Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Enis Burkut: "Güvenilir gıdaya giden yol kaliteli proses suyundan geçiyor"

Burkut Su Tekniği A.Ş., 39 yıldır gıda ve içecek sektörüne kaliteli su hazırlama sistemleri kurarken, bu sistemlerin sağlıklı çalışması için servis hizmeti veriyor ve gerekli sarf malzemelerini temin ediyor. Firmanın kurucusu olan Yüksek Müh. Enis Burkut ile günümüzde gerçekleştirdikleri çalışmaları, gıda - içecek sanayinde su kalitesinin önemini ve kısa bir süre önce yayınladığı Proses Suyu isimli e - kitabını konuştuk.  
 
Röportaj: Özgür Çilek / Gıda Teknolojisi Dergisi
 
* Bu röportaj 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden önce yapılmıştır.




Burkut cihazEnis Bey merhaba. Sizi tanımayan okurlarımız için kısaca öz geçmişinizden bahsedebilir misiniz?
79 yıllık çok hareketli geçen hayatım bu sayfalara sığmaz. Hayatıma yön verenleri kısaca anlatayım: Fransa – Lyon I.N.S.A. Politekniği’nden yüksek mühendis olarak mezun olmam; askerlik görevimi 1,5 yıl deniz kuvvetleri inşaat emlak dairesinde yapmış olmam, Kaliforniyalı eşim ile 47 yıl kaliteli bir evlilik yapmam ve üç sağlıklı çocuk sahibi olmam; Alarko şirketindeki görevim sırasında uzun süre Sayın Üzeyir Garih ile beraber Fransa ilişkilerini yürütmem; 1984 yılında serbest çalışmaya başlama sebebiyle ilk kurmuş olduğum şahıs firmasının gelişmesi sonucu Burkut Su Tekniği A.Ş.’nin oluşumu; “Proses Suyu” konulu 360 sayfalık harika bir kitabı yayınlamış olmam. Şu anda sağlıklı olduğuma ve şirketimde hala görev yaptığıma şükrediyorum.     
 
Bir de şu konuya değinmek istiyorum: Ben şu anda 55 yıllık mühendisim ve son 39 yıldır sanayinin suyunun hazırlanması ve sorun giderilmesi tecrübem var. Yeni kurulan işletmeler olsun, sorun yaşayan işletmeler olsun, benim danışmanlığımdan neden yararlanmak akıllarına gelmiyor diye düşünüyorum ve cevabını bulamıyorum. 
 
“GIDA VE İÇECEK SANAYİNİN İŞ ORTAĞIYIZ”
Yalnızca su tekniği konusunda çalışan bir mühendislik kuruluşu olan Burkut’u tanıtarak faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Burkut Su Tekniği A.Ş., ülkemizdeki çok tanınan gıda ve içecek markalarını üreten işletmelerin, enerji üretim kuruluşlarının ve saf su ihtiyacı olan kimya sanayinin iş ortağı sayılır. Çünkü bu sektörlerin proseslerinde kullanılan yüksek kaliteli suları hazırlayan sistemleri kuruyoruz, servislerini veriyoruz ve sarf malzemelerini temin ediyoruz. Bazı sanayi kuruluşları bizim teknik servis hizmetlerimizden çok yararlanıyor hatta çok bilinçli bir kimya sanayii haftada beş gün bir teknisyenimizin işletmede bulunmasını istedi ve bu hizmeti vermeye başladık. Şirketimiz artık ailenin “ikinci nesli” tarafından yönetiliyor. Gıda mühendisi olan oğlum Kaya Burkut ve kimyager olan gelinim Oya Burkut son yıllarda şirketimizin aktif yöneticileridir. Onlar benden güncel yükleri aldıkları için son yıllarda proje geliştirmeye, şirketi ilerletmeye odaklanıyor, dünyadaki yeni ürünlere ve özel uygulamalara zaman ayırabiliyorum.     
 
Gıda ve içecek sektörüne hangi hizmetleri ve çözümleri sunuyorsunuz? 
Bazı gıda ve içecek işletmeleri, su tekniği tecrübemize güvenip proses suyu hazırlama sistemlerimizi bizim projelendirip uygulamamızı ister, tabii ki bu görüş ve anlayışla kurduğumuz sistemler çok başarılı oluyor ve uzun yıllar sorunsuz hizmet veriyor. Bazı işletmeler ise bize detaylı şartnameler verip bu şartnameye göre teklif hazırlamamızı istiyor. Bizim değiştiremediğimiz bu şartnamelere göre “mecburen” yaptığımız su hazırlama sistemleri işletici için “eziyet” oluyor. 
 
Enis Burkut“SU KALİTESİ ÜRÜNÜN RAF ÖMRÜNÜ BELİRLİYOR”
Gıda ve içecek sanayi açısından proses suyu hazırlama sistemlerinin ve su arıtmanın önemini, anlatabilir misiniz? Gıda üreticileri bu konuların ne kadar bilincindeler? 
Gıda ve içecek sanayinde su kalitesi son derece önemlidir. Özellikle içecek sektörünün ürünü zaten %50’nin üzerinde su içerir. Gıda üretiminde de ürün içine yüksek kaliteli suyun girmesi şarttır aksi halde gıdanın tadı bozulabilir veya raf ömrü azalabilir. İçine su girmeyen gıdaların yıkanması için de çok iyi filtrelenmiş ve hiçbir bakteri içermeyen suya ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla gıda ve içecek sektörüne hem kaliteli su hazırlama sistemleri kuruyoruz, hem de bu sistemlerin sağlıklı çalışması için servis hizmeti veriyoruz ve gerekli sarf malzemelerini temin ediyoruz.  
 
