Doğanay’dan 5 Ocak Adana’nın kurtuluşuna özel film
05/01/2026 - 17:46:00
Adana’da doğan Doğanay, 5 Ocak Adana’nın kurtuluş gününe özel hazırladığı yeni reklam filmiyle memleketiyle kurduğu bağı ve Mustafa Kemal Atatürk’e duyduğu saygıyı samimi bir anlatıyla ekranlara taşıyor. Gerçek bir hikâyeden beslenen film; Adana’nın direncini, onurunu ve kolektif hafızasını sade ama etkileyici bir dille yansıtıyor.
Gerçek bir hikâyeden ilham alan film, Adana’nın direncini, onurunu ve hafızasını taşıyan sade ama güçlü bir anlatı üzerine kurulu. Büyük tarih anlatılarından ziyade, o günün ruhunu bugün hâlâ yaşatan duygulara ve insanlara odaklanan filmin çıkış noktasını, Atatürk’ün Adana ziyareti sırasında yaverine aktardığı “Bu şehir çok şey hatırlatıyor bana… İlk defa burada hissettim bu milletin esir olmayacağını” sözleri oluşturuyor. Bu ifade, yalnızca bir hatırayı değil; zafere olan inancın ilk kez güçlü bir duyguya dönüştüğü anı işaret ediyor. Film, Adana’nın kurtuluş mücadelesindeki yerini ve Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde taşıdığı bu anlamı, günün ruhunu bugün hâlâ yaşatan insanlara ve duygulara odaklanarak aktarıyor.
Atatürk’e ve Adana’nın kurtuluş mücadelesine duyulan minnet
Doğanay için memleket; yalnızca bir başlangıç noktası değil, markanın karakterini ve duruşunu şekillendiren temel bir bağ. Bu nedenle film, yeniden kurgulanmış bir tarih anlatısı yerine; saygılı, gerçek ve samimi bir tonla ilerliyor. Anlatı, Atatürk’e ve Adana’nın kurtuluş mücadelesine duyulan minneti, Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluş günlerinde Adana’dan gerçek bir kesitle yansıtıyor. Çekimlerin bir bölümü Adana’da gerçekleştirilen mini filmin yönetmenliğini, ABD’nin bağımsız sinema festivali olarak bilinen Sundance Film Festivali’nde ‘Dünya Sineması Büyük Jüri Özel Ödülü’ne değer görülen Tolga Karaçelik üstlenirken, Atatürk rolünde bu karaktere daha önce de hayat vermiş olan Hakan Dinçkol yer alıyor.
Reklam filmini aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz: