Banner Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Gıda üreticileri ihracatta gözünü liderliğine dikti

10 milyar dolarlık ihracata ulaşan gıda sektörü bu rakamı 30 milyar dolara çıkaracak. TGDF Başkanı Akyüz "Gıda Türkiye'nin en büyük sektörü olacak" dedi

 




gida_tasimaciligi.jpg

Türkiye'nin ihracat odaklı büyüme modeli sektörlerin de hedefini büyüttü. Yıllık 10 milyar dolarlık işlenmiş ürün ihraç eden Türk gıda sektörü, bölgesindeki 1.5 trilyon dolarlık gıda ticaretinden aldığı payı yüzde 1'lerden yüzde 2-3'e çıkarmayı planlıyor. Brüksel'de AB Gıda ve İçecek Konfederasyonu'nun (FOODDRINKEUROPE) 30. Yıl Kongresi'ne katılan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkan Vekili Rint Akyüz, burada yaptığı konuşmada hedeflerinin ihracatta liderlik olduğunu söyledi.

 

İhracat 10 milyar dolar

Türkiye'nin gelişen ekonomisi ve gıda sektörünün büyüklüğü nedeniyle TGDF'nin gözlemci üye olmasına karşın tam üye muamelesi gördüklerini vurgulayan Akyüz "Çünkü, Türkiye gıda ve içecek sanayisi dünyada önemli bir yere sahip. Şu an da Türkiye'de ikinci büyük sektör konumundayız. Birkaç yıl sonra en büyük sektör olmak için gayret sarfediyoruz" dedi. Akyüz, özellikle ihracatta geçen yıl Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak işlenmiş gıda ürünlerinde ihracatın 10 milyar dolar sınırına dayandığını belirterek yıllık 1.5 trilyon dolar civarındaki gıda ticaretinde Türkiye'nin payının yüzde 1'den yüzde 2-3'lere taşınması için çalıştıklarını söyledi.

 

AB şekerde kotayı 2015'te kaldırabilir

AB, 2015 yılında şeker ve izoglukoz kotalarına son vermeye hazırlanıyor. AB Şeker Kullanıcıları Uluslararası Komitesi Başkanı Robert Guichard, şeker ve izoglukoz kotalarına 2015 yılında son verecek olan sektör reformunu desteklediklerini belirtti. Belçika'daki toplantıya Türkiye'den katılan Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği de "Ülkemizde şeker, kotalı üretiliyor. AB'de ise bu süreç değiştirilecek" açıklamasını yaptı.