Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Prof. Dr. Aziz Tekin: Yağlarda bilgi kirliliğine dikkat

İnsan sağlığı için çok önemli bir rol oynayan yağların günümüzde birçok spekülatif söyleme maruz kaldığını ifade eden YABİTED Başkanı Prof. Dr. Aziz Tekin, bu konuda her söylenene inanmamaları konusunda tüketicileri uyardı.
 




Zeytinyağı fotoBeslenmede önemli rol oynayan yağlar, kamuoyunda en çok konuşulan gıda maddelerinin başında yer alıyor. Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği (YABİTED) Başkanı Prof. Dr. Aziz Tekin, birçok alanda olduğu gibi yağ konusunda da farklı spekülasyonların yapıldığına dikkat çekerek, “Yağların beslenmede çok önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Ancak bitkisel yağlar bu alanda en çok sorgulanan gıda maddelerinden biri. Her konuda olduğu gibi yağ konusunda da uzman olmayanların söylemlerine dikkat edilmelidir” uyarısında bulundu.
 
Bir taraftan kalp-damar hastalıkları, diğer taraftan kanser, obezite ile ilişkilendirilen yağların tüketim miktar ve seçimlerinin, gündemde en çok konuşulan konulardan olduğunu belirten Prof. Dr. Tekin, bitkisel yağların doğrudan bu hastalıklarla bağdaştırılmasının bilimsel olmadığını ifade etti. Prof. Dr. Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
ASIL RİSK TRANS YAĞDAN KAYNAKLANIYOR
“Bilimsel araştırmalara dayanmayan bu tür söylemler halk sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bitkisel yağların doğrudan obezite ve kalp-damar hastalıklarıyla ilişkilendirilmesi doğru değildir. Asıl riskin trans yağlardan geldiğini belirtmekte fayda var. Diğer taraftan bilinenin aksine margarinler de bitkisel kökenli yağlar arasındadır ve üretim tekniklerinin değişmesiyle trans yağ içermemektedir.”
 
2009 yılında bir grup akademisyen tarafından kurulan Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği (YABİTED), bitkisel yağlar konusunda sanayici, kamu çalışanı ve araştırmacıları bilimsel bir platformda bir araya getirerek bitkisel yağlarla ilgili toplumu bilinçlendirmeyi, yağlı tohum ve meyve ile sıvı yağ ve sürülebilir yağlar/margarin üretiminin, tüketiminin ve ihracatının artırılmasına ve kalitesinin korunmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
 
“ÜNİVERSİTE, SANAYİ, KAMU EL ELE” SLOGANIYLA III. BİTKİSEL YAĞ KONGRESİ’NE GERİ SAYIM BAŞLADI
YABİTED’in araştırmacılar arasındaki iletişimin artması ve sanayi-üniversite-kamu iş birliğinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği Bitkisel Yağ Kongresi’nin üçüncüsü, 13-15 Nisan 2017 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleşecek. Kongrede gerek ülkemizden gerek yurtdışından bitkisel yağların farklı alanlarında çalışan paydaşlar bir araya gelerek güncel gelişmeleri tartışma fırsatı bulacak. Öncesinde ise konularında Dünyanın yetkin akademisyen ve sanayicilerinin yönetiminde gerçekleştirilecek olan kurs yönetici, mühendis ve teknisyenlere büyük fayda sağlayacak.

Yorumlar

Hiçbir yorum bulunamadı


Yeni yorum yaz