Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Kral İncir, TOMRA ayıklama makineleriyle üretimde verimliliği artırıyor

Kuru incirin önde gelen ihracatçılarından Kral İncir, TOMRA makinelerini kullanarak sağladığı verimlilikle yüksek ürün kalitesi elde ediyor. 
 




Kuru incirKökeni 1950’li yıllara dayanan Kral İncir, 1977 yılında incir ticareti yapmak üzere faaliyete başladı. Kuru incir alanında daha önce çiftçilik tecrübesinden ihracata uzanan başarısı, Kral İncir’in 4.nesil yöneticileriyle Türkiye’deki önemli incir ihracatçıları arasında yer almasını sağlıyor. Kral İncir, ayıklama süreçlerinde iki adet TOMRA HELIUS ve iki adet TOMRA IXUS makinelerinin avantajları ile üretim yapıyor. Firma, Nazilli Aydın’da bulunan tesisinde yıllık ortalama 6 bin ton incir işleme kapasitesine sahip. 1980’li yılların ortasında ilk olarak Belçika’ya ihracat yapan King Brand markasıyla yaklaşık yarım asırdır ürünlerini yurt dışı pazarlara sunuyor. Üretiminin yüzde 80’ini ihraç ederken yüzde 20’lik kısmını iç pazarda tüketicilerle buluşturuyor. Kral, sırasıyla Fransa, Almanya ve Belçika başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Doğu Asya pazarlarına ihracat yapıyor. 
 
Yıllara göre değişmekle birlikte yıllık yaklaşık 120 bin ton olan dünya kuru incir üretiminin yarısından fazlası Türkiye’de gerçekleştiriliyor. Dünya piyasalarında ihraç̧ olunan kuru incirin yüzde 60’tan fazlasının da Türkiye tarafından karşılandığına değinen Kral İncir Genel Koordinatörü Alper Aksüt; “Dünya kuru incir üretiminde olduğu gibi, ihracatında da birinci sırada yer alan ülkemizde en kaliteli incir üretiliyor. Kuru incirin ülkemizden yaklaşık 300 milyon dolarlık bir ihracat hacmi söz konusu oluyor. Kaliteli iklim koşulları, kıyılarımızın kendi içinde birer Akdeniz iklimi taşıması ve gün içinde farklı yönlerden esen rüzgâr, incir üretiminde bizi ayrıcalıklı bir konuma getiriyor. Bu avantajları ise ürünü işlerken otomasyon ve sensör tabanlı ayıklama makineleri ile desteklemek, ihracat gücümüzü daha da arttırıyor. Bu nedenle TOMRA makineleri ile ürün kusurları, yabancı madde, aflatoksin gibi sorunları ortadan kaldırarak en kaliteli ürünleri sunmayı başarıyoruz” dedi. 
 
“Teknolojiye yatırım yapsak da ürünlerimizi geleneksel yöntemlerle tedarik ediyoruz”
İncirin yetiştirilmesi için dünyadaki en elverişli bölgenin Aydın olduğunun altını çizen Aksüt; “Türkiye’de üretilen incirin yüzde 80’i Aydın bölgesinde yetişiyor ve daha çok kurutmalık incir yetiştiriciliği yapılıyor. Türkiye’de işlem gören kuru incirin yüzde 70’i bölgemizden sağlanıyor. Bölgedeki rüzgâr, incirin homojen kurumasını sağlıyor. Biz de ürünlerimizi yüzde yüz bölgemizdeki çiftçilerden ilk elden temin ediyoruz” şeklinde açıkladı. 
 
Tomra ayıklama makinesi - Kral Ä°ncir“Kuru incir işlemesi ve paketlemesi en zor kuru meyve türü”
Yurt içi ve yurt dışındaki market zincirlerinden ilaç sanayisine kadar farklı kullanımlar için endüstriyel hammadde ve paketli kuru meyve olarak kuru incir ürünlerini sunduklarını belirten Alper Aksüt; “Kuru incir, diğer kuru meyvelere göre işlemesi ve paketlemesi en zor kuru meyve türüdür. Tanedeki hacmin büyüklüğü ve yumuşaklığı, incirin sürekli şekil değiştirmesine sebep olur. Bu tür zorluklar için optik ayıklama makinelerinden yararlanıyoruz. TOMRA’nın optik ayıklama makineleri, yabancı madde ve mikotoksin taneleri ayıklamamızda da bizler için büyük yardımcı” diye konuştu. 
 