Diğer sorunuz çok yerinde bir soru. Ülkemizde bazı üreticiler ucuza kaçıp gıda sektörüne hiç uymayan su hazırlama cihazları satın alıyor. Tabii ki bunun sonucunda, bir taraftan oluşan arızalar sebebiyle sık sık işletme duruyor ve bu nedenle zarar ediyorlar, diğer taraftan da raf ömrü kısa gıda ürünü piyasaya sunuluyor. Maalesef ülkemizde gıda kalitesi konusunda yeterli bilgisi olmayan müşteri sayısı yüksek. Bu sebeple “yeterli bilinci olmayan” üreticinin ürününü “yeterli bilinci olamayan” müşteriler satın alıyor.   
 
“AVRUPA'YA İHRAÇ ETTİĞİMİZ SU FİLTRELERİNDEN ŞİKAYET ALMADIK”
Gıda ve içecek endüstrisine yönelik yakın zamanda piyasaya sunduğunuz ya da sunmaya hazırlandığınız yenilikleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Proses suyu hazırlama tekniklerinde son yıllarda dünyada yeni bir icat olmadı. Biz kendimiz her yıl “kolay işletmecilik yöntemleri” konusunda tecrübeleniyoruz, bu tecrübeleri müşterilerimize aktarıyoruz. Batı ülkelerine kıyasla çok yeni olan ülkemizde bizim 39 yıllık hayat tecrübemiz ve distribütörü olduğumuz yüz yıllık Avrupa – ABD şirketlerinden edindiğimiz bilgiler sayesinde gelişmiş ülkeler seviyesinde su hazırlama sistemleri kurabiliyoruz. Yaklaşık 15 yıldır Avrupa’ya ihraç ettiğimiz bazı su filtrelerinden bugüne kadar hiç şikayet almadık.    
 
Burkut içecek üretimi2022 yılı firmanız açısından nasıl geçti, hangi projelere imza attınız?
2022 yılı çok yoğun geçti. Gıda ve içecek sektörüne yapmış olduğumuz ters ozmoz sistemlerine ek olarak, birkaç enerji işletmesine de EDI – Elektro- De-İyonizasyon sistemi kurduk. Bir kimya işletmesine 50 m³/saat kapasiteli çok saf ve “steril” su üreten su hazırlama sistemi kurmaya başladık, bugünlerde devreye alacağız.  
 
Bildiğimiz kadarıyla Burkut A.Ş. olarak doğrudan ihracatınız olmamakla birlikte çözüm ortaklığı yaptığınız firmaların yurt dışındaki projelerine destek sunuyorsunuz. Bu konuyu detaylandırabilir misiniz?
Evet, hizmetlerimizi yurt dışına pazarlamıyoruz. Fakat birçok yatırımcı vatandaşımız yurt dışında fabrikalar kuruyor ve bu işletmelere “güvenilir” kalitede su hazırlama sistemleri satın almak istedikleri için Burkut imzalı sistemleri tercih ediyorlar. Bu yatırımcılar sayesinde biz de ülke dışına su hazırlama sistemleri kuruyoruz.  
 
“PROSES SUYU'NU İLKOKUL MEZUNLARININ ANLAYACAĞI DİLDE YAZDIM”
Geçtiğimiz yıl “Proses Suyu” konulu 360 sayfalık bir e-kitap yayınladınız. Kitabınızın yazılması hikayesini, amacınızı ve içeriği hakkında bilgi verebilir misiniz? 
Bu kitabı oluşturduğum için çok mutluyum, çünkü arkamda önemli bir eser bırakmış olacağım. Bu kitap ile ilgili okuyucularımdan çok övgüler alıyorum, bunlar da mutluluğumu artırıyor. Proses suyu hazırlama teknikleri konusunda çok pratik işletme bilgilerine, sorun çözme yöntemlerine de yer veren ve bu konularda birçok renkli resim de içeren kitabımı ilkokul mezunu kişilerin dahi anlayacağı dilde yazdım, bu konuda da okurlar bana övücü mesajlar gönderiyor.  360 sayfa olan ve renkli resimler içeren bu kitabın basımı pahalı olacağından e- kitap olarak şirketimizin web sayfasında yayınladık. İsteyen kişiler ücretsiz olarak bu kitabı bilgisayarına indirebilir. Adres: 
https://www.burkut.com.tr/enis-burkut-e-kitap.
 
Kısa, orta ve uzun vadede yeni yatırımlarınız ve hedeflerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?   
Kısa vadeli bir yatırım düşünmüyoruz. Ülkemizde sanayi kuruluşlarının sayısı yükseldiği için imalatımızı artırıcı ve hızlandırıcı yöntemler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca teknisyen sayımızı artırıp işletmelerin teknik servis isteklerine daha çok cevap verebilmek istiyoruz.