Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
TOMRA Food, FOTEG 2023’te Türkiye pazarındaki güçlü yerel varlığını sergileyecek

Verimliliği artıran ve israfı en aza indiren çözümleriyle gıda alanında sensör tabanlı optik ayıklama makinelerinin lider üreticilerinden olan TOMRA Food, Türkiye’de gıda işleme endüstrisinin en büyük buluşmalarından biri olan FOTEG İSTANBUL fuarında en yenilikçi teknolojileri ve çözümleri ile yerini alacak. 6-8 Temmuz 2023 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek fuara TOMRA İşlenmiş Gıda bölümüyle katılacak olan TOMRA Food, farklı ürün grupları ve ayıklama hatları için geniş yelpazedeki optik ayıklama çözümlerini sunarken TOMRA 5C makinesini de sergileyecek. (Hall 8, Stand no: B54)




Tomra Food bademDünya genelinde 50, Türkiye’de 25 yılı aşkın süredir gıda endüstrisi için sensör tabanlı ayıklama makineleri ve entegre hasat sonrası çözümleri sunan TOMRA Food’un teknolojileri, gıda işleyicilerinin operasyonel verimliliği geliştirmelerine, kârlılığı artırmalarına ve güvenli gıda tedariki sağlamalarına destek oluyor. Dünya genelinde çok geniş bir yelpazedeki gıda üretim, paketleme ve işleme tesislerinde 13 bin 800'den fazla kurulu makinesi bulunan TOMRA’nın sınıflandırma ve ayıklama çözümleri, Türkiye'de öncelikli olarak kabuklu yemişler, kuru meyveler, tahıl ve tohum ürünleri, patates, dondurulmuş ve taze meyve ve sebzelerin işlenmesinde kullanılıyor. Bu doğrultuda TOMRA Food, dijital çözümlerle desteklenen TOMRA 3A, TOMRA 5A, TOMRA 5B, TOMRA 5C, TOMRA 5X ve TOMRA 5S Advanced gibi farklı uygulamalarda kullanılan ayıklama makineleri ile ilgili bilgi vermek üzere FOTEG fuarı ziyaretçileri ile buluşmaya hazırlanıyor. 
 
TOMRA’nın fuarda detaylarını paylaşacağı buharlı soyma işlemi ise kaliteli ürünü kaybetmeden sebze ve meyvelerden kabuk ve küçük yüzey kusurlarını gidermenin en etkili yolu oluyor. TOMRA Eco buharlı soyma makinesi ve TOMRA 5A bütün ürün ayıklama makinesi, bakımı basit, kullanımı kolay ve son derece güvenilir bir soyma modülünde çözüm sunuyor. Yüksek performanslı buharlı soyma hattına TOMRA 5A ayıklama makinesini entegre etmek, süreci tamamen otomatikleştiriyor ve gerçek zamanlı kontrol sağlıyor. Bu, sebze ve meyve kalitesi, boyutu ve şeklinde öngörülemeyen değişiklikler olduğunda soyma hattının kesintisiz şekilde optimize edilmesini sağlayarak işlemcilerin ana zorlukların üstesinden gelmesini mümkün hale getiriyor. Tamamen otomatik olan modül, işlenen her sebze ve meyve için kalan kabuk, kalite, kusurlar, renk, boyut, şekil ve daha fazla detayda rapor sunuyor. 
 
Dimitrie KnopfmacherDimitrie Knopfmacher: “Türkiye rekabetin çok olduğu, dinamik bir pazar”
Fuar öncesinde açıklamalarda bulunan TOMRA Food İşlenmiş Gıda Bölge Satış Müdürü Dimitrie Knopfmacher; “Türkiye, coğrafyası ve iklimi dolayısıyla tarım ve gıda alanında hem ürün çeşitliliği hem de ülke içinde farklı hasat sezonları nedeniyle ayrı bir öneme sahip. Birçok üründe dünyada pazar liderlikleri bulunan çok özel bir bölge. Gıda ihracatındaki gücü ise tarım alanlarının dışına çıkmış, otomasyon yatırımı yapılan işleme ve paketleme tesisleriyle yüksek kalite ve kapasitede ürün sunabilen bir ihracat hacmine sahip hale gelmiştir. Rekabetin çok olduğu böyle dinamik bir pazarda ise üstün kalitede ve güvenilirlikte ürün sunmak için gıda firmaları, otomasyona kesintisiz yatırım yaparak kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar. TOMRA Food olarak işleyicilerin bu yüksek standartları karşılamalarına yardımcı olmak için Türkiye'de gıda sınıflandırma, ayıklama, soyma ve analitik teknolojilerinde ürün ve hizmetlerimizi sunuyoruz. Sadece optik ayıklama makinelerimiz ile değil çözüm ortaklarımızın projelerine destek veren danışmanlığımız ve satış sonrası hizmetlerimiz ile de Türkiye’de güçlü bir varlığa sahibiz” şeklinde belirtti. 
 
Gıda üretim süreçleri her geçen gün zorlaşırken gıda üreticileri ve işleyicileri, teknolojiye daha fazla yatırım yaparak ürünlerini kusursuz sunmaya ve rekabet güçlerini arttırmaya çalışıyorlar. Bu doğrultuda TOMRA ayıklama makineleri, renk, şekil, boyut, yapı ve hatta biyolojik özelliklerine göre üretim ve işleme hatlarından kusurları tespit edip ayıklayarak ürün kalitesinde yüksek standartları karşılanmasına destek oluyor. İstenmeyen yabancı maddeleri ve kusurlu ürünleri satılabilir malzemeleri kaybetmeden ayıklayarak gıda israfının önüne geçilmesini sağlıyorlar.  
 
Tomra 5CTOMRA 5C: Maksimum verimlilik, minimum yanlış reddetme
TOMRA 5C, ilk olarak kabuklu yemiş ve kuru meyveleri ayıklamak için piyasaya sunulsa da başlangıçtan itibaren dondurulmuş IQF sebzeler ve meyveler de dahil olmak üzere birçok farklı uygulama için tasarlandı. 2022 yılında IQF sebze ve meyveler için kurulumları başlayan TOMRA 5C makinesinin rakipsiz ayıklama doğruluğu, yüksek çözünürlüklü lazerlerinin TOMRA'nın yenilikçi Biyometrik İmza Tanımlama (BSI) teknolojisiyle birleştirilmesi sayesinde mümkün oluyor. Hattan geçen her ürün, yalnızca rengi ve şekli değil, aynı zamanda biyometrik özellikleri açısından da değerlendiriliyor. Yeni nesil spektral görüntüleme, benzersiz biyometrik özelliklerini tanımlayarak hattaki ürünlerin içeriğine bakabiliyor. BSI, iyi ve kusurlu ürünleri açıkça karşılaştırıyor ve geleneksel spektral teknoloji tarafından algılanılanlardan daha küçük kusurları bile tespit edebiliyor.
 
TOMRA 5C makinesi ile sağlanan verimlilik, bulut tabanlı veri platformu TOMRA Insight'a bağlantı sayesinde artırılıyor. Operatörler, ayıklama makinesinden canlı verilere erişerek hat verimliliğinde neredeyse anında iyileştirmeler yapabiliyor. Ayrıca verilere geriye dönük olarak erişim, tedarikçilerden alınan hammadde standartlarının ölçümlenmesini ve daha bilinçli işletim kararları alınmasını mümkün kılıyor.