fark etmeksizin üreticiye özel tasarlanabilmektedir. VISIOTT’nin ulusal ve uluslararası bütün yönetmeliklere uyumlu olan Gıda İçin Checkweigher’ı, dakikada 300 ürüne kadar ağırlık ölçümü yapabilmektedir. Ağırlığı, önceden belirlenmiş kabul aralığı dışında kalan gıda ürünlerini, kararlı bir reject mekanizması ile kilitli ret kutusuna göndermektedir.
 
FCW-100 Gıda İçin Checkweigher, üreticinin ihtiyaç ve talebine göre suya, toza karşı dayanıklı ve tazyikli su ile yıkanabilir özellikte tasarlanmaktadır. GMP, GAMP 5 ve 21 CFR Part 11 uyumlu olan VISIOTT Checkweigher; dokunmatik ekranlı, kullanıcı dostu arayüze sahiptir. Yıllardır ulusal ve uluslararası firmaların teknoloji tedarikçisi olan VISIOTT, geliştirdiği özelleştirilebilir çözümler, yedek parça garantisi ve hızlı servis anlayışı ile gıda üreticilerinin her zaman yanındadır."