Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Tetra Pak ve KAPSAM iş birliğiyle gıda sistemlerinin sürdürülebilir dönüşümü vurgulandı

Kamu Politikaları Stratejik Araştırmaları Merkezi (KAPSAM), Tetra Pak iş birliğiyle "Sıfır Atığa Doğru: İnovasyon ile Sorumlu Gıda Üretimini ve Tüketimini Şekillendirmek" adlı sempozyum düzenledi. Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen programda Tetra Pak Asya, Orta Doğu ve Afrika Kamu İlişkileri Direktörü Ferruh Gürtaş, "Küresel Gıda Sistemlerinin Dönüşümüne ve Dekarbonizasyonuna Öncülük Etmek" konulu bir sunum yaptı.




KAPSAMKAPSAM ve Tetra Pak iş birliğiyle gerçekleştirilen sempozyumda; yenilikçi atık yönetimi ile gıda atıklarını azaltmaya yönelik çözüm önerileri, yenilikçi ambalaj çözümleri, en iyi uygulamalar, atık azaltan alternatifler, gıda ambalaj tasarımları ve gıda atıklarının yenilenebilir enerji elde etme potansiyeli gibi kritik başlıklar ele alındı. Programda kamu kurumlarının yanı sıra akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve medya kuruluşlarından konuşmacılar yer aldı.
 
“Gıda sistemlerinin dönüşümüne iklim değişikliği ve çevreye olan etkileri açısından da yaklaşmamız gerekiyor”
İklim değişikliğiyle mücadelede gıda sistemlerinin, enerjiden sonra en kritik ikinci alan olduğuna değinen Tetra Pak Asya, Orta Doğu ve Afrika Kamu İlişkileri Direktörü Ferruh Gürtaş, “Gıda sistemlerinin dönüşümüne sadece gıda kaybı ve israfı ya da gıda güvenliği açısından değil, iklim değişikliği ve çevreye olan etkileri açısından da yaklaşmamız gerekiyor. Tetra Pak olarak gıda sistemlerinin sürdürülebilir dönüşümü için temelde dört tematik alanda çalışmalar yapıyoruz: ‘Sürdürülebilir süt ürünleri üretimine geçişi desteklemek’, ‘yeni gıda kaynaklarına yönelik inovasyonlar’, ‘gıda kaybı ve israfını en aza indirmek’, ‘sürdürülebilir paketleme sayesinde gıdaya erişimi artırmak’. Bu kapsamda gıdanın her yerde erişilebilir olmasını sağlayan, gıda israfının azaltılmasına katkıda bulunan yüksek performanslı gıda işleme teknolojileri ve paketleme çözümleri sunuyoruz. 2030 yılına kadar 2019'a kıyasla kendi gıda işleme süreçlerimizden kaynaklanan gıda kaybını yüzde 50 oranında azaltma konusunda hedefimiz var” ifadelerini kullandı.
 
Programda Tetra Türkiye, İran, Kafkasya ve Orta Asya Sürdürülebilirlik Direktörü Volkan Aydeniz, "Sürdürülebilir Gıda Ambalajının Geleceğini Yeniden Tasarlamak: Geri Dönüşümün ve Sürdürülebilirliğin sağlanması" başlıklı oturuma, Tetra Pak Türkiye, İran, Kafkasya ve Orta Asya Portföy Müdürü Merve Gençmehmetoğlu ise "Yenilikçi Ambalaj Çözümleri: En İyi Uygulamalar, Sürdürülebilir Ambalajlar ve Atık Azaltan Alternatifler" oturumuna panelist olarak katıldı.
 
Sektör temsilcileri görüşlerini paylaştı 
Ambalaj Makinecileri Derneği Başkanı Saner San, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, Fazla Gıda Pazarlama Lideri Koray Koçer, İSTAÇ Enerji Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Özgür Barışkan, Beyoğlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü ve Gıda Yüksek Mühendisi Serap Öztürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Eğitim ve Farkındalık Müdürü Hülya Çakır, Onarım Atölyesi Kurucusu Ekin Al, Esmiyor Podcast CEO'su & Kurucu Ortağı Derin Altan, Kokopelli Şehirde Kurucu Ortağı Yasemin Kırkağaçlıoğlu gibi sektör temsilcileri de sempozyumdaki panellerde konuşmacı olarak yer aldı.
 
Gıdayı dünyanın her yerinde güvenli ve erişilebilir kılmayı taahhüt eden Tetra Pak, 17 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’nin 14’üne doğrudan katkıda bulunmayı hedefliyor.