Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
TIRSAN FRİGO soğuk zincir gıda lojistiğinde çıtayı zirveye taşıyor

Üretimini yaptıkları T.SRI Frigo araçlarının izolasyonlu yapısı sayesinde medikal ürünler, gıda ve soğuk zincir taşımacılığında güven, hijyen ve sağlık garantisi sunduklarına dikkat çeken Tırsan Treyler Ürün Yönetimi Müdürü Çetin Sarvan, “Tırsan Frigo araçlarımız, soğutucu üniteleri ile beraber soğuk zincir taşımacılığı ve ilaç taşımacılığında gerekli olan tüm koşulları sağlıyor” diyor.
 




TırsanÇetin Bey, Türkiye’nin lider treyler üreticilerinden Tırsan’ı tanıtarak, sektörünüzdeki yeriniz ve çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye treyler sektöründe 42 yıldır açık ara lider olan Tırsan, karayolu taşımacılık sektörüne yön vermektedir. Avrupa’nın en geniş ürün gamına sahip olan Tırsan, taşımacılık sektörünün her aşamasında müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarladığı kaliteli treylerleri ve hizmetleriyle müşterilerine çözümler sunmaktadır. Tırsan, ödüllü Ar-Ge merkezinde geliştirdiği ürün ve hizmetlerle 55'ten fazla ülkedeki müşterilerinin hizmetindedir. Dünyanın en prestijli inovasyon ödülü Treyler İnovasyon Ödülü 2017’nin ‘Güvenlik’ dalında sahibi olan Tırsan, Treyler Inovasyon 2019 ödülünü geçtiğimiz sene de "Şasi" kategorisinde şampiyonluk ve "Konsept" kategorisinde 3.'lük elde ederek aynı sene 2 derece elde ederek dünyada bir ilki başarmıştır. İlk Ar-Ge merkezini 2009 yılında açan Tırsan’ın, TOSB Gebze’de yer alan 2. Ar-Ge merkezi, treyler sektörünün Dünyada en yüksek test kapasitesine ve en yüksek teknoloji donanımına sahip Ar-Ge merkezi olacaktır. Toplam 16 bin 600 metrekare kapalı alandan oluşacak ve 150 araştırmacı mühendisin çalışacağı tesis, endüstri 4.0 prensipleri doğrultusunda oluşturulacak üretim alanına sahip olacaktır. 
 
Türkiye’nin en büyük treyler üretim fabrikasını 1993 yılında Adapazarı’nda açan Tırsan, 1998 yılından bu yana Almanya’nın Goch kentinde, 2012 yılından itibaren ise Rusya’nın Tula oblastında ve son olarak 2016 yılında ise Almanya’ın Ulm şehrinde dördüncü üretim tesisini faaliyete geçirmiştir. Tırsan, karayolu taşımacılık sektöründe, müşterilerinin rekabet gücünü, uluslararası deneyimlerinin sonucunda oluşturduğu zengin ürün çeşitliliği, uzman çalışanları, güçlü Ar-Ge ve yalın üretim alt yapısıyla artırmaya devam edecektir.
 
Tırsan detay“ATP sertifikasyonu T.SRI Frigo araçlarımızda veriliyor”
Gıda, likit ürünler ve soğuk zincir lojistiğine yönelik ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz? 
Türkiye’nin güvenilir lider treyler üreticisi Tırsan olarak, T.SRI Frigo aracımızın izolasyonlu yapısı sayesinde medikal ürünler, gıda ve soğuk zincir taşımacılığında güven, hijyen ve sağlık garantisi sunuyoruz. Tırsan Frigo araçlarımız, soğutucu üniteleri ile beraber soğuk zincir taşımacılığı ve ilaç taşımacılığında gerekli olan tüm koşulları sağlıyor. Soğuk zincir taşımacılığında zorunlu olan ATP sertifikasyonu, Tırsan T.SRI Frigo araçlarında veriliyor. İlaç taşımacılığı sektöründe çalışan müşterilerimiz için Pharma sertifikasını Alman merkezli EIPL tarafından alıyoruz. Yüksek kaliteli poliüretan yalıtım malzemesiyle ürettiğimiz Frigo panelleri yüksek ısı yalıtımı sunuyor. İç ve dış panel kaplamalarında kullanılan cam elyaf takviyeli polyester (CTP) yapı, güneşin zararlı ışınlarına ve neme karşı dayanıklılık gösteriyor. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan servis ağımız ile olası bir kaza durumunda frigo panelleri hızlı ve lokal tamirat metoduyla kolayca onarılabiliyor. Bu sayede, hem gıda sektöründe çalışan hem de medikal ürünleri dünyanın en büyük ilaç şirketlerine ulaştıran müşterilerimizin en yüksek kalitede hizmet sunmasını sağlıyoruz. 
 
Tırsan, T.SRI Frigo aracı ile soğuk zincir ve ilaç taşımacılığı için zorunlu ATP sertifikasyonunu başarıyla almakla kalmıyor, aynı zamanda 49 ülkede geçerli ATP sertifikasyon testlerini TSE onaylı Adapazarı merkezinde kendisi yapıyor ve TSE tarafından Türkiye’deki tüm araçlara ATP sertifikası verilmesini sağlıyor. Tırsan’ın Adapazarı’ndaki tesislerinde kurduğu ATP test merkezi, ATP testlerinin özel ve kalibre testler olmasından ve bu testlerin onaylı şekilde yapılmasına olanak sağladığından özel bir tesis konumundadır. ATP testleri, hijyen kurallarına uygunluk, soğutma harici ısı kaybı hesapları, üç noktada ısı sensörlü kalibrasyon testi uygunluğu, araç boyut ve kütlesinin standartlara uygunluğu, kullanılan soğutucu ünite modellerinin Pharma uyumlu olması, arka kapı izolasyon ve kilit sistemiyle sağlanan ısı yalıtımını kontrol eder ve güvence altına alınarak uluslararası geçerliliği olacak şekilde belgelendirilmektedir.  
 
Tırsan, ATP testlerinin de Türkiye’de yapılmasını sağlayarak yalnızca güvenli ve verimli frigo araçlarıyla değil aynı zamanda zorunlu testlerin de kolayca kendi tesisinde yapılmasını sağlayarak soğuk zincir ve ilaç taşımacılığı müşterilerine tam hizmet sağlıyor. 
 
Çetin Sarvan - Tırsan“42 yıldır treyler sektörüne yön veriyoruz”
Gıda ve soğuk zincir lojistiğinde kaç firma Tırsan Treyler çözümlerini tercih ediyor? İş birliği yaptığınız bazı firmalardan söz eder misiniz?
Tırsan olarak 1977’den beri Türkiye treyler sektörüne yön veriyor, müşterilerimizi dinleyerek ihtiyaçlarına uygun çözümler sunuyor ve ürünlerimizi geliştirirken müşterilerimizi süreçlerimizin merkezine koyuyoruz. Müşterilerimiz ile iş birliklerimizi ürün geliştirme aşamasından başlatıyoruz. Bu yaklaşımın bir sonucu olarak bu yıl 42 uluslararası taşımacı firma sahibinin katılımıyla soğuk zincir taşımacılığına uygun ürün geliştirme çalıştayı gerçekleştirdik. Çalıştay çıktıları doğrultusunda ise ürünlerimizi tüm sektör için geliştirdik. 
 
