Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Ayranda patent kavgası

Lokum, lahmacun, baklavadan sonra şimdi de ayranda tartışma çıktı. Anadolu'dan çıkan ayranı Bulgar şirketler satmaya başladı. Türkiye coğrafi işaretleme konusunda harekete geçerek standart belirleyecek





ayran.jpg

Güney Kıbrıslı Rumlar Safranbolu lokumunu sahiplenerek, "lokumi" yaptı. Yunanistan ile Türkiye arasında baklava tartışmaları çıkarken, lahmacuna "lachmazou" yoğurda ise "Greek Yoghurt" denildi. Baklava ile başlayan ve tartışmalara neden olan Türkiye'ye özgü ürünlere şimdi de ayran eklendi. Geçmişte Türk nüfusunun yoğun olduğu Avrupa'nın doğu kesiminde de tüketilen ayran için Polonya ve Bulgaristan yarışa girdi. Polonya, ayran üretimi için Uluslararası Süt Ürünleri Birliği'ne (International Diary Food Association) başvuruda bulunurken Bulgaristan'da da ayran için çalışma başlatıldı.

 

Bulgarlar satıyor

Bulgaristan'ın en büyük süt ürünleri üreticilerinden LB Bulgaricum adlı şirketin yöneticisi Boiko Kurumova, ayran için bir çalışma yapacaklarını söyledi. Ambalajlı Süt Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, ayranın coğrafi olarak Bulgaristan'a ait olmadığını, Türkiye'nin buna itiraz etme hakkının olduğunu söyledi. Ayran için bir çalışma başlattıklarını anlatan Çallı, "28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Gürcistan'da Codex Allimentarius toplantısı gerçekleşti" dedi.

 

Standart gelecek

Çallı, Codex Allimentarius'un uluslararası alandaki tüm gıda standart çalışmalarında eşgüdümü sağlamak için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından kurulan bir konmisyon olarak çalıştığını anlatarak, "Bu komisyonda ayran standardının Türkiye ile Almanya arasında ortak çalışılmasına ilişkin karar aldı" diye konuştu. Önümüzdeki günlerde Almanya ve Türkiye bir araya gelip ayranın standardını belirleyecek" dedi. Ayranın Avrupa'ya Türklerle gittiğini anlatan Çallı, Anadolu'ya özgü ayran için coğrafi işaretleme yapılacağını kaydetti.