Banner
Gıda Teknolojisi Facebook Gıda Teknolojisi Twitter Gıda Teknolojisi RSS
Ekmeğe bu yıl zam yok

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Balcı: "Un fiyatlarında gerileme olmadı, yükseldiği gibi duruyor. Ancak fırıncı esnafı olarak bu yıl ekmeğe zam düşünmüyoruz"





ekmek.jpg

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, un fiyatlarında gerileme olmadığını ancak fırıncı esnafının bu yıl ekmeğe zam düşünmediğini açıkladı.

Balcı, Türkiye'de buğdayda bir sıkıntı yokken, un fiyatlarının yüzde 10 artmasının spekülatif olduğunu kaydetti. Bu artışın geri alınması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) çalışma içerisinde olduğunu kaydeden Balcı, "Un fiyatlarında gerileme olmadı, yükseldiği gibi duruyor. Ancak fırıncı esnafı olarak bu yıl ekmeğe zam düşünmüyoruz. Bu süreçte yılbaşına kadar ekmeğin kilogram fiyatının 3 lira 33 kuruşun üzerine çıkmaması için çalışıyoruz. Bakanlık ve TMO'nun un fiyatlarına müdahale çalışmasının netice vereceğini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Fırıncı esnafının elindeki un stokunu tükettiğini ve artan fiyatlar karşısında sıkıntıya girdiğini ifade eden Halil İbrahim Balcı, "Fırıncı esnafı fedakarlık yapıyor. Gelir ve giderini ayarlamakta zorlanıyor" dedi.

Türkiye'de ekmeğin kilogram fiyatının yaklaşık bir yıldır 3 lira 33 kuruş olduğunu vurgulayan Balcı, un fiyatında gerileme olursa ekmek fiyatını iki ay değil daha uzun süre muhafaza edebileceklerini dile getirdi.

 

"Üyelerimiz ekmekteki tuz oranına uyuyor"

Halil İbrahim Balcı, ekmekteki tuz oranının düşürülmesi, kepek oranının ise artırılmasına yönelik düzenlemenin Temmuz ayında yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Ekmeğin tuz oranının eskisine göre yarı yarıya düşürüldüğünü hatırlatan Balcı, uygulamanın takipçisi olduklarını, üyelerinin düzenlemeye uygun üretim yaptığını kaydetti.

Aynı düzenlemeyle bakkallarda, marketlerde ruhsatsız fırınların gönderdiği ekmeklerin satılamadığını da belirten Balcı, ayrıca manavlarda kasaplarda ekmek satışının yasaklandığını, ekmek dolaplarının da satış yerinin dışında bulundurulamadığını kaydetti.

Halil İbrahim Balcı, "Ekmeği ne kadar sağlıklı ortamda üretirseniz üretin muhafazası doğru şekilde yapılmazsa hijyen sağlanamaz. Uygulanmayan yerlerde uygulanması için odalarımız kurumlarla çalışıyor" dedi.

 

"Tam buğday ekmeği tüketiminde artış söz konusu"

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Balcı, ekmeklik buğday unundaki kül miktarının en az yüzde 0,70 olmasına yönelik "Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği" taslağının görüşe açıldığını, bunun yasalaşması durumunda ekmekteki kepek oranının daha da artacağını söyledi.

Taslağın ekmeklik buğday ununda kül miktarını kuru maddede en az 0,70, en çok 0,90 olarak belirlediğini anlatan Balcı, "Bu tebliğin hayata geçmesiyle kepek oranı kullanımı tam olarak hayata geçmiş olacak. Esnafımız şu anda kepek oranını harman yaparak yakalamaya çalışıyor" dedi.

Tam buğday ekmeğiyle normal ekmek arasında çok fark bulunmadığına dikkati çeken Balcı, "İkisi de aynı vitaminleri içeriyor, ağırlıklıları aynı. Aralarında iki fark var; tam buğday ekmeği bağırsakları iyi çalıştırıyor ve kana geç karıştığı için tokluk hissi veriyor. Yoksa 'tam buğday ekmeği faydalı da diğer ekmek zararlı' anlamı çıkmasın" ifadelerini kullandı.

Balcı, normal ekmek yerine tam buğday ekmeğinin tercih edilmeye başlandığını belirterek "Tam buğday ekmeği tüketiminde artış söz konusu" diye konuştu.