“Rusya’da en çok servis noktasına sahip treyler firmasıyız”
Ürün dışında satış ve servis alanında sunduğunuz özel çözümlerinizden bahseder misiniz?
Türkiye’de 51 ve yurt dışında 507 yetkili servis noktamızdaki uzman personelimiz, kaliteli hizmet ve koşulsuz müşteri memnuniyeti prensibimizle sektördeki 42 yıllık güvenilir liderliğimizi satış ve satış sonrası hizmetlerde de sürdürüyoruz. Yurt içi ve yurt dışında müşterilerimize sunduğumuz hizmetler ile “2018 Yılının Lojistik Dostu Kurumu” ödülünü almaya hak kazandık. Rusya genelinde hizmet veren ve yabancı treyler markaları arasında en çok servis noktasına sahip bir şirket olarak kaynak, fren sistemi gibi birçok konuda değişiklik ve onarım işlemleri gerçekleştiriyoruz. 2010 yılında hayata geçirdiğimiz Alo Tır ve Yol Yardım hizmetimizle kesintisiz ve uçtan uca hizmet sunarak, gelen çağrıları ortalama 30 saniye içerisinde cevaplandırıyor, müşterilerimize yol yardım hizmeti sağlıyoruz. Aynı zamanda servis yönlendirmeleri ve her konuda müşteri istekleri de tarafımızdan karşılanıyor. Avrupa ve Rusya dahil 27 ülkede, 23 dilde hizmet veren yol yardımı hizmetimizle acil durumlarda anlaşmalı olduğumuz 12 bin noktada müşterilerimize çözüm sunuyoruz. Bu hizmetlerimize ek olarak 2016 yılında Avrupa çapında, uluslararası ihtiyaçlara yönelik hayata geçirdiğimiz bakım onarım hizmetimiz K-Advance Care ile Avrupa genelinde 16 ülkede, 6 bin servis noktasında Kässbohrer marka treylerlere ihtiyaca yönelik olarak belirlenebilen sabit ücretli bakım avantajı sağlıyoruz.
 
“Müşterilerimiz Tırsan Frigo ile denetimden başarıyla geçiyorlar”
Türkiye’de gıda, likit ürünler ve soğuk zincir lojistiği size göre ne oranda doğru yapılıyor? Bu alanda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?
Türkiye’de hepimizin sağlığını ilgilendiren mevzuatlar yürürlüğe girdiğinden beri gitgide yaygınlaşarak uygulanıyor. Ülkemizde 15 Mayıs 2017 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan ATP anlaşmasından önce de Tırsan, 2011 yılından itibaren frigo araçlarında ATP sertifikası vermekteydi. Gıda ürünlerinin üretim alanından tüketiciye ulaştırılması sürecinde toplama, depolama ve tüketiciye iletilme aşamaları yer alıyor. Buradaki kalite standartlarını mevzuatlar belirliyor. Frigo aracımız ürünlerin doğru ısıda taşınmasını garantileyerek tüm sürecin kalitesinin korunmasında üzerine düşen görevi başarıyla gerçekleştiriyor. Frigo aracımız, soğuk zincir taşımacılığı ve ilaç sektöründe de tam güvence sağlıyor. Soğuk zincir taşımacılığında mevzuatlar soğuk zincir lojistik firmalarının yasal olarak belirli performans ve saydamlık ilkeleri esasında denetlenmesini kural koşuyor. Firmalarımız bu denetimlere büyük önem veriyor. Tırsan Frigo ile denetimden başarıyla geçiyorlar. 
 
Doğru lojistik gıdada katma değer yaratıyor
Gıda üreticileri gıda ve soğuk zincir gıda lojistiği hizmeti veren firmaları seçerken nelere dikkat etmeli?
Frigo araç satın almak isteyen müşterilerin seçim yaparken ilk olarak aracın izolasyon değerlerine, bakım ve tamir masraflarına, servis ağına, ikinci el değerine, kullanım ömrüne, aracın net ağırlığına dikkat etmesi gerekiyor. Gıda sektöründeki kalitenin artması, gıda zayiatının önüne geçilmesi soğuk zincir taşımacılığında yaratılacak katma değerden geçiyor. Ayrıca yüksek kaliteli ürünlerin tercih edilmesi, işletme maliyetlerini düşürerek ekonomiye de doğrudan katkı sağlıyor. Frigo aracı satın alınmadan önce dikkat edilmesi gereken noktaların en başında ATP testlerinde başarılı olacak kaliteli izolasyona ve yüksek ısı yalıtımına sahip olmaları geliyor. Yüksek izolasyon ile soğutucu ünitenin daha az çalışması sağlanıyor. Bu şekilde hem aracın kullanım ömrü uzuyor hem de yakıt tasarrufu sağlanabiliyor.