Alper Aksüt, üretimde rekolte ve ürün kalitesinin yıldan yıla değişebildiğine ve 2021 yılının ürün kalitesi anlamında zor bir yıl olduğuna da değindi; “Öte yandan talebin yıldan yıla artışı da devam ediyor. İç pazarda olumlu şekilde değişen tüketici talebi ve sağlıklı atıştırma grubuna olan ilginin ilerleyen yıllarda arttıracağına inanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda hem iç pazarda hem de ihracat için talebin artacağını ve bu talebin ürünü yetiştiren çiftçiler ve işletmeciler tarafından daha da kaliteli ürünleri işleyerek ve üreterek karşılanacağını umuyoruz. Yetişen ürün kalitesinin zorlu olduğu yıllarda da optik ayıklama makinelerinin büyük faydalarını görüyoruz. TOMRA makinelerimiz, hammaddeyi işlerken yabancı maddeleri ve mikotoksin barındıran taneleri ayıklaması ile üründe gıda sağlığı güvenliğini en ideal şekilde sağlamamızda destek oluyor. Aynı zamanda üretim sürelerimizi de ciddi anlamda hızlandırıyor” ifadelerini kullandı. 
 
Alper AksütAflatoksin, birçok gıda maddesinde olduğu gibi incirlerde de oluşuyor. İncirlerde aflatoksin oluşumunun engellenmesi için yetiştirme ve hasat işlemlerinde özen gösterilmesinin yanı sıra ayıklama süreçlerini büyük bir titizlikle yönetmek gerekiyor. Konuyla ilgili bilgi veren Aksüt; “Kuru incirde aflatoksine neden olan funguslar, kojik asit üretir. Kojik asit, ultraviole ışık altında karanlık bir ortamda yeşil-mavi renkte bir ışıma yapar. Bu özellikten faydalanarak aflatoksinli incirler ayıklanır. Bu nedenle karanlık oda şartlarında TOMRA HELIUS ile aflatoksin ayıklaması yapıyoruz. TOMRA IXUS ile de cam, metal, taş gibi yabancı maddeleri ayıklıyoruz” diye açıkladı. 
 
“Satış sonrası hizmetlerden çok memnunuz”
TOMRA’yı ayıklama süreçleri için yaş ve kuru meyve sektöründe çok efektif makineler ürettiği için tercih ettiklerini, kaydeden Aksüt, “Sektörümüz için oldukça inovatif çözümler sunmasının yanı sıra makineleri kullandığımız 7 yıl boyunca TOMRA’dan aldığımız satış sonrası hizmet desteği de memnuniyetimizi artırdı” dedi. TOMRA Food Türkiye Satış Müdürü Ahmet Koçyiğit ise; “Türkiye’de kuru incir alanında stratejik bir önem sahipken ürün işleme süreçlerine ihracatta yüksek kalite beklentilerini göz önünde bulundurarak yatırım yapmak gerekiyor. Yabancı madde, aflatoksin ve kalite kusurları gibi önemli problemlerin ayıklaması önem taşıyor. TOMRA’nın endüstri lideri sensörleri, her bir ürünün ve kusurların net olarak görüntülenmesini sağlıyor” şeklinde belirtti. 
 
Türkiye’de kuru incir tüketimi artışta
1980’li yıllarının sonlarına doğru orta kalibreye sahip kuru incir, 1,5-2,0 dolar /kg arasında ihraç edilirken günümüzde 5-6 dolar arasında ihracatı gerçekleştiriliyor. Kral İncir Genel Koordinatörü Alper Aksüt, kuru incir için 2021-2022 yılı borsasının tahmini olarak 77 bin ton olarak açıklandığını belirterek; “Bu sezon için kuru incirimizin yüzde 75’inin ihraç olacağına ve yüzde 25’inin ise iç pazarda tüketileceğini tahmin ediyoruz. Son 5 yılın dünya incir üretimi ortalamasındaki Türkiye yüzde 54 oranıyla dünyada ilk sırada yer alıyor ve ülkemizi yüzde 19 oranıyla ikinci olan İran takip ediyor. Kuru incir ihracatta büyük talep görürken iç pazarda halen lüks tüketim ürünü olarak görülerek daha az tüketiliyordu. Ancak son yıllarda değişen tüketim alışkanlığı ve sağlıklı ürünlere doğru gelişen trend ile iç pazarda tüketimi de artmaya başladı. Bu doğrultuda ülkemizde ortalama yıllık 40 gr/kişi olarak düşük gerçekleşen tüketimin 190 gr yakın yıllık tüketim/kişi gerçekleştiren Almanya gibi artmasını umut ediyoruz” dedi.