Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Kapıkule’de et krizi

Kapıkule Gümrük Kapısı’nda, uyarılara rağmen Türkiye’ye fazla et sokmak isteyen vatandaşlarla görevliler arasında gerginlik yaşanırken, Çevik Kuvvet ekipleri de olay çıkma olasılığına karşı gümrük sahasında nöbet tutuyor.





et.png

Kurban Bayramı’nın ikinci günü Kapıkule Gümrük Sahası’nda et krizi yaşandı. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün ‘Kişi başı 5 kilogram et’ uyarısını dikkate almayan birçok vatandaş, yurtdışında kestiği kilolarca kurban etini Türkiye’ye geçirmeye çalıştı. Gümrük yetkililerinin uyarılarını dikkate almayan bazı vatandaşlar, gümrük sahasında olay çıkarırken Kapıkule’ye Çevik Kuvvet ekipleri sevk edildi. Birçok soydaş 10 ila 50 kilo arasındaki kurban etini hijyenik olmayan şartlarda Kapıkule Gümrük Sahası’ndan Türkiye’ye geçirmek isterken yakalandı. Gümrük yetkililerinin sıkı denetimi sonucu özellikle Bulgaristan ve Makedonya’dan gelen otobüs ve araçlar tek tek durdurularak arandı. Yapılan aramalar sonucu birçok soydaşın Türkiye’ye kilolarca kurban eti geçirmeye çalıştığı tespit edildi. Gümrük kriterleri gereği kişi başı 5 kilogramdan fazla et geçirilmesine izin verilmemesi üzerine fazlalık olan etler makbuz karşılığı soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor.

Gümrük yetkilileri, soğuk hava depolarında saklanan etlerin istendiği takdirde yurtdışına geri götürebileceğiniifade etti. Kurban eti konusunda oldukça hassas davrandıklarını ifade eden yetkililer, “Kurban Bayramı’nı fırsat bilerek yurtdışından ülkemize domuz eti, at eti veya dana eti sokmak isteyen fırsatçılar var. Bulgaristan’da et ucuz olduğu için kasap olduklarını iddia ederek yurtdışından Türkiye’ye hiç de hijyenik şartlarda depolanmamış et geçirmeye çalışıyorlar. Biz vatandaşlarımızın sağlığı için uygulamalarımızı sıklaştırdık. Bazı art niyetliler Kurban Bayramı’nı bahane ediyor. Bu sadece bayrama özel bir uygulama değil. Kurban Bayramı dışında da kriter kişi başı 5’er kilo” dedi.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Kurban Bayramı öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelmiş ve yurtdışında kesilen kurbanların Türkiye’ye girişinin vakumlu ambalajlarda yapılabileceğini ve kişi başı 5 kiloya kadar muafiyet hakkı tanıdıklarını belirtmişti. Yalçın, geçen Kurban Bayramı’nda bu nedenlerden ötürü 30 ton et imha ettiklerini de ifade etmişti.