Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Balıkesir’in ‘Kirli Hanım Peyniri’ne bronz madalya

Dünya Peynir Yarışması'nda Balıkesir’in “Kirli Hanım Peyniri”nin Cumhuriyetimizin 100. yılında bronz madalya alması büyük mutluluk ve gurur yaşattı. Yarışmada bronz madalya alınmasında peynir konusundaki çalışmalarıyla tanınan Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur'un büyük katkısı var.




Kirli Hanım Peynirine ödülNorveç’te yapılan Dünya Peynir Yarışması’nda Balıkesir’in “Kirli Hanım Peyniri” dünya üçüncüsü olarak bronz madalya aldı. Yarışmada Norveç’in Nidelman Blu peyniri ise dünyanın en iyi peyniri seçildi. Yarışmaya 43 ülkeden 4 bin 502 peynir çeşidi katıldı. Dünyanın en büyük peynir yarışmasında Balıkesir’in “Kirli Hanım Peyniri” nin Cumhuriyetimizin 100.yılında bronz madalya alması büyük mutluluk ve gurur yaşattı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yarışmaya katılan peynirlerin gördüğü yakın ilgi ve elde edilen ödül ile Türkiye peynirciliği adına büyük bir başarıya imza atıldı. Tam 35 yıldır dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen “Dünya Peynir Ödülleri” farklı kökenlere, geleneğe, tat ve tarza sahip ülkelere özgü geleneksel peynirlerin uluslararası sahnede sergilenmesine, üretimlerinin korunarak devam etmesi için etkin rol üstleniyor.
 
Kirli Hanım peyniri görselNeşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur’un katkısı büyük
Yarışmada bronz madalya alınmasında peynir konusundaki çalışmalarıyla tanınan Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur’un büyük katkısı var. 2019 yılında Balıkesir’in köklü peynir geçmişinin kayıt altına alındığı “50 Peynirli Şehir Balıkesir” kitabının yazarları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur’un bu çalışması “Gourmand Awards” dünya birincilik ödülünü kazanarak en iyi kitap seçilmişti. Bu başarının ardından peynirde dünya üçüncülüğünün kazanılması Balıkesir ve Türkiye’nin dünya çapında tanıtımına büyük katkı sağlıyor.
 
Ödüllü “50 Peynirli Şehir Balıkesir” kitabının yazarları Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur, İngilizce çevirisi yapılan peynir kitapları ile bu uluslararası organizasyonunda Türkiye peynirlerinin tanıtımına katkı sağladı. Balıkesir’in peynirleri Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yılında ilk kez uluslararası büyük bir organizasyonda ülkemizi temsil etti. İlk yarışmada da “Kirli Hanım Peyniri” üçüncü oldu.
 
Kaynak: tarimdunyasi.net