Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Selin Dora Falay: "Laktozsuz kategorimizle tüketicilerimizi ‘rahat’ ettiriyoruz"

Tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgi gösterdiği laktozsuz ürünler kategorisi Nielsen verilerine göre Türkiye’de çift hanelerde büyüyor. Ak Gıda - İçim Süt’ün pazara sunduğu İçim Rahat, bu kategoride Türkiye’nin en çok tercih edilen laktozsuz ürün ailesi.
 




Selin Dora FalayLaktozsuz süt ürünleri pazarı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızlı bir büyüme trendi içinde. Türk Gastroenteroloji Vakfı verilerine göre dünyada laktoza intolerans, toleranstan daha fazla. Laktoz intoleransı coğrafyaya göre değişiklik gösterirken, Uzak Doğu ülkelerinde neredeyse yüzde 100, Güney Amerika’da yüzde 73, İtalya’da yüzde 39, Fransa’da yüzde 37, Afrika ülkelerinde yüzde 73, Türkiye’de ise yüzde 70 oranında görülüyor. Son yıllarda tüketicilerin laktoz intoleransı konusundaki farkındalıkları artarken, geliştirilen yeni ürünler de pazarın büyümesine ivme kazandırıyor.
 
Günlük 5 bin ton süt işleme kapasitesiyle sektörünün en büyük üreticisi konumunda olan Ak Gıda –İçim Süt; UHT süt, yoğurt, beyaz peynir ve kaşar peyniri üretimleri ile başlayan yolculuğunu bugün süzme peynirden kaymaklı tava yoğurda, sütlü tatlılardan-kefire kadar uzanan 300’ü aşkın ürün çeşidiyle sürdürüyor. Laktozsuz ürünlerini tüketicilerine İçim Rahat markasıyla ulaştıran Ak Gıda - İçim Süt; bu kategoride laktozsuz süt, laktozsuz yoğurt ve laktozsuz kefir ürünleriyle rafta yer alıyor. Laktozsuz sütü 1 litre, 500 ml ve 200 ml’lik ambalajlarda tüketicileriyle buluşturan Ak Gıda, laktozsuz yoğurdu 750 gram, laktozsuz kefiri ise 1 litrelik ambalajlarla satışa sunuyor.
 
“AR-GE EN GÜÇLÜ KASLARIMIZDAN BİRİ”
Tüketicilerin taleplerini anlayarak, katma değerli ürünlerle pazara yön verdiklerini belirten Ak Gıda –İçim Süt Pazarlama Direktörü Selin Dora Falay, süt ürünleri kategorisinde laktozsuz ürünlere olan ilginin arttığına dikkat çekti. “Tüketicimize sadece lezzet değil, fonksiyonel ürünler de sunabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz” diyen Falay şu bilgileri verdi: “AR-GE bizim en güçlü kaslarımızdan biri. ‘Hayata Dolu Tarafından Bak’ söylemimizin taşıdığı pozitif bakış açısıyla tüketicilerimizin hayatına dokunmayı amaçladığımız marka yolculuğumuzda, laktozsuz ürünlerimizin sağladığı kolay sindirim ve hafiflik etkisine de dikkat çekiyoruz. İçim Rahat ailesi, laktozsuz ürünler kategorisinde en çok tercih edilen marka. 2021 yılı verilerine göre yüzde 67 pazar payı ile laktozsuz yoğurt kategorisinin de lideri. Tüketici ilgisi ve ihtiyaçlarından yola çıkarak, pazarda sadece süt kategorisinde mevcut olan organik ve laktozsuz konseptlerini yoğurt ve kefir kategorilerine de taşıdık. İçim Rahat Laktozsuz Kefir, içerdiği doğal ve faydalı probiyotikler sayesinde bağışıklık sistemini desteklemeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı oluyor. Ürünümüz, kefirin tüm faydalarını sunarken ‘laktozsuz’ özelliği ile kolay sindirimi de destekliyor. Özellikle laktoz intoleransı olanlar, laktozsuz kefir ürünümüzü de laktozsuz süt ürünümüz gibi gönül rahatlığı ile tüketebiliyor. Besin değeri oldukça yüksek olan laktozsuz kefir, protein içeriğiyle özellikle ara öğünlerde tokluk da sağlıyor.”
 
İçim Rahat AilesiSAĞLIKLI YAŞAM TRENDİ
Özellikle pandemi süreciyle birlikte tüketicilerde sağlıklı, bağışıklığı destekleyici ve günlük hayatı kolaylaştıran ürünlere olan ilginin arttığını belirten Selin Dora Falay, “Bu konuda tüketiciden gelen talepleri dinlerken, yeni ürün geliştirme stratejimizi, hayata değer katan ve İçim tüketicilerini ‘Rahat’ ettiren ürünler geliştirme üzerine kuruyoruz. Türkiye’de süt ve sütlü ürünler pazarının önde gelen markalarından biri olmak bize büyük bir sorumluluk yüklüyor” diye konuştu. Falay, tüketicilerin sık sık dile getirdiği bir soruyu da şöyle yanıtladı: “İçim Rahat laktozsuz ürünleri; içerdiği protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynı özelliklere sahip. Laktozsuz ürünlerimizde süt şekeri paketleme aşamasında parçalanarak, laktozu sindirmekte zorlanan kişilerde görülen şişkinlik, mide ağrısı ve gaz gibi şikayetlerin ortadan kalkması sağlanıyor. Bunun yanında, İçim Rahat Laktozsuz ürünleri, kolay sindirimi sayesinde diyet sırasında şişkinlik hissetmek istemeyenler, hafif ve sağlıklı beslenmeyi önemseyenler, hamileler ve emziren anneler tarafından da gönül rahatlığı ile tercih ediliyor.”
 
LAKTOZ İNTOLERANSI NEDİR? 
Bir tür şeker olan laktoz, özellikle süt ve süt ürünlerinde bulunuyor. Laktoz intoleransı da sütün temel karbonhidratı olan süt şekerinin sindirilememesine bağlı olarak gelişen bir sindirim sistemi hastalığı olarak tanımlanıyor. Laktoz intoleransı olan kişiler laktoz süt şekerini tam olarak sindiremedikleri için süt ürünleri tükettiklerinde, bu gıdalardan gelen laktoz bağırsaklarına geçiyor. Bu tür gıdalar da gaza, şişkinliğe, kramplara ve ishale neden olabiliyor. Laktoz hassasiyetinin başlıca sebepleri arasında laktaz eksikliği bulunurken, zamanla laktaz enzimi daha az üretilebiliyor. Ayrıca bir yaralanma veya hastalık sonucunda laktaz üretimi durabiliyor.